Передплата 2024 «Добра кухня»

Прем'єр-міністр Польщі: "Україну треба відбудувати за гроші російських олігархів"

"Усі ми нині стоїмо перед судом історії",- наголосив Матеуш Моравецький у листі до голів Європейської комісії і Європейської Ради

"Мусимо дивитися правді в очі. Україна стікає кров’ю, жах війни, розв’язаної Путіним, руйнує суверенну країну, і він не збирається зупинятися. Тому дї з боку Європейського Союзу та наших союзників мають бути солідарними", - написав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на початку свого листа до голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і голови Європейської Ради Шарля Мішеля.

"Єдність світу має вирішальне значення, і добре, що ця єдність зберігається й міцнішає, - йдеться у листі Моравецького фон дер Ляєн і Мішелю. - Але сила наших дій має бути фундаментальною, ефективною і реальною".

Моравецький у своєму листі, зокрема, відзначив: попри бомбардування, "Україна не підкорилася", а "президент Володимир Зеленський стоїть на чолі нації, яка своєю відвагою зараз присоромлює цілу Європу".

"Саме час ударити по російській військовій машині з тією силою, з якою Кремль вдарив по незалежній і демократичній Україні, - закликав прем'єр-міністр Польщі голів Європейської ради та Європейської комісії. - Ми мусимо негайно ввести санкції, які зупинять варварський напад на Україну. Треба відрізати Росію від системи SWIFT і повністю заблокувати російські банки й фінансові установи. Не тільки у ЄС, США й Великій Британії, а й в усіх державах, що входять до EFTA (Європейської асоціації вільної торгівлі). Треба закрити європейський повітряний простір для російських літаків. Треба заморозити й конфіскувати активи усіх російських олігархів, які співпрацюють із Путіним, - більших і менших, бізнесових і політичних. Статки російських олігархів мають піти на відновлення знищеної української інфраструктури".

Матеуш Моравецький також запропонував очільникам ЄС "відлучити російські фірми від MSCI (Morgan Stanley Capital International World — фондовий індекс ринкової капіталізації акцій), щоб відрізати їх від ринків капіталу. А також остаточно закрити "Північний потік-2" і відмовитися від купівлі нафти й газу у Росії".

Як бачимо, деякі з тих антикремлівських санкцій, які запропонував очільникам ЄС глава уряду Польщі, вже запроваджено (хоча не всі, бо у Євросоюзі є політики, які до останнього опираються санкціям проти РФ). І внесок у це братньої Польщі важко переоцінити. Дякуємо!

А наприкінці свого листа очільникам ЄС Матеуш Моравецький написав таке: "Усі ми сьогодні стоїмо перед судом історії. Ми відповідальні перед українською нацією. Ми відповідальні перед нашими націями. Маємо гарантувати безпеку всієї Європи, тому ефективні санкції, які повернуть мир в Україну, потрібні тут і зараз".

Читайте також: "Ми гризли-гризли і вигризли": розпочалася підготовка до відключення Росії від SWIFT

Схожі новини