Передплата 2024 ВЗ

Легенди, казки і сором Петербурзького форуму

В Санкт-Петербурзі завершився черговий 24-й міжнародний економічний форум, який російські пропагандисти для реклами називають «Російським Давосом»

В Росії як завжди погналися за кількістю — 13 тисяч учасників з 140 країн. Бо створювали аудиторію для Володимира Путіна, який всі останні роки своїми виступами намагається виправдатися за анексію Криму, за війну в Грузії та на Донбасі, за диверсантів, яких розіслав по всій Європі. Путін твердить, що світ має поступитися місцем для Росії серед цивілізованих країн, зокрема в складі G7.

Тому при скликанні форуму Росія намагається гнатися за кількістю, хоча гнатися слід би було за якістю та поглибленням змісту. Але з цим складніше. Тому не дивно, що головні заяви Путіна незалежні аналітики піддали критиці. Вони вважають, що президент Росії дуже поспішає здаватися успішним — заявив, що наслідки економічної кризи, пов’язаної з пандемією, вже подолані, а перша черга труби «Північний потік-2» завершена.

Хоч і перше, і друге не так, і заяви передчасні. Не вірять підприємці Росії і в те, що обіцянки Путіна стосовно допомоги бізнесу справдяться. Насправді підрахунки показують, що допомога держави мізерна і не рятує бізнес, а банкрутства малих і середніх підприємств продовжаться.

Про те, що бізнесмени не вірять Путіну, відверто заявила на форумі засновниця мережі сімейних кафе-кондитерських «Андерсон» Анастасія Татулова. Вона розповіла, що не може чекати допомоги від держави, яка навіть цей «російський Давос» проводить за рахунок бізнесу, оскільки їй за право взяти участь і виступити на форумі запропонували заплатити майже мільйон рублів. Такі ж суми заплатили і решта учасників з числа підприємців. А заступник голови оргкомітету форуму Антон Кобяков назвав цю ціну участі в форумі «загороджувальною», мовляв, щоб не записувалася всяка «дрібнота», і щоб не брали участь люди, які можуть розносити ковід.

Цього так боялися, що на 13 тисяч осіб зробили понад 50 тисяч ПЛР-тестів, багато учасників мали пройти через це двічі. І на форумі, і в його кулуарах російські політики розгорнули свою пропаганду на повну силу.

Наприклад, всім відомо, що Росія страждає від зниження ціни на нафту на міжнародному ринку, а тому всяк намагається тримати її якомога вище. Тому глава «Роснафти» Ігор Сєчин виступив в ролі Ванги і заявив, що в світі наближається ризик дефіциту нафти, з яким світ, мовляв, стикнеться вже в другій половині цього року, тобто… через два місяці. Російський прогнозист, мабуть, забув, що світ переходить на відновлювальні, водневі та зовсім нові види палива, і на світовому форумі слід міркувати саме в цьому напрямі, розробляти шляхи вирішення світової проблеми. Однак він розповів на ПМЕФ, що світова економіка відновлюється після коронакризи впевненими темпами, і, за його прогнозами, попит на нафту може відновитися протягом 12 місяців, при цьому дефіцит загрожує виникнути вже в другому півріччі 2021 року.

Є ризик і дефіциту газу. Ігор Сечин сказав, що людство недооцінює роль нафти і газу для світової економіки, а ризик дефіциту пов'язаний з вимогами відмови від інвестицій в цей сектор. На думку глави «Роснафти», зараз не варто говорити про відмову від інвестицій в нафту в цілому. Може тому, напередодні нафта марки Brent вперше за два роки перевищила позначку в 72 долари за барель. А віце-прем'єр Росії Олександр Новак і зовсім налякав світ — заявив, що ціни на нафту виростуть вище 200 доларів, якщо сьогодні не інвестувати у видобуток. Зрозуміло, у видобуток в Росії.

Тут яскраво бачимо, що в той час, коли світ живе перспективою і шукає шляхи переходу до технологій майбутнього, російські політики тримаються за свої надприбутки та гальмують передові думки, обома руками тримаються за викопні невідновлювальні ресурси, намагаючись продавати їх світу якомога дорожче.

Справжній сором Росії сьогодні — це кардинальне, очевидно, назавжди, відставання колись передової держави в освоєнні космосу та стагнація космічної галузі під керівництвом глави «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна. Саме йому й доручили виправдовуватися перед світом за те, що Ілон Маск постійно літає в космос, а Росія все продовжує «стрибати на своєму батуті». І він не знайшов нічого розумнішого, ніж заявити, що «плани глави SpaceX Ілона Маска здійснити польоти на Марс є «абсурдом». І це в той час, коли космічні машини Ілона Маска працюють на Марсі, а сам він на днях показав знімок космічного корабля SN16 для польоту на Марс. Однак «люди технічні розуміють, що це абсолютний абсурд», — заявив Рогозін, і намагався пояснити, що політ на Червону планету можливий тільки через пускове вікно, яке відкривається раз на два роки. Пасажирам доведеться летіти в один бік 9 місяців. А потім ще чекати два роки. За словами Рогозіна, всі ці міркування є не що інше, як вдалий маркетинговий хід. «Народу подобається. Ефект «вау». Насправді за цим немає нічого, крім вдалого такого ходу маркетолога. І таких людей досить багато, які розповідають такі казки», — сказав він.

Знову те ж саме — замість пошуку шляхів подолання проблем, Дмитро Рогозін, якого в Росії вважають любимчиком Володимира Путіна, говорить, що це неможливо, бо неможливо ніколи. Тому то й кораблі Ілона Маска вже на Марсі, а Росія заперечує навіть реальність освоєння Червоної планети. Ну що ж, Дмитро Рогозін зовсім не Ціолковський, і навіть не українець Корольов, і якби він керував дослідженням космосу, то не було б ні першого супутника, ні польоту Гагаріна. «Російський Давос» не став проривом в осмисленні перспектив людства, навіть виступив в ролі світового гальма, тримаючись за старі види енергії та стримуючи енергетичну світову революцію.

Росія Путіна продовжує бути відсталою технологічно і застарілою науково та аналітично.

Схожі новини