Передплата 2024 ВЗ

Жителі Нью-Йорка тікають із міста

Через пандемію коронавірусу, дорожнечу й високий рівень злочинності

За даними американської пошти, з 1 березня по 31 жовтня жителі Нью-Йорка подали понад 295 тисяч запитів на зміну адрес. Але насправді, пише видання New York Post, утікачів із Великого яблука набагато більше: тільки з березня по липень Нью-Йорк покинули майже 245 тисяч його жителів. Це у 2,5 раза більше, ніж за той самий період минулого року.

Посилаючись на експерта Ман­геттенського інституту Майкла Гендрікса, New York Post зазна­чає: масову втечу нью-йоркців із міста зумовлено не тільки страхом перед ко­ронавірусом, а й поганою економічною ситуацією і високим рівнем злочиннос­ті.

За даними опитування Мангеттен­ського інституту, проведеного у лип­ні й серпні, 44% респондентів думали про свій виїзд із Нью-Йорка. Основни­ми причинами назвали високу вартість життя й невизначену ситуацію у шко­лах, а також зростання рівня злочин­ності. Цього року в Нью-Йорку зросла кількість серйозних злочинів. За 9 міся­ців 2020-го у місті було зафіксовано 344 вбивства, що перевищило їх кількість за весь 2019 рік. А стрілянин за цих 9 міся­ців у Нью-Йорку було аж на 94% більше, ніж торік.

За оцінкою Кетрін Вайлд, голови не­прибуткової організації «Партнерство для Нью-Йорка» (займається еконо­мічним розвитком, торгівлею і куль­турним життям), головною причиною виїзду людей з Нью-Йорка є невизна­ченість щодо того, коли завершиться пандемія і як швидко відновиться піс­ля того економіка. «Понад пів мільйо­на жителів Нью-Йорка, які працювали у торгівлі, ресторанах і сфері послуг, втратили роботу і не можуть дозволити собі оренду житла, — каже Вайлд. — За­пізніле рішення про відкриття держав­них і приватних шкіл змусило багато сі­мей переїхати».

За даними пошти, багато людей пе­реїхали з Нью-Йорка до сусідніх Лонг-Айленда, Вестчестера й Нью-Джерсі. Понад 8 тисяч нью-йоркців попросили присилати їм пошту до Лос-Анджелеса (Каліфорнія), понад 13 тисяч — у Фло­риду, а понад 400 — на Гаваї.

Схожі новини