Передплата 2024 «Добра кухня»

«Бацька»-терорист ще й брехун...

До своїх вигадок білоруський диктатор приплів Львів

Набирає обертів скандальна історія із примусовою, під контролем військового винищувача, посадкою у Мінську літака ірландської компанії Ryanair, що прямував із Афін до Вільнюса, і безпідставним арештом двох її пасажирів — опозиційного журналіста Романа Протасевича та його дівчини. Версія білоруської влади про те, що зроблено це було через повідомлення про замінований борт, тріщить по швах.

Олександр Лукашенко, якого піс­ля сфабрикованих результатів прези­дентських виборів називають у світі са­мопроголошеним президентом, зробив кілька дивних заяв. За його словами, повідомлення про бомбу у літаку надій­шло у Мінськ з електронної скриньки у Швейцарії. Звісно, міністерство закор­донних справ цієї країни заявило, що нічого не знає про начебто запланова­ний теракт. І що ніяких відомостей про небезпеку у літаку білоруській владі не надсилало…

Інша дивина: якщо вірити Лукашен­ку, лист про бомбу потрапив на службо­вий e-mail Мінського аеропорту о 12.57, тобто лише через пів години (!) після того, як диспетчери повідомили піло­там про нього! І через 10 хвилин піс­ля того, як льотчики змінили маршрут і розвернули свій «Боїнг» до Мінська (!).

«Не стикуються» й інші «факти», які озвучив повітряний терорист Лукашен­ко, розповідаючи на весь світ про при­чини своїх радикальних дій. На виправ­дання примусової посадки у Мінську «бацька» заявив: «Чому ніхто не захотів прийняти літак, коли ми повідомили про закладену вибухівку: ні Вільнюс, куди він летів, ні Варшава, ні Львів або Київ. Чому нині стражденні та ридаючі не прийняли цей літак? Злякалися відпо­відальності? Або комусь все-таки дуже треба було, щоб він приземлився саме у Мінську?».

Із коментарем не забарилися у ке­рівництві «Украероруху». Очільник цієї установи Андрій Ярмак запевнив: із жодних джерел до «Украероруху» не надходили повідомлення про нестан­дартну ситуацію на борту літака, не було і запитів на зміну плану польоту. «Під час виконання транзитного рейсу авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільню­са у повітряному просторі України, що відбувся 23 травня 2021 року, надан­ня аеронавігаційного обслуговування здійснювалося згідно з поданим пла­ном польоту та відповідно до встанов­лених правил та процедур», — цитує Яр­мака пресслужба відомства. І уточнила: «Упродовж перебування літака у Львів­ському районі польотної інформації ра­діопереговори екіпажу з диспетчерами управління повітряним рухом відбува­лися у штатному режимі».

Поки Лукашенко вправляється у брехні, Європа «закрила небо» для біло­руських літаків — як наслідок, повернув­ся до Мінська літак, який мав призем­литися у Барселоні. А свої лайнери, які раніше приземлялися у Білорусі або ж транзитом пролітали над цією країною, країни Євросоюзу пускають в обхід.

До міжнародних авіасанкцій щодо режиму Лукашенка долучилася й Україна. У провідних вітчизняних авіакомпа­ніях повідомили, що через вимушений обліт Білорусі тривалість польотів за кордон зросте приблизно на 40 хвилин. Однак, незважаючи на більші витрати пального, авіаперевізники не планують піднімати вартість квитків.

Тим часом…

Голова української делегації у тристоронній контактній групі щодо мир­ного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що, з огляду на останні події у Білорусі, проведення пе­реговорів у Мінську неможливе.

Коментар для «ВЗ»

Тетяна Романовська, директор Міжнародного аеропорту ім. Данила Галицького

Питання щодо можливої екстреної посадки того чи іншого літака входить у компетенцію «Украероруху». Тоб­то, образно кажучи, «начальника пові­тря». Його позицію ви знаєте. Ми ж — «земля». А до «землі» ніяких питань не надходило…

Схожі новини