Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путіну гарантують довічний імунітет

Зокрема, якщо перестане бути президентом «у випадку відставки». Чутки про хворобу небезпідставні?

Нижня палата російського парламенту (Федеральних зборів), Державна дума, ухвалила днями у першому читанні законопроєкт, що суттєво посилює гарантії недоторканності колишніх президентів РФ. Законопроєкт також дає їм право довічно засідати у верхній палаті Федеральних зборів — Раді Федерації.

Зміни до законодавства, якими займаєть­ся зараз Дума, пов’язані зі змінами до консти­туції РФ, ініційованими президентом Путіним і чинними з літа цього року. Згідно з ухвале­ним законопроєктом, у Раді Федерації засіда­тимуть по два представники від кожного регіо­ну РФ, а також (довічно!) президент Російської Федерації, який припинив виконувати свої обов’язки — внаслідок закінчення терміну його повноважень «або достроково у випадку його відставки».

У Росії вже існує закон про гарантії колиш­ньому президенту та його родині, ухвалений відразу після відставки першого президен­та Бориса Єльцина. Пізніше, 2001 року, в РФ ухвалили ще один закон, який гарантує її екс­президенту різні «пряники» — фінансові ви­плати, держзахист, медичне обслуговування тощо.

Але законопроєкт, ухвалений зараз Держду­мою у першому читанні (у тому, що стане зако­ном, сумнівів немає), суттєво розширить іму­нітет колишнього президента РФ. Чинне право передбачає, що експрезидента Росії не мож­на затримувати, заарештовувати, обшукувати або допитувати, якщо такі дії передбачені роз­слідуванням, яке стосується виконання ним функцій глави держави. А тепер формулюван­ня, що говорить про обмеження у часі, «під час виконання функцій глави держави», усунуто! Тобто колишнього президента Росії не можна буде притягнути до адміністративної чи кримі­нальної відповідальності за будь-які злочини. Навіть за ті, які той скоїв (чи ще скоїть) не під час перебування на президентському посту… За оцінкою порталу «Медуза», ухвалений Дер­жавною думою законопроєкт «фактично до­зволяє експрезиденту РФ скоїти певні злочи­ни після відставки з поста президента».

Чи передбачає новий закон можливість по­збавлення експрезидента РФ імунітету? Так, але суто теоретичну. Для цього Державна дума (!?) повинна звинуватити колишнього президента у державній зраді чи тяжкому злочині. Аби вису­нути експрезиденту РФ таке звинувачення, по­трібно буде призначити спеціальну комісію — з ініціативи щонайменше третини депутатів Дер­жавної думи. А рішення про позбавлення екс­президента імунітету потребуватиме згоди при­наймні двох третин усіх депутатів Федеральних зборів, тобто і Державної думи, і Ради Федера­ції.

Зрозуміло, що усі ці правові новації Пу­тін «пробив» під себе. Поспіх, із яким Дума взялася за вищезгаданий законопроєкт, по­силив спекуляції на тему дострокового від­ходу Путіна з президентського поста. Зокре­ма, британська газета The Sun нещодавно повідомила (з посиланням на свої джере­ла у РФ): Путін піде у відставку вже на по­чатку 2021 року. За даними джерел The Sun, 68-річний російський правитель має симпто­ми хвороби Паркінсона.

Експерти, до яких звернулося видання, ви­вчили останні відеозаписи з Путіним. І помі­тили таке: коли той сидів, його ноги постійно совалися, а руки сильно стискали підлокітник крісла й філіжанку. У ній, припустили експер­ти, містилося знеболювальне…

The Sun посилається на московського полі­толога на ім’я Валерій Соловей. Той каже, на якомога швидшу відставку Путіна намовляє його 37-річна партнерка, колишня гімнастка Аліна Кабаєва. Піти з посади Путіна також на­чебто просять його доньки, 35-річна Марія Во­ронцова й 34-річна Катерина Тихонова.

«Сім'я має на нього великий вплив, — ствер­джує Соловей. — Путін має намір розкрити свої плани щодо передачі влади у січні». На думку Соловея, найближчим часом президент Путін призначить нового прем’єр-міністра — аби під­готувати його до ролі свого наступника.

Як розповіла «Німецькій хвилі» російська експертка з конституційного права Олена Лук’янова, ухвалений Думою законопроєкт «свідчить про те, що транзит влади розпочав­ся і що повноваження президента РФ будуть припинені раніше, ніж це передбачає консти­туція»… А що на це у Кремлі? Там усі чутки про хворобу Путіна і його можливу відставку за­перечують. «Це повна маячня, — заявив путін­ський речник Пєсков. — У президента все до­бре. Здоров’я чудове».

Схожі новини