Передплата 2024 «Добрий господар»

Університет Сент-Ендрюса "витягнули" задоволені студенти

До рейтингу цьогоріч потрапили 132 університети Сполученого Королівства

Уперше за 30 років існування рейтингу The Times and The Sunday Times Good University Guide, найкращим університетом Великої Британії став не виш із зіркового дуету Oxbridge, тобто не Оксфорд і не Кембридж. Цікаво, що саме у шотландському University of Saint Andrews (Університеті Сент-Ендрюса) колись познайомилися й покохали одне одного британський принц Вільям і його дружина Кейт Міддлтон.

Останніми роками Сент-Ендрюс перебував у британських світових рейтингах серед лідерів, поступово скорочуючи відстань від багаторічних «чемпіонів», Оксфордського й Кембриджського університетів. І ось нарешті Сент-Ендрюс ці престижні виші обійшов! Завдяки чому? Під час пандемії COVID-19 усі британські університети були змушені на тривалий час перейти на дистанційну форму навчання. Звичайно, про задоволення студентів освітнім процесом (а це один із показників, що впливає на рейтинги навчальних закладів) говорити було годі… Але тільки не у Сент-Ендрюсі: попри перехід на дистанційну форму навчання, студенти залишилися ним задоволені.

«Досягнення Університету Сент-Ендрюса не варто недооцінювати, — заявив редактор The Times and The Sunday Times Good University Guide Аластер Макколл. — Це аж ніяк не випадковість. За кілька років Сент-Ендрюс наблизився до дуету Oxbridge насамперед завдяки дуже високому рівню задоволення студентів. Попри пандемію, останнього року цей рівень сягнув свого піку».

Окрім задоволення студентів освітнім процесом, The Times and The Sunday Times Good University Guide враховує такі чинники, як якість викладання, якість наукових досліджень, відсоток студентів, які завершують навчання, професійні перспективи випускників, розмір плати за навчання тощо.

До рейтингу цьогоріч потрапили 132 університети Сполученого Королівства. Після Університету Сент-Едрюса йдуть уславлені Оксфорд і Кембридж. До топ-8 рейтингу увійшли також Imperial College London, London School of Economics, Durham University, University College London і University of Warwick.

До речі, британський принц Вільям і його дружина Кейт Міддлтон колись зустрілися й покохали одне одного, навчаючись в Університеті Сент-Ендрюса. Як писала The Sunday Times, королівський двір хоче використати цей факт, аби «врятувати Сполучене Королівство від розпаду». За задумом Букінгемського палацу, герцог і герцогиня Кембриджські (тобто Вільям і Кейт) мають зараз проводити значно більше часу в Шотландії, зокрема у замку Балморал та у місті Сент-Ендрюс, де вони зустрілися, навчаючись в університеті. Мовляв, позитивні Кейт і Вільям справлять на шотландців гарне враження. І під впливом цих емоцій якась частина шотландських виборців не захоче «розлучатися» з Великою Британією на ймовірному референдумі…

Читайте також: Шарлотта й Джордж на «псевдо» Кембридж

Схожі новини