Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сміх політика крізь сльози людей

Німецькі ЗМІ засуджують поведінку кандидата у канцлери від ХДС/ХСС Арміна Лашета. І запитують: хіба така особа здатна очолити уряд?

Німеччина потроху оговтується від катастрофічної повені, що вразила дві федеральні землі на заході країни, Північний Рейн-Вестфалію і Рейнлянд-Пфальц. Висока вода, що забрала життя понад 130 осіб, спадає — на відміну від хвилі нищівної критики, що обрушилася на кандидата у канцлери від консервативного блоку ХДС/ХСС Арміна Лашета. Перебуваючи разом із президентом ФРН у Ерфтштадті, який зазнав сильного удару стихії, Лашет під час співчутливої промови Франка-Вальтера Штайнмаєра… безтурботно сміявся. Ці скандальні відеокадри облетіли усі телеканали…

Попри те, що Армін Лашет перепросив за свою без­відповідальну поведінку, ні­мецькі ЗМІ не знаходять для неї виправдань. Зокрема, сміх Ла­шета під час промови Штайнмає­ра в Ерфтштадті (у цьому місті по­близу Кельна стався гігантський зсув забудованої території, мер каже «можемо знайти більше жертв») видання Mitteldeutsche Zeitung назвало «величезною ме­дійною катастрофою».

«Армін Лашет… сміється за спиною федерального прези­дента, який у цей час каже лю­дям „усе це розриває наші серця“, — пише Mitteldeutsche Zeitung. — До цього вони ра­зом відвідали райони Північного Рейну-Вестфалії, які потерпіли від лиха, і переконалися у масш­табі страждань… Звісно, людям дозволено сміятися і в кризових ситуаціях. Іноді просто немає ін­шого способу їм зарадити. Але державні діячі… повинні вміти себе контролювати, коли йдеть­ся про висловлення співчуття чи вселення надії».

«Перед лицем цієї вели­кої трагедії сміх християнсько­го демократа залишиться у пам’яті на тривалий час і поста­вить під сумнів його здатність бути канцлером, — пише про Ар­міна Лашета видання Reutlinger General-Anzeiger. — Зате чин­на канцлерка Німеччини Анґела Меркель справила добре вра­ження під час свого візиту до району катастрофи. Разом із прем’єркою Рейнланд-Пфаль­цу Малю Драєр канцлерка Мер­кель показала, як політик може підбадьорити та вселити надію і впевненість у такій ситуації — співчуваючи, уважно вислухову­ючи й обіцяючи допомогти».

За даними поліції ФРН, під час повені у землях Рейнланд-Пфальц і Північний Рейн-Вестфалія загинули щонай­менше 133 особи. Найбільше, 90 жертв, — у районі Арвайлєр (15 км на південь від Бонна), де триває пошук загиблих. «Вода скрізь відступає, і ми знаходимо тіла людей, які потонули, — роз­повіла глава земельного уряду Малю Драєр. — Це жах».

Як інформує DPA, за попе­редніми підрахунками, залізни­ці (Deutsche Bahn) стихія завда­ла збитків на суму 1,3 мільярда євро, мережі автомобільних до­ріг у двох потерпілих землях — на кількасот мільйонів євро.

За даними DB, виявлено «серйозні пошкодження понад 80 станцій і зупинок, колії про­тяжністю понад 600 кілометрів, стрілочних переведень… мостів і транспортних засобів, що ви­користовуються у регіональних, швидкісних і вантажних переве­зеннях».

Рух на деяких автострадах у двох потерпілих землях може бути перекрито протягом двох місяців.

«Пошкодження транспорт­ної інфраструктури негатив­но позначається на туризмі, — констатує видання Die Welt. — А недостатньо ефективне енер­гопостачання перешкоджає ро­боті тих підприємств, що без­посередньо не постраждали від високої води, але вже не ма­ють резервів — через пандемію. Відтак насувається хвиля бан­крутств». Потерпілим від пове­ні районам двох земель, пише Die Welt, «загрожує економіч­на катастрофа, фінансові на­слідки якої значно перевищать фактичні матеріальні збитки від потопу. Економічні наслідки від­чуватимуться роками».

Німецькі ЗМІ повідомляють також про екологічні пробле­ми. Держагенція з охорони до­вкілля Північного Рейну-Вест­фалії відзначає, що через повінь до водойм потрапили мазут (зі зруйнованих баків у підвалах бу­динків), бензин і дизельне пали­во (із затоплених автомобілів). «У Ерфтштадті, де ситуація після зсуву була особливо напруже­ною, перші екологічні наслідки вже відчуваються, — констатує портал RND. — Вода на вулицях пахнула бензином і мала масля­нистий наліт».

«Схоже, інфраструктура на­стільки пошкоджена, що в дея­ких місцях питної води може не бути тижнями й навіть місяцями, — розповіла виданню Bild глава муніципалітету Альтенар Корне­лія Вайганд.

…Вибори до Бундестагу від­будуться у Німеччині у вересні. Певний час у фаворити вирва­лися «Зелені», що випереджали блок ХДС/ХСС. Але згодом кон­серватори суттєво покращили свої позиції, і зараз саме хрис­тиянські демократи мають най­кращі шанси на те, аби після виборів одержати право сфор­мувати новий уряд.

Чи може вплинути на рейтинг ХДС-ХСС скандал із «веселим» Арміном Лашетом? Гадаю, час­тина виборців може від консер­ваторів відвернутися. На думку багатьох експертів, блок ХДС/ХСС пропустив уперед «Зеле­них» саме завдяки тому, що ви­значив своїм кандидатом у канцлери вкрай не популярно­го серед німців Лашета. З часом виборці консерваторів трохи заспокоїлися, але зараз, після «величезної медійної катастро­фи» кандидата від ХДС/ХСС, не­задоволення Лашетом знову може вийти на перший план… Лідерство у рейтингах христи­янські демократи, найімовірні­ше, збережуть. Але розрив між блоком ХДС/ХСС і «Зеленими» може суттєво скоротитися.

Читайте також: «Правлінню злодіїв у Молдові настав кінець»

Схожі новини