Передплата 2024 «Добрий господар»

Передбачуваний вирок Навальному

Чому його не передбачив сам опозиціонер? Може, хтось обіцяв Навальному, що його не посадять?

Два роки й вісім місяців проведе у тюрмі російський опозиціонер Олексій Навальний. 2 лютого Московський міський суд перетворив його умовний термін від 2014 року на реальний. Про це просила суд Федеральна служба виконання покарань (ФСВП). Термін Навального — 3,5 року, але, оскільки під час слідства у своїй справі він 10 місяців провів під домашнім арештом, то сидітиме «лише» 2 роки й 8 місяців. Новий вирок у справі Навального спричинив масові протести у Москві й Санкт-Петербурзі, під час яких було затримано близько півтори тисячі осіб.

Арешти розпочали­ся у Москві 2 лютого ще до початку судового засі­дання, що стартувало об 11-й ранку за місцевим часом: по­близу Московського місько­го суду затримали близько 200 осіб. Коли суддя попросила На­вального назватися, той відпо­вів, що вона сама цього не зро­била. Суддя назвала своє ім’я, і з’ясувалося, що незадовго до початку засідання суддю… за­мінили. Тож справу Навально­го розглядала Наталія Рєпніко­ва. Можливо, «старій» судді у Кремлі на сто відсотків не дові­ряли, от і зробили «рокіровочку»…

Нагадаємо, у грудні 2014 року Навального засудили на 3,5 року умовно, з випробуваль­ним терміном 5 років. Опозиціонера звинуватили, зокрема, у розкраданні коштів французь­кої компанії «Ів Роше». Разом із Олексієм Навальним звинува­ченим у цій справі був його брат Олег, що, на відміну від Олексія, отримав реальний термін, який відбув у колонії. Брати Навальні тоді своєї провини не визнали.

За рішенням суду, Наваль­ний мав двічі на місяць особис­то приходити до Кримінально-виконавчої інспекції. У серпні 2017-го випробувальний тер­мін Навального був продовже­ний — до 29 грудня 2020 року. Це аргументували тим, що Наваль­ний кілька разів не з’являвся в інспекції, до того ж опозиціоне­ра кілька разів притягали до ад­міністративної відповідальності.

Саме неявками Навально­го в інспекцію аргументувала ФСВП необхідність перетворен­ня умовного терміну Навально­го на реальний. Сказати, що це цинізм, — не сказати нічого! Бо восени опозиціонер просто не міг «мельдуватися», оскіль­ки перебував на лікуванні у Ні­меччині, — після того, як росій­ські спецслужби отруїли його бойовою отруйною речови­ною типу «Новачок». Попри це, «проканало»: 29 грудня минуло­го року Навального оголосили у федеральний розшук — якраз у зв’язку з його ухиленням від явки до Кримінально-виконав­чої інспекції. І 17 січня, щойно Навальний прилетів до Москви з Берліна, його затримали. А далі суд і цілком передбачува­ний вирок.

Чому такого розвитку подій не передбачив сам Навальний? На судовому процесі опозиціо­нер мав трохи розгублений ви­гляд. Таке враження, не міг по­вірити, що його посадили за ґрати… Можливо, приймаючи рішення про своє повернення до Росії з Німеччини, Навальний мав від когось «гарантії», що до тюрми справа точно не дійде?

У Росії говорять, що «Кремль має багато веж», і вони між со­бою сильно конкурують. Ці «вежі» — різні угруповання всередині путінського режиму. Одне з них (а може, кілька) давно використо­вує Навального як такий собі вен­тилятор, що ефективно розки­дає «лайно» на інші «вежі». Так, свого часу якась «вежа» скинула Навальному компромат про ма­єтки «Дімона», експрем’єра Дми­тра Медведєва. І Навальний тоді дуже ефектно цього чиновника замочив… Можливо, зараз із тієї кремлівської «вежі», з якою співпрацює Навальний, йому надій­шла заспокійлива інформація? Мовляв, нічого не бійся, «тата» беремо на себе, можеш повертатися. Але щось не склалося, «тато», тобто Путін, розгнівався і вирішив «закрити питання»…

А може, «вежа», яка заохочу­вала Навального повернутися, прекрасно знала, який саме на­стрій у Путіна? Тоді Навального просто використали. Той виста­вив у Ютубі фільм про палац Пу­тіна у Геленджику, чим спричи­нив народний гнів (по всій Росії сотні демонстрантів тепер кри­чать «Путин вор!»). Путін відповів брутальними розгонами акцій протесту й посадкою Навально­го, чим також не додав собі рей­тингу. Позиції «тата» поступово слабшають. А на кремлівській «вежі», яка цинічно спровокува­ла Навального, хтось задоволе­но усміхається…

А тим часом…

Ютубівський фільм Наваль­ного про палац Путіна у чор­номорському Геленджику став справжнім хітом: його поди­вилися вже понад 86 мільйо­нів глядачів.

«Найпотаємніший і найбільш захищений об’єкт у Росії, — розповідає Олексій На­вальний у цьому фільмі. — Це не будинок за містом, не котедж, не резиденція. Це ціле місто, радше королівство. Тут є не­приступні стіни, власний порт, власна охорона, церква, власний пункт пропуску, зона забо­рони польотів і навіть власний перетин кордону. Це окрема країна у складі Росії».

Схожі новини