Передплата 2024 «Добрий господар»

Головні підсумки візиту Зеленського до США. Про що говорили?

Президент України відвідав США. Поїздка була запланована ще три місяці тому, проте кілька разів була перенесена через різні чинники

НВ розповідає, чи виконала українська делегація всю насичену програму візиту і які домовленості були досягнуті.

Володимир Зеленський став другим європейським лідером (після канцлера Німеччини Ангели Меркель), який відвідав Вашингтон після інавгурації 46-го президента США Джо Байдена і послаблення карантинних заходів, що довго стояли на заваді особистому спілкуванню глав держав і дипломатів.

Під час телефонної розмови 7 червня Байден і Зеленський домовилися зустрітися до кінця літа. Спочатку з українського МЗС пролунало слово «липень», потім мова йшла про другу половину серпня. Нарешті в Вашингтоні затвердили дату 30 серпня — і… знову все переграли.

Українська делегація вже збирала валізи, коли стало відомо про перенесення розмови президентів на 31 серпня. Потім втрутився Афганістан: саме на вівторок запланували закінчення евакуації іноземних громадян з цієї країни.

«Ми розуміємо, що питання безпеки завжди на першому місці. Тому ми згодою відповіли на прохання США про перенесення на один день», — пояснив спікер Банкової Сергій Никифоров.

Чиновник Білого дому, який коментував приїзд Зеленського на брифінгу для американських ЗМІ, не заперечив, що перенесення було вимушеним: «Я не хочу надмірно аналізувати логістику, скажу лише, що ми хотіли, щоб зустріч дістала увагу, на яку вона заслуговує», — заявив він.

Рідкісний випадок у світовій практиці: президент і його делегація вже прибули в іншу країну, але програма візиту була до кінця невідома — її верстали в процесі зустрічей і переговорів.

Головна бесіда — з Байденом — врешті переїхала на осінь, вона відбулася 1 вересня.

О 21:07 за Києвом (у Вашингтоні було 14:07) у Twitter Володимира Зеленського з’явилося повідомлення про початок зустрічі президентів.

Під час обміну заявами для ЗМІ Зеленський нагадав про російсько-українську війну, в якій Україна втратила «15 тисяч кращих людей». Він поцікавився, чи може Америка допомогти у звільненні 450 політв'язнів Кремля.

Байден підкреслив, що у України і США спільні цінності, і Штати віддані ідеї вільної, мирної і цілісної Європи.

Потім сторони оприлюднили спільну заяву, в якій зобов’язалися активізувати Комісію стратегічного партнерства двох країн (її робота була заморожена в 2018-му).

Окремо відзначено, що США і Україна будуть спільно працювати над тим, щоб залучити Росію до відповідальності за її агресію.

Газопровід Північний потік-2 в документі названо загрозою для європейської енергетичної безпеки.

Пролунала і відповідь на сакраментальне питання «чому Україна досі не в НАТО?».

Сполучені Штати підтримують право України вибирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи прагнення України вступити в НАТО.

Україна підтвердила намір реформувати судову систему «відповідно до найкращих міжнародних практик», а також розвивати незалежну антикорупційну інфраструктуру. Зокрема, гарантується швидке обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (посада є вакантною з серпня 2020 року).

США у свою чергу заявили, що підтримують принципи реформування СБУ шляхом «посилення правил, які захищають права людини та забезпечують ефективний громадський нагляд».

Після переговорів у складі делегацій двоє президентів спілкувалися тет-а-тет. Зустріч завершилася близько 23:20 за Києвом, тобто загалом переговори тривали близько двох годин.

Спільну підсумкову пресконференцію не проводили.

Чи варто чекати візиту у відповідь? Ймовірно, так. Байден сам згадав про свої поїздки в Київ і висловив надію повернутися. Хоча пізніше Зеленський зізнався, що забув детально обговорити цю тему в Білому домі, він висловив переконання, що «президент приїде в Україну».

Вже наприкінці дня, близько 02:00 за Києвом, український президент докладніше розповів журналістам про атмосферу своєї зустрічі з Байденом. Він охарактеризував її як «чоловічу розмову» і зазначив, що не відчув негативу з боку президента США щодо України чи влади в країні.

«Не знаю, чи сталася хімія… Зустріч була продуктивна, не завжди в сонячній атмосфері, але така… чоловіча розмова. Від президента чув тільки приємні слова, він розуміє, що складно», — заявив Володимир Зеленський. Він також додав, що запропонував Байдену варіант участі США у форматі мирного процесу по Донбасу, а питання безпеки в Чорному морі буде детальніше обговорено під час візиту міністра оборони США в Україні.

Тема Північного потоку-2 була ключовою під час зустрічі Зеленського з міністром енергетики США Дженніфер Гренгольм 31 серпня. За даними пресслужби українського президента, «констатована спільність підходів України і США щодо ризиків, які представляє цей проєкт».

Саме після цих переговорів Володимир Зеленський висловився про «найбрудніший у світі російський газ», що не на жарт обурило главу російського МЗС Сергія Лаврова.

Глава Української держави також закликав якомога швидше почати тристоронні консультації в форматі Україна — Німеччина — США з питань збереження українського транзиту.

Зеленський запевнив, що Україна, ставши на шлях декарбонізації енергетики, розраховує на допомогу Штатів у «зеленій трансформації».

Були підписані два документи:

  • спільна заява про поглиблення співробітництва в сфері енергетики та клімату;
  • меморандум про взаєморозуміння між компаніями Енергоатом і Westinghouse Electric, який передбачає інвестиції (від 5 до 30 млрд доларів) в ядерну енергетику України.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив після зустрічі з Володимиром Зеленським, що Україна може розраховувати на підтримку Сполучених Штатів в умовах агресії Росії.

