Передплата 2024 ВЗ

«Це картопляне гестапо навіть полінувалося замаскувати сліди побиття»

Як Україні і світу реагувати на «повітряне піратство» Лукашенка

Україна з власної волі різко обмежила взаємини із Білоруссю. За рішенням уряду, припинено авіасполучення із сусідньою країною і проліт вітчизняних бортів над нею. Такий радикальний крок пов’язаний із приголомшливим нахабством білоруської влади — порушуючи міжнародні норми, вона обманом і примусом посадила чуже повітряне судно і захопила опозиційного до влади журналіста, який був одним із його пасажирів. Безпрецедентні дії президента Лукашенка шокували світ. Обурення висловили лідери провідних країн і міжнародних організацій, включаючи президента США, Генсека ООН. Не залишилася осторонь Україна. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що у своєму намаганні придушити свободу слова білоруська влада «перетнула чергову червону лінію, і такі дії не можуть залишитися без відповіді»…

Минулої неділі літак «Боїнг-737−800WL» ір­ландської авіакомпа­нії Ryanair за графіком викону­вав рейс за маршрутом Афіни — Вільнюс. Політ відбувався без будь-яких зауважень. Аж раптом у повітряному просторі Білору­сі, на межі з Литвою, за 30 км від кордону з нею, диспетчер мін­ського аеропорту наказав тер­міново приземлитися — мовляв, електронною поштою (Лукашен­ко згодом сказав, що зі Швейца­рії) надійшло повідомлення, що на борту цього літака терористи ісламського руху ХАМАС заклали бомбу. Вона начебто має вибух­нути у Вільнюсі. А щоб цього не сталося, диспетчери «рекомен­дували» негайно сісти у більш безпечному місці, у Мінську…

Судячи із запису перегово­рів, пілоти сумнівалися у сер­йозності цього повідомлення. Аби не вагалися, білоруська вла­да (був наказ самого Лукашен­ка) підняла у повітря винищувач Міг-29. Як інструмент примусу.

Очевидці розповідають, що Роман, який зрозумів причину екстреного зниження, просив бортпровідника не приземляти­ся у Мінську: «Не робіть цього, вони вб’ють мене. Я біженець». А йому відповіли: «Ми мусимо, у нас немає вибору».

Ірландський «Боїнг» призем­лився на мінському летовищі. Салон і пасажирів (швидше для галочки) обшукали. Міфічної бомби не знайшли. Зате двох подорожувальників — 26-річно­го Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу білорусь­кі спецслужби затримали.

Так виглядав Роман Протасевич після розмови у білоруському КГБ... Фото з відкритих джерел
Так виглядав Роман Протасевич після розмови у білоруському КГБ... Фото з відкритих джерел

На Протасевичу майже рік висить тавро «екстреміста». Романа знають як засновни­ка білоруського опозиційно­го Telegram-каналу Nexta. Після торішніх політичних протестів, спричинених фальшуванням результатів президентських ви­борів, білоруська влада відкри­ла проти нього кілька кримі­нальних справ — «за організацію масових безпорядків». Через загрозу життю родина Протасе­вичів емігрувала у Польщу, звід­ти Роман інформував світ про справжній стан справ у рево­люційній Білорусі, зокрема про звірства репресивної системи проти мирних громадян.

Цього Лукашенко пробачити блогеру не міг. Його Telegram-канал влада і підконтрольний їй суд визнали екстремістським. Особам, звинуваченим у цьо­му злочині, за білоруським за­конодавством, загрожує смерт­на кара…

Роман постійно відчував не­безпеку. Ще перед посадкою в літак помітив підозрілих типів, які стежили за ним. Дав про це знати друзям. У Мінську, де за сфальшованим повідомленням посадили «Боїнг», особи, які у польоті наглядали за Протасе­вичем, преспокійно, без обшу­ків, покинули літак — більш ніж очевидно, це були співробітни­ки білоруського КГБ.

А Роман опинився у застінках каральних органів Лукашенка. Влада показала явно сфабрико­ване відео, де опозиціонер ви­знає, що був учасником «ма­сових безпорядків у Мінську» (за це у Білорусі дають 15 ро­ків тюрми). Заявив, що фізич­ної сили до нього не застосо­вували. Однак рідні й експерти кажуть про сліди тортур на тілі. Під їхнім впливом журналіст міг обмовити себе. Не виключено, текст читає не він, а хтось інший за кадром — батько не впізнав голосу сина. Про інсценізацію може свідчити й наявність у ка­дрі цигарок, які Роман ніколи не курив. «Швидше за все, у ньо­го зламано ніс, тому що фор­ма його змінилася, на ній багато пудри, — заявив Дмитро Прота­севич. — Весь лівий бік його об­личчя вкрито пудрою. Це не його слова, не його інтонація…». Гля­нувши на кадри «зізнання» Про­тасевича, російський публіцист Володимир Шендерович напи­сав: «Це картопляне гестапо на­віть полінувалося замаскувати сліди побиття». Ну, і коли твоя дівчина в руках цих умільців, це також змушує до співпраці…"

Керівник компанії Ryanair на­звав дії білоруської влади «актом державного піратства», «викра­денням, яке спонсорувала дер­жава». Після цієї «НП» саміт Єв­росоюзу постановив закрити повітряний простір для авіаком­паній Білорусі. І доручив своїм країнам розробити нові секто­ральні економічні і персональні санкції проти режиму Лукашенка.

