Передплата 2024 ВЗ

Таліби вже у передмісті Кабула

Триває евакуація посольства США. На його дах сідають гелікоптери

Як інформує Associated Press, у неділю, 15 серпня, бойовики ісламістського руху «Талібан» атакували вранці місцевість Паджман поблизу Кабула.

Це фактично передмістя столиці Афганістану, звідки до центру Кабула лише близько 15 кілометрів. Таліби швидко просуваються вперед.

Чи опираються бойовикам «Талібану» урядові війська, невідомо.

У Кабулі зараз триває евакуація посольства США: на його даху приземляються гелікоптери CH-47 Chinook, які вивозять дипломатів (імовірно, у міжнародний аеропорт Кабула, який контролюють американські військові). У будівлі, повідомляє АР, триває знищення секретної і службової документації.

Недільні фото з Кабула, зазначають західні ЗМІ, нагадують про поспішну евакуацію американців із В’єтнаму. Далекого 1975 року на даху готелю в Сайгоні, розташованого біля посольства США, також сідали гелікоптери, що вивозили на військові кораблі США американців і в'єтнамців, які тікали від комуністів…

Як розповів Reuters представник адміністрації США, більшість персоналу посольства США в Кабулі готові до евакуації, але установа ще працює,

Напередодні президент США наказав відправити до Афганістану ще тисячу американських військових. Усього в цій азійський країні останніми днями розгорнуто додатково 5 тисяч військових США. Вони повинні гарантувати безпечну евакуацію американських громадян і кільком тисячам афганців, що, як написало посольство США у Твіттері, «підтримували нашу справу».

Усього за кілька останніх днів таліби взяли під свій контроль більшість головних міст афганських провінцій, зокрема, Кандагар і Герат. А у неділю вранці бойовики «Талібану» без бою захопили місто Джалалабад, столицю провінції Нангархар на сході країни Афганістану. Тож таліби взяли під контроль дороги, які з'єднують країну з Пакистаном.

Нагадаємо, президент США Джо Байден поставив завдання завершити виведення американських війсь із Афганістану 31 серпня 2021 року.

Крайній термін — 11 вересня, 20-ті роковини терористичного нападу «Аль-Каєди» на США, що стався 2001 року.

Термінове рішення про відправлення до Афганістану додаткових 5 тисяч військових доводить, що афганські урядові війська не здатні протистояти талібам на полю бою, констатує Associated Press. І припускає, що вивести американський військовий контингент у заплановані терміни тепер не вдасться.

На фото з Twitter: 1975 рік, В'єтнам, Сайгон. Евакуація з даху готелю, розташованого біля американської амбасади.
На фото з Twitter: 1975 рік, В'єтнам, Сайгон. Евакуація з даху готелю, розташованого біля американської амбасади.

Читайте також: Таліби захопили останнє велике місто

Схожі новини