Передплата 2024 ВЗ

Вакцинують Pfizerом одразу на стоянці

Місце вакцинації здивувало найбільше. Це була звичайна автостоянка клініки

Українка Ірина Труш разом із чоловіком три місяці тому переїхала жити у Кремнієву Долину, що у Каліфорнії, CША. Нещодавно вона повністю вакцинувалась від коронавірусу американською вакциною Pfizer. Про те, як це було, Ірина розповіла «ВЗ». Ось її історія.

Перше, що ми помітили з чоловіком, коли приїхали у США на початку березня, — наскільки серйозно тут ставляться до ситуації із коронавірусом. Звернули увагу, що на вулиці всі без винятку ходять у масках, навіть коли поруч нікого немає. Навіть велосипедисти чи ті, хто просто бігав вулицею, теж були у масках. У магазинах і місцях скупчення людей - само собою. Вакцинувати населення тут почали ще у грудні 2020 року. Але доступною вакцина для кожного стала весною.

Після приїзду у Штати, ми оформили медичну страховку і уже через два місяці отримали повідомлення від нашої клініки, що з 15 квітня можемо вакцинуватись. Звісно, безкоштовно. Ми почекали приблизно тиждень, поки спаде ажіотаж, і, прокинувшись одного ранку, вирішили: вакцинуємось сьогодні! Знайшли на сайті клініки коли найшвидше можна отримати вакцину і у якому містечку, зареєструвались через сайт, сіли у машину і поїхали. За годину вже були на місці. Власне, місце вакцинації здивувало нас найбільше. Це була звичайна автостоянка клініки. Лише замість припаркованих автівок, тут велике шатро, де проводять вакцинацію від ковіду.

Автостоянка, де проводять вакцинацію. Локація: Редвуд Сіті, Каліфорнія, США
Автостоянка, де проводять вакцинацію. Локація: Редвуд Сіті, Каліфорнія, США
Фото Ірини Труш
Фото Ірини Труш

Все відбулось дуже швидко. На вході ми отримали карточку вакцинації і уже за декілька хвилин я спілкувалась із медсестрою.

— Це ваша перша доза вакцини? Запитала вона.

— Так.

— Є алергія на медичні препарати?

— Ні.

— Добре. Сідайте ось тут. Промовила вона, вказавши на крісло. — Ви отримаєте вакцину Pfizer.

Крісло, де проводять вакцинацію. Фото Ірини Труш
Крісло, де проводять вакцинацію. Фото Ірини Труш

За декілька секунд після нашої розмови, я отримала першу дозу вакцини. Мені віддали уже заповнену карточку вакцинації і я зареєструвалась на отримання наступної дози через 21 день.

Планували уже їхати, але одразу покидати місце вакцинації не можна. Треба почекати 20 хвилин і бути під наглядом медсестер, аби вони пересвідчились у тому, що все гаразд. Для цього тут облаштували спеціальну зону очікування із дотриманням дистанції.

І от я присідаю на перше вільне крісло і спостерігаю, як просто посеред автостоянки кожні п’ять хвилин вакцинують по п’ятеро людей. Одні пацієнти приходять, інші — йдуть. Тут стоїть кілька стендів з апаратурою, біля кожного з яких — по двоє медичних працівників. Вони протирають крісло після кожного пацієнта антисептиком, обробляють свої руки, міняють рукавички. І поки один працівник вводить вакцину, інший - заповнює картку вакцинації та потім віддає її пацієнту. Всі працюють злагоджено і швидко, як годинниковий механізм.

20 хвилин очікування промайнули непомітно і ми поїхали додому. Крім картки вакцинації, у подарунок на виході нам дали спеціальний значок і маску на якій писало, що ми вакциновані.

Одразу після вакцинації. Фото Ірини Труш
Одразу після вакцинації. Фото Ірини Труш

Через 21 день після цього, ми приїхали на ту ж саму паркову ще раз і отримали другу дозу вакцини. Відтепер ми повністю вакциновані.

Таких, як ми, у Америці багато. Вакцинацію тут зробили настільки доступною, що вакцинуватись безкоштовно можна просто в аптеці чи в супермаркеті. До прикладу, після того, як ви закупились продуктами або по дорозі на роботу.

На вході в аптеку. Локація: Пало-Альто, Каліфорнія, США. Фото Ірини Труш
На вході в аптеку. Локація: Пало-Альто, Каліфорнія, США. Фото Ірини Труш

Сьогодні міста у Каліфорнії потроху повертаються до звичного ритму життя. Уже з 15 червня ті, хто вакцинувався, можуть не носити маски не лише на вулиці, а й в приміщенні. Правду кажучи, ніхто не перевіряє, вакциновані ви чи ні. Всі розраховують, що ви свідомі і якщо не вакциновані — обов'язково одягнете маску.

Згідно з офіційними даними, сьогодні в одному із округів Кремнієвої долини — Санта-Кларі, на коронавірус в середньому хворіє 30 людей з поміж 1,7 млн. населення

Чи були у нас побічні дії від вакцини? Після першої дози, в обох боліла рука, де робили укол і було відчуття втоми.

Після другої - у чоловіка була незначна температура, але це не заважало йому працювати. У мене ж позначка на термометрі трималась між 37.5 та 38 та спостерігалось сильне відчуття втоми. Та усі симптоми пройшли через день.

Рішення вакцинуватись — справа кожного. Чому це зробили ми? Це як з паском безпеки в машині: ніколи не знаєш, коли саме він може врятувати життя. Крім того щоразу, як хтось вакцинується, світ наближається до завершення пандемії під назвою COVID-2019.