До запровадження жорстких санкцій щодо «бацьки"-диктатора закликали і народ­ні депутати України, члени міжфракційного об’єднання «За демократичну Білорусь». Його вимоги озвучив представ­ник «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко: припини­ти будь-які контакти української влади з білоруським режимом; визнати цей режим таким, що загрожує міжнародній безпеці; припинити імпорт електроенергії з Білорусі (26 травня до цієї ви­моги дослухалися); підготувати пакет санкцій РНБОУ щодо діячів режиму, включаючи самого Лу­кашенка; на офіційному рівні на­зивати Лукашенка «самопрого­лошеним президентом Білорусі».

Співробітник Інститу­ту держави і права ім. В. Ко­рецького Андрій Смолій наго­лошує на очевидній небезпеці білоруського режиму для гро­мадян України. «Ви розумієте, що так можуть збити/посади­ти будь-який літак з України чи з українцями на борту! Що мо­жуть заарештувати будь-кого на вимогу Лукашенка чи Путі­на! КГБ Білорусі = ФСБ Росії». На думку експерта, з огляду на те, що сталося, українській вла­ді варто нарешті звернути увагу на вітчизняних політиків, які пу­блічно демонструють свою сим­патію Лукашенку і його режи­мові, їздять до нього на поклін. Вочевидь, серед інших мається на увазі депутат від «Слуги на­роду» Євген Шевченко, який був на прийомі у диктатора, обси­пав його компліментами, казав, що значна частина українців хо­тіла би бачити його, «бацьку», президентом України…

Заклик патріотичних нарде­пів, здається, почули: «слугу» Шевченка виключено із прези­дентської фракції.

У цинічному захопленні полі­тичного заручника телеведучий Тарас Березовець бачить по­черк путінських спецслужб. «Це не просто виклик цивілізованому світу, — каже експерт. — Це ще й зухвале повторення зірваної опе­рації із захоплення в Україні „ваг­нерівців“. Операція із примусової посадки літака Ryanair практич­но до деталей (крім дзвінка про замінування) є римейком зірва­ної операції з бійцями російської приватної військової компанії Вагнера. Це означає, що її план від початку був зухвалим і реаль­ним. І „кагебешник“ Путін сповна оцінив його й реалізував».

P. S. Член проросійської пар­ламентської фракції «Опозицій­на платформа — За життя» Ілля Кива на «повітряне піратство» Лукашенка відреагував приві­танням: «Вітаю білоруські спец­служби із проведенням блис­кучої операції із нейтралізації противника, який несе загрозу національній безпеці. Прийде­мо до влади — обов’язково бу­демо використовувати досвід наших сусідів!».

Думка з приводу

Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій

Поки у Зеленського мрія­ли про особисту зустріч з Пу­тіним, аби «домовлятися», а на Заході крізь пальці диви­лися на «Північний потік-2», російська імперія рвучко розширилася на Захід. Не­минуча і остаточна ізоляція Лукашенка через викраден­ня літака дасть можливість Путіну виконати свою дав­ню мрію — розширити вій­ськову присутність РФ у су­сідній країні — у тому числі на 1084 км спільного з Украї­ною кордону. Це гарний урок для всіх, — і в Україні, і Єв­росоюзі, — хто вважає, що з диктаторами можна про щось домовитися. Ні, не можна. Бо будь-які розмови вони сприймають як слаб­кість та заохочення до по­дальшої агресії.

А тим часом…

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс і мер Риги Мартиньш Стакіс публічно замінили державний прапор Білорусі на неофіційний, біло-червоно-білий, який став символом протестів у Білорусі. Подія відбулася на місці, де вивішено стяги всіх країн, учасниць чемпіонату світу з хокею, який відбувається у Ризі. «Прапор, який символізує режим, що здійснює державний тероризм, недо­речний у міському середовищі Риги, тому ми його зняли!» — на­писав Стакіс білоруською мовою у соцмережах. Це спричинило міждержавний скандал. Білорусія вислала з Мінська всіх латвій­ських дипломатів. Дзеркальний крок зробила і Латвія.

Схожі новини