Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сепаратисти Каталонії пов’язані з Кремлем?

Перед незаконним референдумом 2017 року цей регіон Іспанії кілька разів відвідував шпигун РФ, причетний до спроби отруєння Скрипаля

За даними іспанського видання El Mundo, спецслужби Іспанії розпочали розслідування під кодовою назвою Voloh — щодо ймовірної підтримки Москвою сепаратистів Каталонії. Як інформує El Mundo, офіційний Мадрид підозрює людей з найближчого оточення лідерів сепаратистів у відмиванні грошей і корупційних діях.

У інших розслідуваннях іспанських спецслужб, пише El Mundo, предметом розгляду також є активність людей Кремля у Каталонії. Зокрема, їхніх контактів із колишнім гла­вою Женералітату Каталонії, Карлесом Пучдемоном, який у жовтні 2017 року, після незаконного референдуму про не­залежність регіону, втік до Бельгії, побо­юючись арешту. (Правоохоронні орга­ни Іспанії двічі видавали ордер на його арешт, у 2017 і 2019 роках, але 2020 року Європарламент визнав Пучдемона своїм законно обраним депутатом).

Підозрювані у контактах із людь­ми з оточення президента Росії Путі­на є близькими соратниками Пучдемо­на. Це, зокрема, його адвокат Гонсало Боє, а також Хосеп Луїс Алай, який з 2018 року очолював брюссельський офіс ексглави каталонського Женералі­тату. Ключовою ж особою у розслідуван­ні про зв’язки сепаратистів із Кремлем є близький друг Пучдемона, колишній радник кількох каталонських урядів Ві­ктор Тераделлас. До і після незаконно­го референдуму про незалежність Ката­лонії він багато разів їздив до Росії, де зустрічався з людьми з оточення Путі­на. Згідно з оприлюдненим іспанськи­ми спецслужбами записом розмови Те­раделласа з Пучдемоном, яка відбулася у жовтні 2017 року, тобто після «референдуму», Те­раделлас запевнив тодіш­нього прем’єр-міністра Каталонії, що Путін сепа­ратистів підтримує…

Перед незаконним ре­ферендумом Каталонію кілька разів відвідував ро­сійський шпигун Денис Сєргєєв, якого пізніше підозрювали у спробі отруєння у Лон­доні ексагента ГРУ Р Ф Сергія Скрипаля. Сєргєєв перебував у Каталонії під іменем Сергія Федотова.

Схожі новини