Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Нью-Йорку “репресували” Томаса Джефферсона

Статуї цього “батька-засновника” у міськраді більше не буде. Бо у третього президента США були раби

Комісія громадського проєктування Нью-Йорка одноголосно проголосувала за усунення із зали засідань міської ради статуї третього президента США Томаса Джефферсона, повідомляє inquirer.net. Причина? Джефферсон був рабовласником.

Із ініціативою щодо виносу із зали засідань статуї Томаса Джефферсона виступили три робочі групи міської ради, які об'єднують представників «чорної», латиноамериканської і азійської громад. Таку ідею висунув також депутат законодавчого органу штату Нью-Йорк Чарльз Баррон, який презентує Бруклін.

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо мотивацію прихильників перенесення статуї розуміє. «Людей непокоїть, що навіть той, хто так глибоко розумів цінність свободи, людської гідності та життя, був рабовласником, — зазначив де Блазіо в інтерв'ю WABC. — Розумію, чому люди цим глибоко стурбовані, і чому вони вважають, що такі речі не можна ігнорувати».

Як повідомив речник мера Нью-Йорка Мітч Шварц, міська рада шукатиме інше місце для статуї Джефферсона, яке би допомогло «показати спадщину Джефферсона у всій її різноманітності». Найімовірніше, статуя третього президента США «оселиться» у Нью-йоркському історичному товаристві.

Томас Джефферсон (1743−1820) — один із «батьків -засновників» і авторів Декларації незалежності США. Нині багато хто у Штатах вважає Джефферсона вельми суперечливою історичною фігурою. Як інформує телеканал NY1, третьому президенту США закидають, що у нього було понад 600 рабів. І що одна з його невільниць народила від Джефферсона аж шістьох дітей…

Рішення про перенесення статуї Томаса Джефферсона розкритикував кандидат у мери Нью-Йорка від Республіканської партії Кертіс Сліва: «Нью-Йорк має купу проблем. Хіба зараз, наприкінці невдалої каденції де Блазіо, це справді найактуальніше питання?».

Гіпсова статуя Томаса Джефферсона стоїть у залі засідань міської ради з 1910-х років (загалом до нью-йоркської Ратуші потрапила за 80 років до того). Це модель бронзової фігури Джефферсона, встановленої у Капітолійській ротонді у Вашингтоні. Автор твору — француз П’єр-Жан Давид д’Анжер.

Читайте також: Хто насправді розвалив групу «Бітлз»?