Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Коронавірус походить із лабораторії в Ухані»

Учена з Китаю Лі Мен Ян запевняє, що має відповідні докази. І хоче невдовзі їх оприлюднити

Китайська вірусологиня Лі Мен Ян стверджує, що коронавірус створили науковці у лабораторії Інституту вірусології в Ухані (КНР). Учена запевнила, що має відповідні докази і готова невдовзі їх оприлюднити. В ефірі британського ток-шоу Loose Women Лі Мен Ян (побоюючись за власну безпеку, жінка втекла до США) заявила: дослідженнями вірусу, що спричи­няє захворювання на Covid-19, вона займалася у Китаї ще минулого року.

На запитання, звідки взяв­ся коронавірус, який уже вбив понад 900 тисяч людей у всьому світі, Лі Мен Ян під час ві­деочату відповіла так: «Цей вірус походить з лабораторії в Ухані, яку контролює китайський уряд».

За словами вченої, повідо­млення влади КНР про те, що коронавірус з’явився на ринку в Ухані, де торгували м’ясом екзо­тичних тварин і морепродукта­ми, абсолютно не відповідають дійсності. «Версія про уханський ринок — лише димова завіса», — наголосила Лі Мен Ян. Вона впевнена, що небезпечний ко­ронавірус створили штучно.

Раніше діяльність Інституту ві­русології в Ухані (його директор Юань Жімінг неодноразово за­перечував, що коронавірус був створений у лабораторії його на­укового закладу) була об’єктом журналістського розслідуван­ня, результати якого оприлюд­нив британський тижневик The Sunday Times. Як стверджує ви­дання, коронавірус дуже схожий на зразки, які надійшли до лабо­раторії Інституту вірусології в Уха­ні сім років тому з мідної шах­ти на південному заході Китаю, в якій жили кажани. За даними The Sunday Times, заморожені зразки вірусу з шахти у провінції Юннань китайські вчені надіслали 2013 року саме до Інституту вірусоло­гії в Ухані. Шість чоловіків, які пра­цювали над очищенням шахти від посліду кажанів, захворіли на важку пневмонію, троє з них по­мерли. Як пише Bloomberg, спи­раючись на розслідування The Sunday Times, підозри вказува­ли на новий тип коронавірусу, що походив від кажанів…

Про штучне походження коро­навірусу заявляв і колишній шеф британської розвідки MI6 (1999−2004) сер Річард Дірлав. На його переконання, ключові елемен­ти SARS-CoV-2 (коронавірусу) не еволюціонували природним чи­ном, а були у нього «вставлені». На думку Дірлава, це справа рук фахівців із лабораторії в Ухані. Зокрема, вони могли покращити здатність вірусу, що походить від кажанів, передаватися від люди­ни до людини. А потім модифіко­ваний китайцями вірус вирвався з лабораторії Інституту вірусо­логії в Ухані (випадково чи ні, ще належить з’ясувати), і розлетівся планетою.

Раніше Лі Мен Ян звинувачу­вала владу Китаю у брехні про епідемію коронавірусу в цій дер­жаві й спробах приховати прав­ду про його походження. За сло­вами вченої, у грудні 2019 року її науковий керівник заборонив їй повідомляти про те, що корона­вірус може передаватися від лю­дини до людини… У квітні цьо­го року жінка втекла до Гонконгу, звідки їй вдалося потрапити до США, де зараз переховується. За словами Лі Мен Ян, коли вона втекла з КНР, комуністична вла­да цієї держави знищила наукові матеріали, над якими вона пра­цювала, і звинуватила її у брехні.

Лі Мен Ян каже, що невдовзі планує опублікувати наукові дані, які підтверджують справжнє похо­дження коронавірусу. «Послідов­ність генома — це як відбиток паль­ця людини, — розповіла вчена. — На основі цієї послідовності можна ви­значити, звідки саме походить ві­рус. Я використаю цей доказ, аби довести, що коронавірус з’явився у лабораторії в Китаї».

А тим часом…

Учені Університету Пітсбурзь­кої школи медицини (США, штат Пенсильванія) заявили, що вия­вили антитіло, яке «повністю ней­тралізує» коронавірус. Дослідни­ки впевнені, це стане серйозним проривом на шляху до створен­ня ліків від Covid-19. Науковці ка­жуть, вони виділили «найменшу біологічну часточку», яка «повніс­тю» нейтралізує коронавірус (ця часточка у 10 разів менша від по­внорозмірного антитіла). У зві­ті, опублікованому у журналі Cell, вчені зазначили, що їхнє відкриття вже використано для створення препарату Ab8. Він був «високое­фективним у профілактиці й ліку­ванні» захворювання на Covid-19 у заражених під час випробувань трансгенних мишей і хом’яків. Препарат, кажуть дослідники, не зв’язується з клітинами лю­дини, і це дозволяє припускати, що не матиме негативних побіч­них ефектів. «Ab8 має потенціал не тільки як терапія Covid-19. Та­кож може використовуватися для профілактики інфікування SARS-CoV-2», — розповів Джон Мелорс, завідувач відділу інфекційних хво­роб Університету Пітсбурга.

Схожі новини