Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Британії труїли Скрипаля, у Чехії – підривали склади

Теракт у Врбетіцах здійснили 2014-го двоє росіян. Саме вони причетні до замаху на ексагента ГРУ

Масштаб дипломатичної війни між Чехією і Росією вражає. Прага депортувала 18 співробітників посольства РФ, яких назвала представниками ГРУ (військової розвідки РФ). Москва у відповідь наказала покинути Росію 20 чеським дипломатам… Загострення відносин між Чехією і Росією може здатися дивним, адже чеський президент Мілош Земан — один із найбільш проросійських лідерів у ЄС. Чехи мали намір купити російську вакцину «Спутник», а росіяни готувалися будувати у Чехії АЕС… Але справа, через яку ці плани «накрилися», настільки серйозна, що Прага не могла її ігнорувати. Адже йдеться фактично про теракт, який сім років тому здійснили на території Чехії двоє росіян. Ті самі, що причетні до отруєння у Великій Британії ексагента ГРУ Сергія Скрипаля.

16 жовтня й 3 грудня 2014 року на скла­ді боєприпасів у чеському місті Врбетіце (Моравія, Злінський край, поблизу кордо­ну зі Словаччиною) сталися два вибухи.

Унаслідок першого з них двоє осіб за­гинули. Як встановили чеські спецслужби, вибухи організували ті самі російські аген­ти, які пізніше у Великій Британії намагали­ся отруїти речовиною «Новічок» ексагента ГРУ Сергія Скрипаля. Йдеться про Олек­сандра Мішкіна й Анатолія Чепігу з «під­розділу 29 155», відповідального, зокрема, за організацію спроби державного пере­вороту у Чорногорії й кампанію, спрямова­ну на дестабілізацію ситуації у Молдові.

У середині жовтня 2014-го Мішкін і Че­піга перебували у Чехії. Побували й у Мо­равії, де, використавши фальшиві паспор­ти громадян Молдови й Таджикистану (на чужі прізвища), зробили заявку на відвідан-ня складів у Врбетіце. На той час їх оренду­вала у чеського Військового технологічно­го інституту приватна компанія Imex Group. На складах зберігалися, серед іншого, де­сять тисяч одиниць стрілецької зброї з на­боями до них, а також боєприпаси до міно­метів і гармат.

Як інформують чеські ЗМІ, на росій­ський слід у справі вибухів у Врбетіцах слідчі вийшли, перевіряючи акти вида­чі дозволів на вхід на територію складів. Співробітник спецслужби побачив фото осіб, що одержували такі дозволи. І впіз­нав двох співробітників ГРУ, підозрюва­них у спробах отруєння у Великій Британії Сергія Скрипаля та його дочки Юлії (фото цих агентів з’явилися у західній пресі 2018 року).

Відомо, що Мішкін і Чепіга зупинялися у готелі в Остраві, розташованій за понад 100 км на північ від Врбетіце. Щоправда, неспростовних доказів перебування ро­сійських агентів на складах із боєприпаса­ми чеська поліція не має. Як розповів ад­вокат Imex Group Радек Ондруш, дозвіл на вхід «двом відвідувачам-іноземцям» Вій­ськовий технологічний інститут видав, але «врешті-решт ніхто не зголосився». Як припускає Ондруш, «якщо вони увійшли на об’єкт, то без відома нашої компанії». Хто би сумнівався…

Як пише чеська газета Lidove Noviny, слідчі районної прокуратури у місті Брно відпрацьовують версію про те, що Міш­кін і Чепіга намагалися завадити по­ставкам зброї зі складів у Врбетіце, яку мав придбати болгарський бізнесмен Еміліан Гебрев. На думку слідчих, че­рез несправність вибуховий пристрій спрацював надто рано. Мовляв, аген­ти ГРУ планували, що вибух станеть­ся пізніше, найімовірніше, уже у Болга­рії… Той Гебрев тоді начебто постачав зброю і боєприпаси, зокрема до Украї-ни й Сирії. 2015 року Гебрева та його сина намагалися отруїти у ресторані в Софії, а згодом у будинку бізнесмена на узбережжі Чорного моря.

Спецслужби Болгарії вважають, що ті операції здійснили троє агентів ГРУ, яких розшукують. Одного з них поліція Чехії звинувачує у справі вибухів у Врбетіце.

Відразу після взаємної депортації ди­пломатів уряд Чехії повідомив про відмову від переговорів із Росією про придбання вакцини Sputnik V. (Цікаво, що раніше гла­ва МОЗ Чехії Петер Аренбергер розповів: його відомство просило у росіян докумен­тацію, необхідну для того, аби дозволити використання «Спутніка» у Чехії, але нічо­го не отримало). Також стало відомо, що російська корпорація «Росатом» не брати­ме участі у будівництві нового блоку атом­ної електростанції у Дукованах. Як пояснив віцепрем’єр-міністр Чехії Карел Гавлічек, «Росатом» виключено з тендеру.

Віцепрем’єр-міністр, глава МВС і в. о. глави МЗС Чехії Ян Гамачек каже, що де­портація Москвою 20 чеських диплома­тів значно ускладнить роботу посольства Чехії у РФ. Там залишилися лише 5 ди­пломатів і кільканадцять адміністративно-технічних працівників. (Для порівняння: у посольстві РФ у Празі й двох генконсуль­ствах, у Брно й Карлових Варах, працю­ють близько 120 осіб). «Ми стали жертвою спецоперацій РФ, — констатував Гамачек. — Сила реакції росіян демонструє, наскільки їх турбує те, що чеські спецслужби знищи­ли резидентури їхньої розвідки».

А найправильніший висновок із усіх цих «вибухових» подій зробив глава МЗС Лит­ви Габріеліс Ландсбергіс: «Росія є держа­вою, яка підтримує тероризм».

Схожі новини