Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рекорди швидкості «Духу інновацій»

Електролітак від Rolls-Royce «видав» понад 620 км/год

Британська компанія Rolls-Royce повідомила, що створений нею літак Spirit of Innovation («Дух інновацій») під час випробувального польоту досяг швидкості 623 кілометри на годину. Це новий світовий рекорд для літаків із повністю електричними двигунами.

Дотеперішній рекорд для елек­тричних літальних апаратів, вста­новлений 2017 року літаком Extra 330 LE Aerobatic із двигуном Siemens, становив 410 км/год. Компанія «Роллс-Ройс» також повідомила, що під час по­льотів над авіабазою Boscombe Down на півдні Англії літак Spirit of Innovation по­бив кілька інших рекордів: досяг серед­ньої швидкості 555,9 км/год на дистанції 3 км і 532,1 км/год — на дистанції 15 км, а також піднявся на висоту 3000 метрів за 202 секунди, що на 60 секунд швидше, ніж літак Extra 330 LE Aerobatic.

Побудований цього року одноміс­ний Spirit of Innovation (вартість літака — 6 мільйонів фунтів) оснащений трьо­ма електродвигунами загальною потуж­ністю 400 кіловат (Rolls-Royce — другий у світі виробник авіадвигунів).

«Це ще один етап, який допоможе зро­бити нульові викиди авіації реальністю, — заявив про політ „Духу інновацій“ пре­зидент Rolls-Royce Holding Воррен Іст. — Прагнемо надати людству проривні тех­нології, потрібні для того, аби повітряний, наземний і морський транспорт не за­бруднював довкілля двоокисом вуглецю».

Читайте також: Японський острів — під шаром вулканічної пемзи

Схожі новини