Передплата 2024 ВЗ

У Росії мало солдатів. Думають, заборона абортів збільшить армію…

Треба взяти приклад зі Сталіна і заборонити аборти?

У жовтні Конституційний суд Польщі визнав неконституційною норму, яка дозволяє переривати вагітність у разі виявлення у плода вроджених дефектів, і порівняв цю практику з євгенікою, що дискримінує права дитини. В Росії, а також у «патріотичних» колах окупованого Криму, звістка про це рішення і про реакцію польських громадян викликала дивну реакцію.

В інтерв’ю газеті окупаційної «держради» Криму доктор історичних наук, завідувач кафедри історії Росії так званого Кримського федерального університету Андрій Ішин згадав, що «у Радянському Союзі в 30-ті роки, за часів Сталіна, ввели заборону на аборти, коли зрозуміли, що війна неминуча, і щоб перемогти, необхідні людські ресурси. Після того, як у 20-х роках все дореволюційне заперечувалося, повернулися до традиційних цінностей, почали викладати історію Вітчизни, вивчати класичну літературу. Всі ці фактори багато у чому дозволили нам вистояти і перемогти у Великій Вітчизняній війні. А зараз бачимо сегменти глобального конфлікту в різних точках світу, вони наближаються до наших кордонів. І на цьому тлі відбувається спад населення. Нам треба кардинально переосмислювати демографічну політику. І робити це якомога швидше».

Іншими словами, доктор історичних наук Андрій Ішин передбачає, що у недалекому майбутньому Росія вв’яжеться у нові воєнні авантюри, а для цього їй потрібні будуть солдати. Це означає, що треба взяти приклад зі Сталіна і заборонити аборти.

Ішин посилається на те, що «ненароджена дитина — жива душа, а її народження — найбільше чудо», і що «треба мати на увазі рівень медицини. Зараз він один, а через 2, 5, 10 років може стати зовсім іншим, що дозволить долати недуги, які поки вважаються невиліковними». Тобто навіть інваліди можуть знадобитися у війні. Тим паче, що для переосмислення демографічної політики і заборони абортів в Росії вже багато зроблено.

Андрій Ішин говорить: «Пошлюся на думку Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Поділяю його тривогу з приводу демографічної ситуації в Росії. Він сказав, що «аборти стали воістину національним лихом, яке щорічно забирає життя понад мільйона наших співвітчизників».

На днях член робочої групи з демографічної та сімейної політики експертної ради при уряді Росії Олексій Ульянов заявив, що в країні 20-відсоткове зростання смертності: «Росія в катастрофічній ситуації. Ми продовжуємо вимирати, і швидкість вимирання за цей рік зросла».

Андрій Ішин цю ідею розвиває далі: «У нас можуть бути блискучі засоби стримування у військово-стратегічному плані, блискучі керівники… Але якщо будемо вимирати такими темпами як народ, то мине 10−20 або 50−100 років, і неминуче станемо здобиччю для тих хижих шулік, які сплять і бачать, як захопити наші ресурси, заволодіти нашими територіями і перетворити нас, як пише святитель Антоній Абашідзе, у „скотів безглуздих“. Щоб цього не сталося, один зі способів — поліпшити демографію. Для цього необхідне обмеження абортів. (…) Рішення Конституційного суду Польщі — добре тим, що можемо його запозичити. Нам слід відкидати негативний досвід, протистояти опонентам в інформаційній війні і навіть більш інтенсивно, ніж це відбувається зараз, при цьому брати на озброєння позитивні моменти. До них належить те, що судді у Польщі не побоялися піти проти позиції ЄС…»

Мислення кримського професора залишається на рівні середньовічних філософів, які не знали, що у ХХІ столітті конкуруватимуть вже не за ресурси і території та «скотів безглуздих», а за передові технології, що демонструватимуть таку продуктивність праці, яка звільнить людей від рутинної погоні за ресурсами.

Але навіть такий аргумент здається професору непереконливим, він вдається до аргументів з Біблії. «Невдовзі після Різдва згадуємо про 14 тисяч віфлеємських немовлят, убитих за наказом нечестивого царя Ірода. За це він на всі часи увійшов в історію як один з найжорстокіших тиранів і лиходіїв. А у нас, за словами патріарха Кирила, щорічно відбувається понад мільйон таких вбивств. І це у важкій демографічній ситуації!».

​Професор закликає громадськість піднімати тему абортів і підтримати суддів чи владу, якщо вони приймуть рішення про заборону абортів. «Важливо, — говорить він, — щоб на підтримку таких рішень виступило громадянське суспільство і донесло їх до державних діячів. Ясно, що президент проти знищення ненароджених людських життів, але йому необхідна підтримка, опора на цивільні інструменти».

​Ішин розповідає, що в Криму вже ведеться з цього приводу конкретна робота: «У нашій Сімферопольській і Кримській єпархії, за активної участі Міжконфесійної ради „Мир — дар Божий“, співголовою якого є владика Лазар, митрополит Сімферопольський і Кримський, проводяться різні акції з профілактики абортів, роз'яснення згубності цього гріха. Мені у них також доводилося брати участь інформаційно можу підтвердити, як важливо роз'яснювати хибність цього кроку людям… Образ жінки-матері, берегині домашнього вогнища оспіваний поетами, художниками, скульпторами, композиторами. Християнство ставить жінку дуже високо. А гріх дітовбивства позбавляє її можливості реалізувати своє найбільше призначення і робить глибоко нещасною…»

Професор багато чого не договорює. Аборти і вбивство ненародженої дитини вважає великим гріхом, але ж визнає, що заборона абортів в Росії має на меті поліпшення демографічної ситуації саме для більшого народжування майбутніх солдатів. Це своєрідне жуковське «Зачем их беречь, бабы еще нарожают!» Отже, дітовбивство — гріх, а розпалювання воєн і вбивство солдатів та мирних жителів зброєю масового ураження, як, наприклад, російською хімічною зброєю в Сирії, — не гріх?

Сталін колись питав: «Скільки дивізій у Папи Римського?» І вважав, що головна сила диктатора у кількості дивізій. А у Папи Римського — жодної. Чому ж тоді Папа сильніший за всі дивізії? Тому, що за ним моральна сила правди. Цього в Росії досі не розуміють, знову і знову роблять ставку на силу і кількість дивізій…

Схожі новини