Передплата 2024 «Добра кухня»

Орк із "Володаря перснів" мав обличчя... Гарві Вайнштейна

Як розповів актор Елайджа Вуд, у такий спосіб режисер фільму Пітер Джексон помстився хтивому продюсеру, з яким мав конфлікт

У грудні 2021-го виповниться 20 років від виходу на світові кіноекрани першої частини кінотрилогії «Володар перснів». Фільм, знятий за однойменним романом англійського письменника Джона Р. Р. Толкіна, досі є популярним. Як розповіло британське видання Sky News, напередодні ювілейної дати виконавець ролі гобіта Фродо Беґґінса, американський актор Елайджа Вуд, розкрив один із секретів кіношного «Володаря». Виявляється, новозеландський режисер кінотрилогії Пітер Джексон наказав зробити одного з орків схожим на… продюсера Гарві Вайнштейна. Так-так, саме того, якого згодом на 23 роки запроторили за ґрати — за сексуальні злочини.

Три фільми кіноепопеї режисера Пітера Джексона, створеної за романом Джона Р. Р. Толкіна, сподобалися як глядачам («Володар перснів» був справжньою касовою «бомбою»), так і фахівцям кіномистецтва. «Володар перснів» здобув аж 17 «Оскарів»! Величезний успіх кінотрилогії забезпечив, зокрема, неабиякий розмах, із яким її було знято. До роботи над «Володарем перснів» було залучено 180 експертів із спецефектів і понад 20 тисяч осіб «масовки», а на знімальних майданчиках було використано майже 50 тисяч унікальних предметів реквізиту.

Цього розмаху не було б, констатує Sky News, якби режисер Пітер Джексон пішов на поступки керівнику компанії Miramax Гарві Вайнштейну, який мав бути продюсером кінотрилогії. Про їхній робочий конфлікт розповів Елайджа Вуд. За словами виконавця ролі гобіта Фродо, для Пітера Джексона Гарві Вайнштейн «приготував пекло». В основі того конфлікту — рішення продюсера скоротити бюджет екранізації до 75 мільйонів доларів, а також план, згідно з яким кіношний «Володар перснів» мав складатися не з трьох, а тільки з двох фільмів. Як наслідок, Джексон і Вайнштейн сильно посварилися. Продюсер навіть пригрозив, що знайде режисерові заміну, наприклад, працювати з Квентіном Тарантіно…

Роль гобіта Фродо Беґґінса у культовій кінотрилогії "Володар перснів" виконав Елайджа Вуд. Минуло вже 20 років... Фото АР.
Роль гобіта Фродо Беґґінса у культовій кінотрилогії "Володар перснів" виконав Елайджа Вуд. Минуло вже 20 років... Фото АР.

І тоді, згадує Елайджа Вуд, Пітер Джексон вдався до ризикованого кроку — організував «витік» оригінального сценарію кінотрилогії. «За планом, сильний і цікавий сценарій мав створити враження й „звабити“ іншу продюсерську компанію, — розповів Елайджа Вуд. — Так і з'явився Боб Шей з New Line Cinema. Напевно, прийняти рішення про зйомки трьох фільмів було трохи божевільною ідеєю. Люди з Miramax вважали, що це не може спрацювати». Але спрацювало! Унаслідок чого Пітер Джексон і Роберт Шей опинилися на коні, а Гарві Вайнштейн, мабуть, довго кусав собі лікті…

Вимоги Гарві Вайнштейна настільки розлютили Пітера Джексона, що режисер вирішив помститися продюсерові. Як наслідок, саме на Вайнштейна подібний у фільмі один із ватажків страшних і огидних орків (Ґотмоґ), не дуже розумних, м'яко кажучи, істот, які служать підступному Саурону й тероризують мирних жителів Середзем'я — гобітів, ельфів і людей. «Я дуже чітко пам’ятаю, що Пітер попросив одну з масок орків зробити такою, аби нагадувала Гарві Вайнштейна, — розповів Елайджа Вуд. — Таким чином Джексон показав йому середній палець. Гадаю, нарешті можна про це розповісти, адже хлопець перебуває за ґратами».

Схожі новини