Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Другий референдум про незалежність – 2021 року

Це пункт програми Шотландської національної партії, яка має усі шанси виграти травневі вибори до парламенту Шотландії

Поки Велика Британія веде з Європейським Союзом складні переговори про угоду щодо Брексіту, Шотландія будує плани щодо IndyRef 2 (Independence Referendum 2) — повторного референдуму, на якому шотландці мають проголосувати за державну незалежність. У травні 2021 року відбудуться вибори до парламенту Шотландії, на яких, за даними соціологів, упевнено переможе Шотландська національна партія (ШНП). Вимога проведення IndyRef 2 відразу після парламентських виборів увійде до передвиборчої програми цієї політсили.

Про це на недавній що­річній конференції ШНП (через пандемію від­бувалася онлайн) заявила її лі­дерка, перша міністерка Шот­ландії Нікола Стерджен. За її словами, референдум про не­залежність має відбутися на по­чатку нової каденції парламенту Шотландії. «Це невід’ємне пра­во на самовизначення не може бути й не буде об’єктом вето Вестмінстера», — наголосила Стерджен у своєму виступі на конференції ШНП.

На її думку, нав’язуючи Шот­ландії те рішення у справі Брек­сіту, якому Шотландія опира­лася, уряд Великої Британії ігнорує позицію шотландського парламенту. А відтак, перекону­вала Стерджен, єдиний спосіб, у який Шотландія може само­стійно вирішити своє майбутнє, — здобути повну державну неза­лежність від Британії.

Лідерка ШНП впевнена: пе­ремога цієї партії на травневих виборах до парламенту Шот­ландії означатиме, що більшість шотландців IndyRef 2 підтримує. Напевно, так воно і є. Але до­звіл на проведення у Шотландії референдуму про незалежність має дати уряд Великої Британії, а прем’єр-міністр Борис Джон­сон навідріз відмовляється це робити. Мовляв, перед пер­шим шотландським референ­думом, який відбувся 2014 року, було домовлено: це буде єди­ний референдум з цього питан­ня «у цьому поколінні», до того ж перевага противників незалеж­ності була тоді очевидною (55 проти 45 відсотків, які підтрима­ли незалежність).

Що робитиме Стерджен, якщо Лондон так і не дасть Единбургу добро на IndyRef 2? На конференції перша міністер­ка про це не говорила, але рані­ше припускала, що звернеться до суду. Утім, Стерджен переко­нана, що рано чи пізно Лондон муситиме поступитися. «Ба­чимо по той бік Атлантики, що відбувається з тими, хто нама­гається стримати хвилю демо­кратії, — заявила Стерджен, ма­ючи на увазі поразку Дональда Трампа на президентських ви­борах у США. — Їх зносять».

Бажання лідерів ШНП ор­ганізувати IndyRef 2 уже 2021 року «підігріває» соціологія. За даними жовтневих опитувань, підтримка незалежності сягну­ла у Шотландії рекордного рів­ня: «за» готові проголосувати аж 58% жителів країни. До цьо­го спричинилася, зокрема… пандемія коронавірусу. Рішення уряду Британії у сфері охорони здоров’я стосуються лише Ан­глії, а у Шотландії, Уельсі й Пів­нічній Ірландії це відповідаль­ність місцевих урядів. Саме Шотландія була тією частиною Королівства, у котрій найшвид­ше запроваджували жорсткі «ковідні» обмеження, натомість Лондон із введенням локдау­ну довго й невиправдано зволі­кав. Схоже, більшість шотланд­ців вважає, що правильно діяв уряд Стерджен, а не Джонсона. «Незалежність не відволікає нас від завдання відбудови після ко­віду, — каже перша міністерка Шотландії. — Незалежність по­трібна для того, аби провести цю відбудову належним чином».

Але, звичайно, головним чинником, який працює на під­тримку шотландцями незалеж­ності їхньої країни, є Брексіт. На відміну від Англії і Уельсу, де Брексіт на референдумі підтри­мали, жителі Північної Ірландії і Шотландії були проти виходу Сполученого Королівства з Єв­ропейського Союзу. Але голо­су Единбурга Лондон не почув. Шотландці образилися. І тепер хочуть відповісти Лондону влас­ним «ексітом»… Наскільки ре­альним є такий сценарій? Поки що це лише наміри, навіть до організації IndyRef 2 довгий і не­легкий шлях, не те що до неза­лежності. Утім, коли у Британії вперше заговорили про Брексіт, у нього теж мало хто вірив. Ба більше, цю ідею вважали жар­том, ледь не божевіллям… А по­тім Брексіт став реальністю.

Схожі новини