Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Так захистили «русскій язик», що перейшли на матюки

В Росії матірну лайку визнано загрозою національній безпеці

За даними соціологів, оприлюдненими газетою «Комерсант», близько 70% росіян лаються матом. Усвідомлено починають це робити приблизно з десяти років. У середньому за добу людина вимовляє 7,5 тисяч слів. Якщо припустити, що хоча б кожне 50-е з них матюк, то в день росіянин вимовляє 150 таких слів. В рік — 54 750. При середньому темпі розмовної мови 120 слів за хвилину росіянин щодня витрачає на лайку матом 1 хвилину 15 секунд, в рік — 7 годин 36 хвилин 15 секунд, що можна порівняти з встановленою Трудовим кодексом тривалістю робочого дня (8 годин). Всього ж на добу в Росії вимовляється 13,5 млрд матюків.

Тому не дивно, що такий пункт став «надбанням» навіть Стратегії національної безпеки, в якій загрозами безпеці визнані в тому числі руйнування російської мови нецензурною лайкою в ЗМІ і «публічних виконаннях». Питання боротьби з матюками включили під особистий контроль секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева. Деякі експерти вважають, що «Репери створили культ безграмотності, який привів до вимирання російської літературної мови в молодіжному середовищі…».

Чому ж так сталося? Адже на словах Росія так ревно турбується про «русскій язик»…

Російська влада вважає, що «сучасна російська літературна мова виявилася у критичній ситуації, що росіяни розмовляють і пишуть безграмотно. А мат замістив красиві слова. Лихословлять не тільки у побуті, але і на телебаченні, у театрі, в шоу-бізнесі, у соцмережах.

Про те, як влада вирішила боротися з матом, в Криму дослідив севастопольський сайт ForPost.

«Лексика, що проникає в інтернет і на телебачення, негативно впливає на свідомість російської молоді. Хлопці та дівчата вважають нормою вживання нецензурної лексики. Дуже сильно страждає мова людини, яка залежить від виховання, від сім'ї, суспільства», — сказав журналістам завідувач кафедри російської мови та міжкультурної комунікації факультету гуманітарних і соціальних наук Російського університету Дружби народів Володимир Синячкін.

Як же вона не буде проникати в усі шпарини, якщо в Росії видано навіть академічні словники матюків, і вживання їх під час розмови та при письмі вважалося нормою. Маю на увазі добре відомий словник «Русский мат», а також інші словники обсценної лексики. Складалося таке враження, що надбання і цінність російської мови полягає не в словнику Даля, а в цих словниках матюків і «срамної» лексики.

Професор РУДН Володимир Синячкін не захисник, а радше руйнівник російської мови. «Російська мова, на відміну від багатьох мов, надбання, багатство, яким ми повинні дорожити, як надрами, територією РФ. Мова — це обличчя нашої країни, він показує, яка Росія є насправді», — каже Синячкін. Так, ні у кого нема сумніву, що це обличчя сьогодні позначається матірним словом. От тільки чому професор думає, що російська мова надбання, багатство і цінність на відміну від інших мов? Коли вже в Росії зрозуміють, що для кожного народу, а не тільки для російського, його мова є цінність, надбання і багатство?

Професор Синячкін намалював реальну картину: «Уже ніхто нормальною російською мовою не розмовляє. Скрізь суцільний мат. Молоді люди не соромляться лихословити… Підтримую рішення про зарахування мату до загроз національній безпеці».

Однак, чи не буде ця «боротьба» в Росії марною? «Російський мат неможливо викреслити з нашого життя. Іноді вживання матюків навіть доречно. При цьому я розумію, чому прийняли нову Стратегію національної безпеки… Це ж не Кримінальний кодекс, а якась стратегія, спрямована на те, щоб люди у нас говорили грамотною мовою, вміли писати. Молодь жахливо пише і говорить», — висловив свою позицію в бесіді з кореспондентом ForPost декан факультету гуманітарних наук Національного державного університету Росії «Вища школа економіки» Олексій Руткевич.

Він визнав, що матюки є одним з наслідків СРСР. «Тридцять років тому, — зазначив учений, — молодь лихословила значно сильніше, ніж зараз». Він згадав, як по коридорах МДУ «студенти ходили з пляшкою пива» і «матюкалися як шевці». При цьому часто мат можна було чути від дівчат. Лексикон воровайок тоді був у тренді".

Тепер у Росії з липня репери, популярні блогери, такі як Ксенія Собчак, яка часто не соромиться у висловлюваннях, є поза законом; концерти репера Face тепер можна буде подивитися тільки в запису на DVD-диску; фільми Квентіна Тарантіно, де герої нерідко матюкаються, більше ніколи не покажуть по російському телебаченню.

Однак виникають питання, а як виконати цю стратегію? Може статися так, що боротьба з матюками стане засобом поширення вживання матюків. Руткевич каже, що: «Посадити всюди нудних редакторів — це не варіант. Є імениті режисери театру і кіно, які знімають напівпорнографічні фільми і ставлять відверті п'єси. Я думаю, Мінкульт не повинен видавати солодких грантів на такі „шедеври“. Також виникають питання до людей, які влаштовують концерти, а співаки, що матюкаються, отримують за це гроші. Їх потрібно позбавляти фінансування».

Вчитель російської мови та літератури однієї з московських гімназій Лев Соболєв нагадав, що «раніше влада вже робила спроби боротися з матом. Але жодна з них не привела до бажаного результату». А як з ним боротися, якщо він ввійшов в кров і піт кожного росіянина. Він сказав, що готує до публікації листування поета Петра Вяземського, а той «користувався досить солоними слівцями, правда, в листуванні». І навіть Олександр Солженіцин в «Один день Івана Денисовича» написав «масліца-фуясліца». От росіяни і підхоплюють і цей, і ще більш жорстокий тюремний сленг…

Проти такої боротьби за матюками і публіцист Анатолій Вассерман. «Якщо російська мова не померла від матюків ще за часів Петра Великого, який неабияк користувався цим мовним пластом, якщо російська мова не померла від матюків під час революції і громадянської війни, то і зараз не помре», — сказав він у розмові з кореспондентом ForPost. Він упевнений, що жодна Стратегія нацбезпеки не допоможе позбутися матірних пісень. До тих пір, поки артисти, які співають їх, будуть отримувати гонорари, — така творчість буде у тренді. Моралізатори «доб'ються тільки того, що реперам і шансоньє будуть платити підпільно». Практика квартирних концертів «нікуди не поділася». У країні проживає «досить людей», які «готові їх відновити». Вассерман також повторив пораду Петра І: «Всує закони писати, коли їх не виконувати».

Читайте також: Чому ФСБ не заарештує кращого друга «Талібану» Сергія Лаврова?

Схожі новини