Передплата 2024 ВЗ

Навальний про колонію, де сидить: «Антисанітарія, туберкульоз, відсутність ліків»

Уночі його щогодини будив офіцер-тюремник. Перевіряв, чи Навальний, якого оголосили «в’язнем, схильним до втечі», ще на місці...

Через різке погіршення стану здоров’я російський опозиційний політик Олексій Навальний, що відбуває покарання у колонії у Покрові (Володимирська область РФ), днями був переведений до санітарно-медичної частини. Як розповіла телеканалу «Дождь» адвокатка Навального, лікарів там немає: тільки санітари й фельдшер… До колонії у Покрові прибули медики з профспілки «Альянс лікарів», які вимагали надати Навальному необхідну медичну допомогу. Але замість того, аби допустити до опозиціонера голову «Альянсу», лікарку Навального Анастасію Васильєву, її… заарештували.

Нагадаємо, Олексія На­вального, який повернув­ся до Росії з Німеччини (лі­кувався у Берліні після того, як був отруєний російськими спец­службами), засудили за сфа­брикованим звинуваченням. У колонії Навальний має провес­ти 2,5 року. Із 31 березня опо­зиціонер оголосив голодуван­ня. Навальний скаржився на болі у хребті й правій нозі, а та­кож на тортури — позбавлення сну. Вночі опозиціонера щого­дини будив офіцер-тюремник: перевіряв, чи Навальний, яко­го в колонії вважають «в'язнем, схильним до втечі», ще на міс­ці… За словами адвокатів опо­зиціонера, з початку голоду­вання Навальний втратив 13 кілограмів.

Коментуючи ситуацію з На­вальним, путінський речник Пєсков заявив: про «якісь осо­бливі умови» для опозиціонера в колонії «не може бути мови». Мовляв, «якщо справді йдеться про хворобу, то її лікуватимуть на належному рівні»… Сво­єю чергою, ФСІН (Федераль­на служба виконання покарань) повідомила, що у медчасти­ні колонії палату, де перебуває Навальний, регулярно прові­трюють, дезінфікують хіміката­ми й знезаражують спецлампа­ми. А на російських телеканалах показали сюжет, з якого вихо­дить, що колонія, в якій сидить Навальний, найкраща у Росії, — ледь не санаторій…

Російський опозиційний пу­бліцист Віктор Шендерович оприлюднив днями у Facebook текст, автором якого є Олексій Навальний.

«Учора: дивилися на всіх те­леканалах репортажі про те, що я сиджу в найкращій коло­нії з ідеальними умовами і їжею, як у ресторані, — написав На­вальний. — Сьогодні: вже тре­тя людина з мого загону за останній час госпіталізована з туберкульозом. У загоні 15 осіб, тобто 20% чисельності хворіє, це сильно вище за епідеміоло­гічний поріг. І що? Думаєте, НП, ревуть сирени швидкої допомо­ги? Так пофігу всім, начальство турбує тільки питання, як прихо­вати статистику… Така-от у нас «ідеальна, зразково-показова колонія». Будь-який ув’язнений молить Бога, щоб сюди не по­трапити, а всередині антисані­тарія, туберкульоз, відсутність ліків. Дивлячись на кошмарні та­рілки, в які накладають баланду, я взагалі здивований, що тут ві­русу Ебола немає.

Коли з туберкульозом за­брали третього, ми пішли чита­ти стенд «профілактика захво­рювань», там і про цю хворобу є. Пишуть, що потрібно підніма­ти імунітет хорошим харчуван­ням і білковою їжею. Спочатку всі, зрозуміло, посміялися наді мною, а потім і над собою. Адже м’ясо з нашої їжі вкрали ще у Москві. У Володимирі вкрали масло й овочі. А на місці, у По­крові, вже розтягли по домів­ках останні крихти. Залишивши зекам кашу типу «клей» і пере­мерзлу картоплю. Ідіть, зміц­нюйте імунітет. Тож про усі ці ре­портажі відповідь проста: там немає жодного слова правди.

А кореспондентів путін­ських каналів я запрошую пе­реночувати у нашій «ідеальній в’язниці» на сусідньому ліжку з зеком, який кашляє. Та от хоча би поруч зі мною. Цитую офі­ційні дані зі сьогоднішнього ви­міру температури: «Навальний А. А., сильний кашель, темпера­тура 38,1″… Але є і світлий бік: кажуть же, „клин клином виби­вають“. Якщо у мене тубік, то, може, він прожене біль у спині й оніміння ніг?».

P. S. Голодування я продо­вжую, звичайно. У мене є га­рантоване законом право за­просити лікаря-фахівця за свій рахунок. Я від нього не відмов­люся, а тюремним лікарям мож­на довіряти рівно настільки, як і державному ТБ".

Утім, як ми вже знаємо, «ліка­ря-фахівця» до Олексія Наваль­ного не допустили…

А тим часом…

За даними березнево­го опитування російського Центру «Левада», 48% ро­сіян вважають вирок суду у справі, за якою посадили Олексія Навального, спра­ведливим. 29% - неспра­ведливим, а 23% росіян жодної думки з цього при­воду не мають.

Схожі новини