Глава Пентагону оголосив про надання Києву ще $ 60 млн військової допомоги, включаючи закупівлю протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Заяви були підкріплені підписанням угоди про стратегічні основи оборонного партнерства, вона прийде на зміну попередньому п’ятирічному договору між Пентагоном і Міноборони України, термін дії якого завершується.

Нові домовленості передбачають, зокрема, програму тестування військової техніки, співпрацю в галузі розвідки і кібербезпеки, поглиблення спільних зусиль з безпеки в чорноморському регіоні, допомогу Україні з реформами для членства в НАТО, розповів агентству Інтерфакс-Україна голова комітету Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Олександр Завітневич.

Представники провідних американських аналітичних центрів та журналісти 31 серпня дізналися про існування Плану трансформації України, його презентував Зеленський. За його словами, план визначає бачення розвитку України на найближчі п’ять-десять років як «безпекового форпосту, цифрового, інфраструктурного та аграрного хаба».

Всього передбачено 80 «амбітних» проєктів на суму $ 277 млрд, зазначив президент України, закликавши американських партнерів і Всесвітній банк до участі в їх реалізації.

На цьому ж форумі Зеленський заявив, що Україна вже здолала корупцію, запустивши дві реформи — судову і діджіталізаціі. Правда, користуватися їхніми плодами, на його думку, будуть інші президенти України.

США нададуть Україні гуманітарну допомогу в розмірі $ 45 млн, а також виділять $ 12,8 млн на боротьбу з наслідками епідемії коронавірусу.

Зокрема, найближчим часом очікується поставка інноваційних ліків від COVID-19, які розроблені американськими компаніями і вже зареєстровані в Штатах. Препарати рекомендовані пацієнтам із легким і середнім ступенем тяжкості, особливо з ризиком переходу у тяжку форму, пояснив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

$ 463 млн буде виділено Україні до кінця року на програми, орієнтовані на демократію, права людини, децентралізацію, судову реформу і приватизацію.

Також у межах візиту підписано:

— угоди концерну Укроборонпром з компаніями Lockheed Martin, Harris Global Communications Inc. і Global Ordnance на загальну суму $ 2,5 млрд;

— меморандум Державного космічного агентства України та Космічного командування Міноборони США про безпеку космічних польотів;

— угоду про встановлення лінії захищеного зв’язку між Києвом і Вашингтоном;

— договір прикордонних відомств двох країн про використання інформації щодо тих, хто подорожує;

— меморандум про взаєморозуміння між Мінекономіки України та Експортно-імпортним банком США, розглядається можливість прямих позик для фінансування американського експорту в Україну в обсязі $ 3 млрд (а можливо, і більше);

— пізніше додатково будуть підписані ще близько 20 угод між Україною і США, повідомив за підсумками зустрічі з Джо Байденом Володимир Зеленський.

Кінець літа від початку називали невдалим часом для контактів українців з членами Конгресу. Парламентські канікули в США тривають до 20 вересня, що означало для Зеленського неможливість виступити перед обома палатами Конгресу, як це робили його попередники Петро Порошенко і Віктор Ющенко.

Ще в липні співголова групи підтримки України в Конгресі Марсі Каптур просила адміністрацію Байдена змінити терміни візиту Зеленського, писав Голос Америки. А сенатор Тед Круз прямим текстом поскаржився, що президенту України у Вашингтоні не вдасться залучити на допомогу американських парламентаріїв від обох партій, які «протистоять капітуляції Байдена перед Путіним з питання Північного потоку-2».

Після переговорів з президентом Байденом Зеленський все ж вирушив до Капітолію — вдалося організувати його зустріч з Українським кокусом Конгресу США, ядром двопартійної підтримки України на Капітолійському пагорбі.

Президент США Джо Байден у своїй підсумковій публікації в Твіттер зазначив: «Під час сьогоднішньої зустрічі з президентом Зеленським я підтвердив підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України перед російською агресією, нашої тісної співпраці з питань енергетичної безпеки та спільних демократичних цінностей».

Президент України Володимир Зеленський, підбиваючи підсумки зустрічі, підкреслив її «конструктивну і продуктивну» атмосферу. Окремо він відзначив, що значну увагу під час розмови було приділено питанню членства України країни в НАТО. «Я почув, що президент підтримує Україну щодо надання членства в НАТО, але яким буде шлях — зараз складно сказати», — констатував Володимир Зеленський. Він також підкреслив, що пріоритетом переговорів вдалося зробити теми безпеки на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні і енергетичну безпеку України та Європи, а також питання долі 450 українських політв'язнів.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що замість запланованої години переговори Байдена із Зеленським тривали дві години і заявив, що український президент «вивів наші відносини на новий рівень». «Маємо сильну спільну заяву і багато роботи для мене і держсекретаря Ентоні Блінкена щодо її виконання в рамках оновленої Комісії стратегічного партнерства», — додав український міністр.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що американо-українське партнерство «міцніше, ніж будь-коли».

«Було приємно приєднатися до зустрічі президента США Джо Байдена з президентом України Володимиром Зеленським. Американо-українське партнерство міцніше, ніж будь-коли, і ми віддані світлому та процвітаючому майбутньому України. Я дякую Україні за її допомогу в евакуації тих, хто перебуває в групі ризику в Афганістані», — йдеться в заяві на сторінці держсекретаря в Twitter.

Читайте також: Зеленський у Каліфорнії: мерія Сан-Франциско засяяла кольорами прапора України

Схожі новини