Передплата 2024 «Добрий господар»

«Оголошую це щось відкритим. Чим би воно не було»...

Навіть обмовки й ляпи британського принца Філіпа викликали до нього симпатію

У суботу, 17 квітня, о 15-й годині за місцевим часом у Лондоні відбудеться похорон чоловіка британської королеви Єлизавети І І, принца Філіпа. Його поховають у каплиці святого Джорджа у Віндзорському замку. Каплиця вміщує 800 осіб, але через карантинні обмеження на похороні будуть присутні лише 30 — члени родини. Букінгемський палац закликав британців не приїжджати до Віндзора, а спостерігати за церемонією похорону по телебаченню. Пам’ять принца Філіпа Сполучене Королівство вшанує хвилиною мовчання.

Російські ЗМІ радіс­но повідомили, що «прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відмо­вився брати участь у церемо­нії похорону принца Філіпа». Це звичне для медій РФ перекру­чування фактів. Джонсона у ка­пличці святого Джорджа справ­ді не буде, але тільки тому, що глава уряду вирішив віддати своє місце комусь із членів ко­ролівської родини.

«Через пандемію коронавіру­су похорон Його Високості прин­ца Філіпа, герцога Единбурзько­го, зможуть відвідати лише 30 осіб, — повідомив Букінгемський палац. — Прем'єр-міністр хоче завжди чинити так, як буде най­краще для королівського дому. Тому, аби участь у похороні мо­гли взяти якомога більше членів родини, прем’єр-міністр не від­відуватиме похорону».

У капличці святого Джорджа будуть присутні усі діти й ону­ки принца Філіпа, зокрема його онук принц Гаррі, який зараз живе у США (переїхав туди після того, як відмовився від виконан­ня обов’язків члена британської королівської родини). А от дру­жина принца Гаррі, американка Меган Маркл, на похорон прин­ца Філіпа не прилетіла, тому що вагітна.

Нагадаємо, 99-річний принц Філіп помер 9 квітня вранці у Віндзорському замку, куди по­вернувся 16 березня, провівши місяць у двох лондонських шпи­талях. Він був чоловіком королеви Єлизавети понад 73 роки (рекорд для члена британсько­го монаршого подружжя), а та­кож найстаршим за всю історію членом подружжя британського монарха. Утім, британцям гер­цог Единбурзький запам’ятався не так рекордним перебуванням «на посаді», як своїми «живістю» й оригінальним гумором, який ЗМІ часто називали неодноз­начним. Утім, навіть обмовки й ляпи принца Філіпа виклика­ли до нього симпатію… Список таких ляпів склало до 90-річчя герцога Единбурзького британ­ське видання The Telegraph.

Коли Філіп 1965 року відвідав виставку ефіопського примітив­ного мистецтва, він пробурмо­тів: «Це те, що моя донька могла би принести зі шкільних уроків ліплення».

Через рік принц Філіп заявив, що «британки не вміють готува­ти».

1967 року на запитання, чи хоче він відвідати СРСР, Філіп відповів так: «Я би дуже хотів відвідати Росію, хоча ці негідни­ки вбили половину моєї роди­ни». (Принц Філіп є нащадком, зокрема, останнього російсько­го царя Ніколая ІІ).

Під час візиту до Канади 1969 року герцог Единбурзький… за­був, що саме його запросили відкрити. І наголосив: «Оголо­шую це щось відкритим, чим би воно не було».

Під час рецесії на початку 1980-х років принц заявив: «Усі говорили, що нам слід більше відпочивати, а тепер нарікають на безробіття».

1995 року Філіп запитав у шотландського інструктора з водіння, як йому вдається втри­мати співвітчизників від алкого­лю, — аби ті могли скласти іспит на водійські права.

Кілька років тому герцог Единбурзький зустрівся у Ки­таї з британськими студентами, які там вчаться. І попередив їх: мовляв, якщо залишаться у Ки­таї, то з часом матимуть «розко­сі очі».

1996 року на запитання про можливу заборону на володін­ня зброєю (після вбивств у шот­ландському містечку Данблейн) Філіп відповів так: «Якщо хтось вирішить увійти до школи з би­тою для гри в крикет і забити ба­гатьох осіб на смерть — а з би­тою це не важко — то чи маємо заборонити володіння такою битою?».

1999 року газети обурилися, що під час благодійного концер­ту Філіп начебто познущався з глухих дітей. Ті стояли поруч із музикантами з Карибських ост­ровів, які грали на бубнах. Філіп сказав: «Глухі? Не дивно, що ви глухі, якщо стоїте у такому міс­ці».

Коли принц Філіп і короле­ва Єлизавета відвідували 2002 року Австралію, він запитав або­ригенів, чи вони все ще кидають одне в одного списи.

2003 року, під час візиту до Нігерії разом з королевою, принц Філіп прокоментував тра­диційне вбрання тодішнього президента цієї африканської країни. «Схоже, ви вже готові лягати спати», — сказав принц президенту Обасанджо.

Також Філіпу закидали «зни­щення мрії» 13-річної британ­ської дівчинки, якій принц ска­зав, що вона «надто груба, аби стати астронавткою».

Під час відвідування лабо­раторій Кембриджського уні­верситету принц Філіп запи­тав польського студента, чи той приїхав до Британії збирати по­луницю.

Принц Філіп не мав ілюзій щодо своєї представницької ролі. На відкритті нового ста­діону лондонського футболь­ного клубу «Арсенал» герцог Единбурзький заявив: «Хоча цю церемонію не відвідала короле­ва Єлизавета II, маєте другого у світі найдосвідченішого відкри­вача табличок»…

Схожі новини