Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАТО і Україна: Путін розповів деталі зустрічі з Байденом

Президент Росії Володимир Путін розповів, що українське питання побічно зачепили під час перемовин з президентом США Джо Байденом, а одним з небагатьох реальних досягнень перемовин стала домовленість повернути до роботи відкликаних раніше послів Росії та США

Про це він заявив за підсумками чотиригодинних перемовин з американським колегою, пише ВВС.

«Ця тема зачіпалась, не можу сказати, що дуже детально», — відповів Путін на запитання про те, чи обговорювали тему України та конфлікту на Донбасі.

Він додав, що теми можливого вступу України в НАТО «торкнулись мазком».

«Тут немає що обговорювати», — заявив він.

Путін сказав, що, «як він зрозумів», Байден вважає, що врегулювання конфлікту має відбуватися відповідно до Мінських угод.

«Что стосується зобов'язань (РФ — ред.) щодо України, то у нас зобов'язання тільки одне — сприяти реалізації мінських угод. І якщо українська сторона готова до цього, ми підемо цим шляхом. Без жодних сумнівів», — сказав він.

Водночас президент РФ заявив, що нинішні пропозиції України щодо врегулювання конфлікту на Донбасі «не мають нічого спільного з мінськими угодами».

«Тому які ж тут зобов'язання може взяти на себе Росія», — заявив Путін.

Стягування російських військ до українських кордонів під час військових навчань президент РФ не вважає загрозливим.

«Ми проводимо навчання на своїй території, але ми не проводимо навчання, підтягуючи свою техніку і війська до території США. Тому занепокоєність має бути не в американської сторони, а у російської», — заявив Путін.

Він зазначив, що розмова була «досить конструктивною».

«Не було ніякої ворожості, зустріч була в принциповому ключі. На мій погляд, з обох сторін було бажання зрозуміти одне одного», — сказав президент РФ.

Водночас Путін сказав, що Байден пояснив йому, що саме він мав на увазі, коли визнав Путіна «вбивцею», і його ці пояснення «задовольнили».

Він зазначив, що сторони домовилися, що посли обох країн, яких раніше відкликали з Москви та Вашингтону, скоро повернуться до своєї роботи.

Але зізнався, що президенти одне одного в Росію чи в США не запрошували.

«Ілюзій ніяких немає і бути не може», — заявив Путін, але перефразував російського письменника Льва Толстого, що «зірниці довіри промайнули».

Путін також додав, що «можуть бути певні компроміси» щодо повернення російських громадян, які зараз затримані в США.

«Ми ніколи нічого не порушували» — заявив також Володимир Путін у відповідь на питання про можливі порушення міжнародного права Росією. Неохоче Путін прокоментував також тему ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального. Навального, як підозрюють, в серпні 2020 року спершу отруїли на території Росії бойовою речовиною «Новачок», а потім заарештували після повернення з лікування у Німеччині.

Путін заявив, що «ця людина знала, що порушувала чинний закон Росії» та «свідомо» поїхала за кордон, хоча на момент виїзду в Німеччину Навальний перебував в комі.

«Він свідомо йшов на те, щоб бути затриманим, він зробив те, що хотів. Про що тут можна говорити», — заявив Путін.

Утиски опозиції в останні тижні Путін пояснив тим, що вони «сприяють політиці США в Росії».

«Якщо Росія ворог, то які організації буде підтримувати Америка в Росії? Я думаю не ті, які укріпляють Російську Федерацію, а ті, які її стримують», — заявив Путін.

Джо Байден та Володимир Путін зустрілися у віллі Ла Гранж в Женеві 16 червня. Перемовини тривали близько чотирьох годин — це на годину менше, ніж очікувалось. Президенти говорили у вузькому та розширеному форматі.

Відносини Росії та США переживають не найкращі часи. Лише навесні США запровадили проти Росії новий пакет санкцій, країни взаємно відкликали послів. Крім того, Байден публічно назвав Путіна «вбивцею», а Путін у відповідь порівняв такі звинувачення з розладом шлунку.

Напередодні саміту в Женеві сторони наголошували, що зацікавлені в стабілізації і нормалізації відносин.

Кремль та Білий дім анонсували, що головними темами зустрічі стануть контроль над озброєнням, боротьба з кіберзлочинністю, інформаційна безпека та зміни клімату.

Окремо адміністрація Байдена підкреслювала, що має намір підняти питання військового втручання Росії в Україні, переслідування російського опозиціонера Олексія Навального та діяльність російських хакерів у США.

За тиждень до зустрічі Байден мав телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, у якій обіцяв, що позиція України «обов'язково буде врахована», та «підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності України».

Читайте також: Єрмака не з'єднали із радником Байдена

Схожі новини