Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екологи “виправдали” Санта-Клауса  

Підрахували, що його олені забруднюють повітря не так сильно, як звичайна вантажівка...  

Професор Філ Гарнсворсі, що викладає у Школі біологічних наук при Університеті Нотінгема (Велика Британія), вирішив підрахувати: наскільки сильно забруднюють атмосферу північні олені Санта-Клауса, коли той у Різдвяну ніч розвозить подарунки усім підданим Її Величності?

За підрахунками еколога, які оприлюднила газета The Sun, подорожуючи Британськими островами Різдвяної ночі, Санта-Клаус долає 419 тисяч кілометрів. Пан Гарнсворсі проаналізував раціон північних оленів, та підрахував кількість енергії, яку вони витратять, тягнучи сани, а також кількість метану, який олені при цьому викинуть в атмосферу. Вийшло, що один олень Санти викидає у повітря 0,207 г метану на кілометр.

За словами вченого, метан є газом, який сприяє парниковому ефекту у 28 разів сильніше, ніж вуглекислий газ. Отже, 0,207 грама метану на кілометр — це як 5,8 грама CO2 на кілометр. Оскільки у сани Санта-Клауса запряжені 9 північних оленів, 5,8 г треба помножити на 9, а результат — на кількість кілометрів, які долає Санта у Британії у ніч перед Різдвом. За підрахунками вченого, лише на Туманному Альбіоні північні олені Санта-Клауса у Різдвяну ніч викидають в атмосферу еквівалент 21,8 тонни вуглекислого газу.

Багато це чи мало? Гарнсворсі каже, це більше, ніж викинув би гібридний автомобіль, але на третину менше, ніж викинула б у повітря вантажівка з бензиновим або дизельним двигуном. А відтак, кажуть екологи, сани Санти-Клауса можна вважати досить безпечним для довкілля транспортним засобом.

Схожі новини