Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Захід дедалі більше дратує поведінка Зеленського, - ЗМІ

Анонсований візит Зеленського у США навряд чи буде безхмарним. Якщо, звичайно, відбудеться

Перше зачарування безпосередністю Зеленського на Заході минуло, натомість дедалі частіше йому на зміну приходить роздратування — пише у статті «Байден і Даннінг—Крюгер на Банковій» редакторка ZN.UA Тетяна Силіна.

За свідченням американських джерел ZN.UA, у Вашингтоні — і в Білому домі, і в Раді нацбезпеки, і в Держдепі — вкрай негативно сприйняли спотворення змісту розмови двох президентів у повідомленні на сайті президента України.

Так само, як і неприємні висловлювання Зеленського на адресу Байдена і Сполучених Штатів у його інтерв'ю напередодні телефонного дзвінка президента США.

«За словами наших джерел, у Вашингтоні не вірять у те, що спотворення інформації було випадковим „ексцесом виконавця“. Там схильні розцінювати це як свідому маніпуляцію Банкової і ставлять під сумніви надійність України як партнера Сполучених Штатів», — зазначає видання.

В інтерв'ю Axios Володимир Зеленський повідомив, що нібито дізнався про рішення Байдена припинити спроби блокувати добудову російського газопроводу «Північний потік-2» із преси й був змушений дивитися брифінг Білого дому, щоб дізнатися причини такого рішення американського президента.

Натомість, за словами спікерки Білого дому, «Держдепартамент регулярно взаємодіяв з українськими офіційними особами з приводу «Північного потоку-2».

Ба більше, «перед передачею останнього звіту Конгресу стосовно ПП-2 Держдепартамент сповістив посла України у Вашингтоні та високопоставлених посадових осіб у Києві, зокрема і главу Офісу президента, про зміст звіту».

Видання також нагадало, що ще на початку квітня після інтенсивного телефонного спілкування Києва та Вашингтона українські дипломати були стривожені американською «відсутністю апетиту» до санкцій проти «Північного потоку-2».

А минулого понеділка на «Свободі слова» на ICTV Ю. Вітренко у запалі словесних баталій визнав: інформація про те, що Штати можуть не впровадити санкції проти СП-2, була відома в Києві ще в лютому.

«Примхлива й непередбачувана дитина, котра нездатна впоратися з емоціями і гнівно тупотить ногами, не отримавши бажаного, в дорослій спільноті просто не сприймається. Але якщо хтось хоче пред'являти комусь претензії, демонструвати відсутність „меншовартості“ та керівництва з боку „великих дядьків“ (і „тіток“, до речі, теж), то спочатку потрібно довести свою спроможність — і на зовнішній арені, і вдома», — наголошує авторка.

«Отож, тепер є всі підстави вважати, що анонсований візит Зеленського до США навряд чи буде безхмарним. Якщо, звичайно, відбудеться. Вашингтон не забарився продемонструвати своє глибоке розчарування поведінкою Банкової: за нашою інформацією, зустріч Ю. Вітренка з радником Держдепу Д. Шолле була демонстративно скасована саме через фортелі Банкової», — резюмує видання.

Схожі новини