Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США заявили про спільні схеми Коломойського та Курченка – ЗМІ

Олігарх Ігор Коломойський та близький до Януковича мільярдер Сергій Курченко створювали та використовували спільні схеми з відмивання коштів

Про це пише Слідство.інфо із посиланням на позов, який подали до суду американського міста Маямі (штат Флорида) двоє українців.

У позові, який є у розпорядженні журналістів, зазначається, що через компанії у США Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов відмивали гроші, зокрема, викрадені у «Приватбанку». У документі є твердження про спільні схеми, які створювали та використовувати Коломойський і мільярдер часів президентства Януковича Сергій Курченко.

Як доказ такої співпраці, у документі, зокрема, згадують телефонні розмови Курченка та Коломойського, оприлюднені у мережі.

«Співпраця Ігоря Коломойського та Сергія Курченка була великою, тісною і не секретною», — пояснив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

Він говорить про ринок нафтопродуктів, на якому Коломойський і Курченко були ключовими гравцями у 2012−2014 роках. Куюн додає, що Коломойський довго опирався тому, щоб переганяти нафту через Курченка, але це сталося наприкінці 2013-го року, «бо по великому рахунку інших варіантів на той час вже не залишалося».

Серед активів Коломойського, на які вказує позивач у суді Маямі, є хмарочос у Кентуккі та нерухомість у Техасі, куплена структурами Коломойського та Боголюбова у 2010−2011 роках. Ці будівлі планує конфіскувати Міністерство юстиції США. Американські юристи повідомили, що їхні українські клієнти хочуть отримати компенсацію «за рахунок активів НБУ, а також усього майна, яке було придбане за вкрадені кошти позивача». Вони збираються звернутися до ФБР та Міністерства Юстиції США. «Я хочу кошти стягнути не з Коломойського, а з Національного банку, який не контролював і який допомагав Курченку і Коломойському відмивати гроші», — розповів один з позивачів.

У Національному банку повідомили, що бачили позов, але поки не готові коментувати, бо ще вивчають документ і готові захищати свої інтереси у суді. Наразі перше судове засідання не призначене.

Схожі новини