Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Багатоповерхівки для... комарів

У Китаї житловий комплекс з «вертикальним лісом» на балконах через помилку забудовників перетворився на джунглі

Компанія «Qiyi City Forest Garden» в китайському місті Ченду хотіла створити ексклюзивний житловий комплекс з «вертикальним лісом» на балконах, та через помилку забудовників багатоповерхівки перетворились на джунглі, а замість людей там мешкають комарі.

Як повідомляє Bangkok Post, місцева влада Ченду вдалася до такої інноваційної архітектури, намагаючись покращити екологію міста. Адже Ченду є найбільш екологічно забрудненим у країні. Задумка проєкту полягала у створенні житлового комплексу з восьми багатоповерхових будівель, спроектованих так, щоб на них залишилося місце для росту рослин. Специфіка вологого субтропічного клімату мала забезпечити безперервне зростання зелених насаджень і утворення особистого «лісу» на балконі.

Увагу покупців привернули яскраві візуалізації з доглянутими садками на рекламних оголошеннях. Відтак усі 826 квартир розкупили ще до закінчення будівництва. Проєктанти вибирали рослини, аби ті мали властивості шумоізоляції і поглинали забруднення. Чотири рази на рік за рослинами мають доглядати професійні садівники. Однак цього виявилося недостатньо. «Джунглі» розрослися так, що створили зайву тінь, яка привабила комарів. Ці комахи шукають затемнені зелені куточки у великому промисловому місті. Крім того через відсутність дренажної системи у контейнерах з рослинами застоювалася вода, що стало великою проблемою, адже щорічно Ченду переживає тривалий сезон дощів.

Забудовники пообіцяли вирішити «комарину проблему», щоб зробити комплекс придатним для життя. Та й деякі мешканці, не зважаючи на всі незручності, взяли ситуацію в свої руки й серед сотень квартир уже можна побачити балкони з підрізаними садками.

Схожі новини