Передплата 2024 ВЗ

«В оточенні Меркель може бути російський «кріт»

Зареєстрований Кремлем у Німеччині Інститут «Діалог цивілізацій», каже Міхаїл Ходорковський, вербує «європейську еліту»

Кремль може мати інформатора в оточенні канцлерки Німеччини Ангели Меркель. Як інформує портал tvp.info.pl, про це на засіданні Комітету з питань іноземного втручання Європейського парламенту (INGE) заявив Міхаїл Ходорковський, ексвласник нафтової компанії ЮКОС, а нині критик президента Р Ф Путіна.

«Німеччина є однією з тих країн, де втручання Кремля є найбільш інтенсив­ним, — стверджує Ходорковський. — Для реалізації своїх закордонних інтере­сів Кремль підтримує контакти з кілько­ма десятками депутатів Бундестагу й ні­мецькими громадськими активістами».

Нагадаємо, за часів президента Р Ф Бориса Єльцина Ходорковський був впливовим олігархом, а після конфлікту з Путіним був засуджений і провів у ко­лонії 10 років.

«Ексглава російської залізниці й висо­копосадовець Служби зовнішньої розвід­ки Р Ф Владімір Якунін мав, а може, досі має „джерело“ в оточенні канцлерки Ан­гели Меркель, — вів далі Ходорковський. — Якунін посилається на це „джерело“ у своїх доповідях Кремлю. Заснований Якуніним Інститут „Діалог цивілізацій“, зареєстрований у Німеччині, вербує со­юзників Москви серед європейської елі­ти… Німецький концерн „Сіменс“ тісно співпрацював з Якуніним, коли той очо­лював російську залізницю».

Як застеріг Ходорковський, це не ті дані, правдивість яких він зможе довести у суді. Але при цьому наголосив, що у до­стовірності своєї інформації впевнений.

За словами Ходорковського, росіяни купують у Німеччині компоненти для ви­готовлення зброї масового ураження — за посередництва підставних фірм. «Це люди Євгєнія Прігожина, люди з близь­кого оточення Путіна, — розповів Міха­їл Ходорковський. — За нашою інформа­цією, він пов’язаний з убивством трьох російських журналістів. Прігожин також є керівником приватної військової ком­панії, відповідальної за злочини в Афри­ці». Медіа пов’язують Прігожина з діяль­ністю приватної військової компанії, яка працевлаштовує найманців — так зва­ною Групою Вагнера. Нещодавно «ваг­нерівці», які воювали й на українському Донбасі, «засвітилися» у Центрально-Африканській Республіці (виступили на боці її чинного президента, який бореть­ся проти повстанців, лідером яких вва­жає експрезидента). У ЦАР російські найманці «відзначилися», зокрема, тор­турами, вбивствами й зґвалтуваннями.

А тим часом…

Як повідомляє німецьке видання Die Welt, потяги, що курсуватимуть новою залізничною лінією, яка сполучить Мюн­хен і Ліндау, обслуговуватиме російська компанія «Трансмашхолдинг» (TMХ).

Інвестором будівництва, що розпо­чнеться у грудні 2021 року, буде бри­танська компанія GoAhead, а потяги ви­готовить швейцарська компанія Stadler. Швейцарці побоюються, що російський ТМХ займатиметься промисловим шпи­гунством: «Критично ставимося до того факту, що це російські конкуренти, які можуть потрапити на європейський ри­нок і таким чином отримати доступ до конфіденційних технологій». Як пише Die Welt, японські та європейські вироб­ники уже мали схожу проблему у Китаї. Вони продали КНР свої поїзди, які об­слуговували китайські перевізники, а потім китайці почали будувати свої по­тяги — за технологією тих, які купили у Європі та Японії… Власниками TMХ є Іс­кандер Махмудов, статок якого Forbes оцінив у 11,6 мільярда доларів, і Андрій Бокарев. Раніше були акціонерами ро­сійської збройової компанії «Концерн Калашников».

Схожі новини