Передплата 2024 ВЗ

Катастрофа: нафтова пляма на 80 квадратних кілометрів з-під Новоросійська може досягнути Криму

Російська окупаційна влада не спішить вживати заходів для того, щоб не допустити пляму нафти до Криму

Як повідомляють російські ЗМІ, президент Кримської академії наук, керівник громадської організації «Екологія і світ» Віктор Тарасенко заявив, що нафтова пляма під Новоросійськом швидко розширюється і згодом може досягнути берегів Криму. Якщо це станеться, то подія обернеться екологічною катастрофою.

Нагадаємо, увечері 7 серпня під час закачування нафти на грецький танкер Minerva Symphony з виносного навантажувального пристрою Каспійського трубопровідного консорціуму, розташованого за шість кілометрів від берега, в районі Південна Озерєєвка недалеко від Новоросійська, стався розлив нафти. Забруднення виявилося в 400 тисяч разів масштабнішим, ніж повідомлялося спочатку — його площа становить 80 квадратних кілометрів. Це показав радіолокаційний знімок супутника Sentinel-1, повідомили в Інституті космічних досліджень РАН. Хоча раніше Каспійський трубопровідний консорціум стверджував, що площа нафтової плями становить лише 200 квадратних метрів. Хоча це було неправдою.

Крім того, стало відомо, що масляні плями виявили також в акваторії Чорного моря працівники дельфінарію біля селища Великий Утреш під Анапою.

Відео про розлив нафти з гнівним коментарем опублікувала в своєму Instagram керівник Росприроднагляду Світлана Радіонова.

«Так виглядають недбалі дії співробітників Морського термінала АТ „КТК-Р“. Це фонтан нафти, що вилилася в акваторію Чорного моря» — написала вона.

Місцеві жителі своєю чергою опублікували відео, яке демонструє, що на 8 серпня практично ніяких робіт з ліквідації нафтового викиду не проводилося.

Цілком зрозуміло, що причиною катастрофи стала практика перевантаження нафтопродуктів безпосередньо в морі, хоч це завжди загрожує подібними наслідками. Судновласники застосовують цей метод перевантаження тому, що прагнуть уникнути плати за перевантаження в портах. А також тому, що не хочуть заходити в закриті порти Криму, щоб уникнути санкцій, адже суднам забороняється заходити в порти невизнаної території. Таким чином, значною мірою до виникнення подібних катастроф призводить фактично анексія Росією Криму 2014 року, яка стала причиною невизнання території та накладення санкцій.

За словами керівника громадської організації «Екологія і світ» Віктора Тарасенка, такий масштаб викиду, безумовно, є справжньою екологічною катастрофою для Чорного моря, особливо, якщо вона потрапить в Керченську протоку. «Площа розливу дуже серйозна. Всім службам необхідно докласти максимум зусиль для ліквідації наслідків. А в Криму повинні гранично ретельно відстежувати обстановку для недопущення забруднення берегів півострова», — застерігає професор Віктор Тарасенко. Вчений нагадав, що 11 листопада 2007 року через сильний шторм в Азовському і Чорному морях затонули чотири судна, шість сіли на мілину, два танкери отримали пробоїни. Тоді також стався розлив нафтопродуктів, катастрофу ледь вдалося залагодити.

Віцепрем'єр Росії Вікторія Абрамченко доручила Росприроднагляду оцінити реальний масштаб викиду нафти і перевірити інформацію Інституту космічних досліджень про заниження обсягів розливу. Перевірку проводить і Південна транспортна прокуратура Росії.

Як повідомляє РІА Новини, органи внутрішніх справ порушили кримінальну справу за статтею про забруднення морського середовища. Відзначається, що розслідування передали до Слідчого комітету через широкий суспільний резонанс. Винним загрожує лише до чотирьох місяців позбавлення волі.

Подібні катастрофи в Росії не рідкість тому, що країна та власники транспортних засобів не дбають про захист природи. Так, 29 травня 2020 року в Норильську в річку Далдикан потрапили 20 тис. тонн дизельного палива. Власники ТЕЦ-3, що належить АТ «Норільськ-Таймирська енергетична компанія» з групи «Норнікеля», два дні приховували від крайової влади істинний масштаб події, влада ж дізналася про це з соціальних мереж. Екологи побоювалися, що від техногенної катастрофи екосистема Красноярського краю не оговтається, і проводили паралелі з вибухом на Чорнобильській АЕС.

Кілька серйозних викидів палива та нафтопродуктів вже ставалося в Севастополі з кораблями Чорноморського флоту, адже російські військові моряки, як правило, ставляться до екології вкрай недбало.

Російська окупаційна влада, як стало відомо, теж не спішить вживати заходів для того, щоб не допустити пляму нафти до Криму. Сподіваються на те, що заходів буде вживати Росприроднагляд та відповідні служби Росії.

Читайте також: У Криму — черговий облік трофеїв для запобігання голоду

Схожі новини