Передплата 2024 ВЗ

Мільярдер Джеф Безос полетить у космос

На кораблі New Shepard, який розробила його компанія Blue Origin. Старт заплановано на 20 липня

Квиток на космічний кора­бель New Shepard, який здій­снить невдовзі свій перший туристичний політ, продали на аукціоні за 28 мільйонів доларів. За інформацією Reuters, власник компанії Blue Origin, яка розробляла цей корабель, мільярдер Джеф Безос також буде на борту. Політ New Shepard за­плановано на 20 липня, коли відзначатимуть 52-у річницю висадки на Місяць екіпажу космічного корабля «Апол­лон-11».

Телефонний аукціон три­вав сім хвилин, і вже на четвертій ціна квитка на New Shepard перевищила 20 мільйонів доларів. Ім’я переможця аукціону не розголошу­ють. А передував телефонним торгам інтернет-аукціон, який Blue Origin, ракетна компанія засновника Amazon (величез­на компанія інтернет-прода­жів), розпочала 5 травня 2021 року. Цю дату також обрали не випадково: це 60-річчя польо­ту в космос першого американ­ця, Алана Шепарда. Під час ін­тернет-аукціону, участь у якому взяли понад 6 тисяч осіб зі 143 держав, було визначено почат­кову вартість квитка на теле­фонному аукціоні — 4,8 мільйо­на доларів. Як бачимо, під час торгів квиток на корабель New Shepard подорожчав майже у шість разів… Як обіцяють орга­нізатори аукціону, ті 28 мільйо­нів доларів вони витратять на благодійність.

Як пише Reuters, заплано­ваний на 20 липня політ кора­бля New Shepard має стати по­воротним пунктом у розвиткові туристичних космічних польотів. Крім власника компанії Amazon Джефа Безоса, у космос на New Shepard 20 липня полетить його брат Марк. Наскільки це безпеч­но? Випробування космічного корабля без пасажирів на борту пройшли успішно.

Аби космічним туристам було зручно дивитися на Зем­лю з орбіти, ілюмінатори кап­сули New Shepard майже втричі більші, ніж ілюмінатори «Боїн­га-747». Корабель може «ката­ти» шістьох пасажирів на висо­ті близько 100 кілометрів. Цього достатньо, аби протягом кількох хвилин космічні туристи відчули стан невагомості.

Джеф Безос, який нині є най­багатшою людиною у світі, зма­гається у космічній галузі з двома іншими мільярдерами — амери­канцем Ілоном Маском і британ­цем Річардом Бренсоном. Вони також мріють про комерційні по­льоти у космос. І можливо, Брен­сон Безоса випередить: уже на початку липня, пише Reuters, Бренсон може взяти участь у ви­пробувальному польоті космічно­го корабля VSS Unity, розроблено­го його компанією Virgin Galactic.

Її речник оголосив, що паса­жири зможуть літати у космос цим кораблем уже на початку 2022 року.

За даними UBS, до 2030 року ринок космічного туризму сягне 3 мільярдів доларів на рік. Скіль­ки коштуватиме це задоволен­ня — подивитися на нашу пла­нету з навколоземної орбіти? 2018 року Reuters прогнозувала (виходячи з приблизних розці­нок, оприлюднених Бренсоном і Virgin Galactic), що квиток на New Shepard коштуватиме 200 тисяч доларів США.

Зрозуміло, що потенційні клі­єнти Blue Origin і Virgin Galactic — багаті бізнесмени, зірки шоу-біз­несу, успішні спортсмени тощо. Утім, компанія обіцяє, що пропо­нуватиме місця на борту також тим, хто не має величезних стат­ків — у рамках благодійних акцій.

Цікаво, що компанії Blue Origin, Virgin Galactic і SpaceX (остання належить власникові «Тесли» Ілону Маску) також роз­глядають можливість викорис­тання своїх космічних кораблів для швидкісних подорожей між віддаленими містами Землі. На­приклад, між Нью-Йорком і Сід­неєм або між Лондоном і Оклен­дом.

Довідка «ВЗ»

Після першого польоту на навколоземну орбіту радян­ського космонавта Юрія Га­гаріна, здійсненого на ко­раблі «Восток 1» 12 квітня 1961 року, у космосі побува­ли близько 580 осіб. Майже дві третини з них — громадя­ни США, близько 90% з них — чоловіки.

Першим космічним ту­ристом був Денніс Тіто. Ка­ліфорнійський бізнесмен за­платив 20 мільйонів доларів за візит на Міжнародну кос­мічну станцію (МКС), куди прибув 28 квітня 2001-го на борту корабля «Союз» (РФ). Тижневу подорож Тіто, як і сім інших туристичних по­льотів у космос, організува­ла американська компанія Space Adventures.

Схожі новини