Передплата 2024 «Добрий господар»

Перемогу Байдена визначив «фотофініш»

Поразку Трампа «організували» усього... 275 тисяч виборців. Він вірить, що зможе їх «відсудити»

Практично усі світові лідери вже привітали демократа Джо Байдена з перемогою на президентських виборах у США. (Це зробив навіть прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який має з Трампом приязні стосунки). Але президент-республіканець Дональд Трамп продовжує наполягати: вибори виграв саме він, і республіканці обов’язково доведуть це у судах… Чого це Трамп так уперся? Він дуже розчарований, бо насправді мав великі шанси на виграш. Фактично, шальки терезів на бік Байдена перехилили максимум… 275 тисяч голосів.

Звичайно, у всіх штатах голо­сів, відданих за Байдена, на кілька мільйонів більше, ніж голосів за Трампа. Але, оскільки США є федерацією, там перема­гає не той, хто виграє за загальною кількістю голосів, а той, хто «ві­зьме» більше густонаселених шта­тів. Фактично, уся боротьба велася за десяток swing states, «штатів, які коливаються», тобто таких, які на цих виборах (саме на цих, бо з пли­ном часу ситуація у різних штатах змінюється) можуть проголосува­ти як за республіканця, так і за де­мократа.

На фінальній стадії підрахунку голосів переможця виборів визна­чили шість таких штатів — Мічиган, Пенсильванія, Невада, Вісконсин, Аризона й Джорджія. У Пенсильва­нії і Неваді виборчі комісії вже за­вершили підрахунки, у решті цих штатів ще рахують. Усюди пере­міг чи перемагає Байден, але усю­ди його перевага мінімальна, від­повідно 146, 45, 36, 20,5, 15,5 і близько 12 тисяч голосів. Тож ви­ходить, поразку Трампа «організу­вали» усього 275 тисяч виборців… Тому й не дивно, що чинний прези­дент розраховує на перемогу в су­дах: якщо у кожному з цих штатів по кількадесят тисяч голосів удасться визнати недійсними, усе теоретич­но може розвернутися на користь Трампа.

Теоретично… На практиці, одна­че, у Трампа не дуже виходить. Зо­крема, суди у Пенсильванії, Неваді, Аризоні й Вісконсині відхилили усі десять позовів, поданих правни­ками Трампа — через брак доказів порушень виборчого процесу, що могли спотворити волевиявлен­ня. Утім, штаб Трампа обіцяє пода­ти позов про повторний перераху­нок голосів у Вісконсині, де станом на ранок 11 листопада (за Киє­вом) Байден лідирував із перева­гою у 20 тисяч голосів. А у Джорджії, де демократ лідирував із перевагою близько 12 тисяч голосів, перераху­нок гарантовано. Попри це, шанси Трампа обійти Байдена є примарни­ми. Навіть якщо перерахунок голосів у Вісконсині й Джорджії назве пере­можцем там Трампа, Байдену, аби гарантувати понад 270 необхідних голосів у Колегії вибірників, достат­ньо «взяти» Аризону й Пенсильва­нію. А «відсудити» ці штати Трампо­ві навряд чи вдасться.

Що саме закидають демократам правники Трампа?

Стверджують, що у swing states, які й визначили переможця вибо­рів, прихильники Байдена масово фальсифікували бюлетені. Рес­публіканці кажуть також, що бю­летені для голосування поштою висилали померлим і що на бюле­тенях указували неправдиві дати їх відправлення, — аби вкластися у законний термін голосування. «У ключових штатах ми виявили при­наймні 450 тисяч бюлетенів, на яких, як це не дивно, позначений тільки Джо Байден, а інших канди­датів немає», — розповіла телека­налу Fox News юристка Сідні Пау­ел. За її оцінками, 90 тисяч таких бюлетенів було у Пенсильванії, 42 тисячі — в Аризоні, понад 70 ти­сяч у Мічигані й 62 тисячі — у Ві­сконсині.

Поки Трамп і Республікан­ська партія судяться, американ­ська агенція GSA, General Services Administration, не поспішає офі­ційно визнавати перемогу Бай­дена (На думку демократів, це ускладнює роботу з передачі вла­ди, оскільки саме GSA відповідає за оренду й обладнання засоба­ми зв’язку приміщень для обрано­го президента та його тимчасової адміністрації). GSA спирається на прецедент: у листопаді 2000 року вона визнала, що не можна оголо­шувати підсумки президентських виборів, поки суди не розглянуть усі позови тодішнього кандидата від Демократичної партії Альберта Гора…

Схожі новини