Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Соціологи знову недооцінили Трампа”

А той поспішив заявити, що “виграв ці вибори”. Попри це, Байден зберігає шанси на президентство

Напередодні президентських виборів у США (3 листопада) кандидат від демократів Джо Байден мав у опитуваннях на загальнонаціональному рівні велику перевагу над чинним президентом-республіканцем Дональдом Трампом. У середу вранці за київським часом телеканал CNN повідомив: за результатами виборів у 35 штатах Байден матиме 203 «вибірників» (аби стати президентом, у Колегії вибірників треба мати 270 голосів із 538), а Трамп — тільки 136. Соціологія мала рацію? Букмекерів цифри від CNN не переконали: уранці у середу за долар, поставлений на Байдена, можна було одержати, якби демократ виграв, 2,22 долара, а за долар на Трампа — 1,6−1,7 долара (тобто більш імовірною букмекери вважали перемогу Трампа).

За словами експерта Міхала Барановського з німецького Фонду Маршала, «соціологія знову недооцінила підтримку Трампа». Чотири роки тому лідером опитувань на загальнонаціональному рівні була демократка Гіларі Клінтон, але президентом став Трамп… Уся справа у виборчій системі США. Президента цієї федерації обирають не безпосередньо громадяни, а «вибірники», яких делегує кожен штат. Кандидат, який перемагає у штаті, «забирає» усіх його «вибірників». Отже, президентом США стає той, хто перемагає у більшості густонаселених штатів (чим більше людей у штаті, тим більше він делегує «вибірників»). Штати традиційно ділять на safe states, тобто «безпечні», де перемога демократа чи республіканця гарантована, і swing states, тобто «ті, що коливаються», або ж невизначені. У цих штатах може перемогти як демократ, так і республіканець, і саме за них точиться боротьба. На виборах 2020 року до swing states експерти відносили Аризону, Флориду, Джорджію, Мічиган, Міннесоту, Північну Кароліну, Пенсильванію і Вісконсин.

У Флориді, яка з усіх swing states делегує найбільше «вибірників», 29, переміг Трамп, як і 2016-го. Кубинська громада Флориди (біженці з «острова Свободи») оцінила жорстке ставлення Трампа до комуністичного режиму в Гавані. Зате Аризону (11 «вибірників») «забрав» Байден. Перша з 1948 року перемога кандидата-демократа у цьому пустельному штаті стала реальністю завдяки демографічним змінам: у найбільш населеному графстві Марікопа побільшало вихідців із Латинської Америки (насамперед із Мексики), а вони переважно голосують за «синіх».

Байден розраховував також «узяти» Техас, який роками був оплотом «червоних». Демократ сподівався насамперед на техаських «латиносів», серед яких мав значну перевагу над Трампом. Однак після підрахунку 93% голосів у Техасі, який делегує 38 «вибірників», із відривом у понад 600 тисяч голосів лідирував Трамп.

Він також переміг у штаті Огайо (18 «вибірників»), де позиції Байдена в опитуваннях були конкурентними.

Трамп також лідирував, зокрема, у Мені, Північній Кароліні (94% підрахованих голосів, 51% за Трампа, 49% за Байдена), Джорджії (93%, 51−48), Мічигані (79%, 52−47), Пенсільванії (64%, 57−43) і Алясці 28% (60−36). Натомість у Вісконсині (95%, 49,5−49) і Неваді лідером був Байден (67%, 50−48). Якби після підрахунку 100% голосів у всіх цих штатах переможці не змінилися, то президентом став би Дональд Трамп. Але якби бодай в одному з чотирьох штатів, де лідирував Трамп (у Пенсільванії, Мічигані, Північній Кароліні чи Джорджії), виграв Байден, то перемога на виборах дісталася би демократу.

Не чекаючи на остаточні результати, Трамп уже в середу вранці (за київським часом) провів «переможну» прес-конференцію. «Якщо відверто, ми виграли ці вибори. Малоймовірно, що Джо Байден нас дожене, — сказав чинний президент США. — Нам навіть не потрібна Аризона». За словами Трампа, у Пенсільванії він лідирував з відривом у 690 тисяч голосів, а це «чимала різниця». «Готуємося до святкування», заявив Трамп. І пообіцяв: підсумок виборів буде «феноменальним».

Утім, у деяких зі swing states, у яких лідирував Трамп, остаточний підсумок виборів може бути на користь Байдена. Це, зокрема, Пенсільванія і Джорджія. На цих виборах рекордна кількість американців, понад 100 мільйонів, проголосували поштою. Більшість таких виборців, кажуть соціологи, підтримали Байдена (і навпаки: більшість тих, що голосували на дільницях, були за Трампа). У Пенсільванії «поштові» голоси рахуватимуть після «звичайних» (підрахунок може тривати навіть до 6 листопада), тож теоретично ситуація може змінитися на користь демократа. А у Джорджії, яка делегує 16 «вибірників», перевага Трампа, що становила 270 тисяч голосів, почала швидко «танути» після того, як почали рахувати голоси з Атланти. На відміну від провінціальних містечок Джорджії, які за Трампа, у головному місті штату більше підтримують Байдена. До речі, у середу в обід (за Києвом) букмекери більше вірили вже у перемогу демократа.

Схожі новини