Передплата 2024 «Добра кухня»

Камілла буде королевою-супругою

Коли її чоловік, принц Чарльз, стане монархом. Так вирішила британська королева Єлизавета II

70 років на троні – історичний рекорд! Так довго, як королева Єлизавета ІІ, не правив іще жоден британський монарх. 95-річна Єлизавета ІІ “пересиділа” навіть легендарну королеву Вікторію... Із нагоди Платинового ювілею свого правління (зійшла на трон 6 лютого 1952 року) Єлизавета ІІ неабияк розчулилася й вирішила: коли королем стане її старший син, принц Чарльз, його дружина Камілла Паркер-Боулз носитиме титул королеви-супруги (англійською queen consort).

Здавалося б, яка ж у цьому сенсація?

Адже, за традицією монаршого двору Сполученого Королівства, дружину короля прийнято на­зивати саме королевою-супру­гою. (На відміну від чоловіка ко­ролеви, який зазвичай мав титул принца-супруга. Саме так нази­вали, зокрема, чоловіка Єлиза­вети ІІ, принца Філіпа, і чоловіка королеви Вікторії, принца Аль­берта).

Утім, у випадку з Каміллою Паркер-Боулз усе не так очевид­но. Як кажуть джерела, обізнані з таємницями Букінґемського па­лацу, після весілля принца Чарль­за й Камілли королева Єлизаве­та ІІ твердо вирішила: коли її син Чарльз стане королем, його об­раниця матиме право лише на титул “принцеса-супруга”... Чому ж Єлизавета ІІ раптом змінила своє рішення?

Вас може зацікавити: Королівський кетчуп

Подейкують, 95-річну монар­хиню дуже розчулили численні привітання з нагоди “круглої” річ­ниці правління, які надіслали їй прості британці. У листі-звернен­ні до своїх підданих, написано­му напередодні першого в історії Британської монархії Платиново­го ювілею на троні, Єлизавета на­писала: вона глибоко зворушена “приязню й теплими почуттями”, якими обдарували її британці... Перебуваючи у доброму гумо­рі, королева вирішила, що її не­вістка заслуговує на те, аби “піти на підвищення”. І написала у лис­ті-зверненні таке: “Щиро бажаю, аби, коли настане цей час і Ка­мілла продовжить свою віддану службу, вона була відома як ко­ролева-супруга”. Зараз Камілла Паркер-Боулз має титул герцо­гині Корнуольської.

Утім, найімовірніше, на рі­шення Єлизавети ІІ щодо май­бутнього титулу Камілли вплинув не лише позитивний настрій мо­нархині напередодні Платиново­го ювілею. Королева, схоже, оці­нила значний внесок невістки у “роботу” монаршої родини, адже Чарльз і Камілла регулярно пре­зентують Віндзорів на різнома­нітних офіційних церемоніях.

Читайте також: «Найпрацьовитіша» з «роялсів» – принцеса Анна

Крім Чарльза й Камілли, на більшості протокольних заходів за участі “роялсів” їх представля­ють принцеса Анна (сестра прин­ца Чарльза), принц Вільям і його дружина, герцогиня Кембридж­ська Кейт, принц Едвард (молод­ший син Єлизавети ІІ) і його дру­жина, графиня Вессекська Софі. Через те, що ці семеро “роял­сів” мужньо “витягують” біль­шість офіційних заходів, британ­ські ЗМІ охрестили їх “Чарівною сімкою”...

Останніми роками “наванта­ження” на “сімку” зросло, адже “роялсів”, які можуть “працюва­ти”, поменшало. 95-річній коро­леві Єлизаветі II, яка торік у квітні поховала чоловіка, принца Філі­па, уже важко відвідувати офіцій­ні заходи. Принц Гаррі й Меґан Маркл переїхали до США. Дру­гий син Єлизавети ІІ, принц Ен­дрю, звинувачений за океаном у сексуальних домаганнях, також не представляє монаршу родину.

Як відзначає Reuters, рішен­ня Єлизавети II не лише визна­чило майбутній титул Камілли, а й суттєво зміцнило її станови­ще у королівській родині Великої Британії. Не секрет, що у Букін­ґемському палаці Каміллу Пар­кер-Боулз тривалий час вважали не повністю своєю, випадковою особою (попри те, що 2005 року Чарльз і Камілла одружилися у Віндзорському замку). Не до­давали популярності Каміллі й “жовті” британські ЗМІ, які піс­ля загибелі в автокатастрофі у Парижі (cерпень-1997) першої дружини Чарльза, принцеси Діа­ни, ставилися до неї з ворожістю. Адже Камілла багато років була коханкою Чарльза, одруженого з популярною серед британців “народною принцесою” Діаною...

Хоча 70 років перебування Єлизавети ІІ на троні Сполуче­ного Королівства виповнилося 6 лютого, головні урочистості з нагоди Платинового ювілею від­будуться на Туманному Альбіоні на початку червня. Це така тра­диція для “круглих” дат: улітку краща погода, тож британці змо­жуть уповні насолодитися чотир­ма вихідними днями з нагоди мо­наршого свята.

Читайте також: Кейт Міддлтон давно називають народною герцогинею

Схожі новини