Передплата 2024 «Добрий господар»

Байден «прокинувся». Але чи не запізно?

У «невизначених» штатах, які й вирішують у США долю виборів, швидко зростає рейтинг Трампа

Іще кілька тижнів тому настрої у таборі Демократичної пар­тії США були близькими до ейфорії. Її кандидат у президен­ти, ексвіцепрезидент Джо Байден, був однозначним фа­воритом соціологів. У загальнонаціональних опитуваннях перевага Байдена над його суперником-республіканцем, чинним президентом Дональдом Трампом, сягала навіть 14%. Але раптом… Після з’їзду Республіканської партії, який затвердив кандидатуру Трампа, соціологи зазнача­ють, що перевага Байдена тане. Трамп скоротив відставан­ня як у загальнонаціональних опитуваннях, так і (що най­важливіше) у так званих невизначених штатах, виборці яких фактично визначають, хто стане господарем Білого дому.

Джо Байден, як і рані­ше, випереджає Дональ­да Трампа в опитуваннях, але чинний президент посту­пово скорочує відрив. За дани­ми соціологів компанії Morning Consult, проведеного відра­зу після з’їзду Республіканської партії, за Байдена хочуть голо­сувати 50% виборців, за Трам­па — 44%. (Опитування Morning Consult від 23 серпня прогно­зувало кандидатам відповідно 52% і 42%). А соціологи компа­нії RealClearPolitics стверджу­ють, що за два місяці до прези­дентських виборів (3 листопада) Байдена підтримують 49,6% американців, Трампа — 42,5%.

Попри певне зростання за­гальнонаціонального рейтингу Трампа, здавалося б, Демокра­тична партія не має особливих причин переживати за підсу­мок виборів. Але… Уся річ у ви­борчій системі США. Якби пре­зидентом там ставав той, хто набирає на виборах більше го­лосів, то 2016 року господар­кою Білого дому стала би Гілларі Клінтон. Кандидатка від демо­кратів випередила тоді Трампа на кілька мільйонів голосів, але президентом став кандидат від республіканців. США — федера­тивна держава, в якій для пере­моги на президентських вибо­рах треба перемогти у певній кількості штатів. (Бажано — гус­тонаселених, бо такі делегують більшу кількість «виборників»). У багатьох штатах більшість ви­борців завжди голосують або за демократа, або за республікан­ця. Тому реальна боротьба йде по суті за «штати, які коливають­ся», де виборці можуть підтри­мати кандидатів від обох партій.

Так ось, за даними RealClearPolitics, у «штатах, які колива­ються» (це, зокрема, Вісконсин, Мічиган, Пенсильванія, Північ­на Кароліна, Флорида й Аризо­на), Байден випереджає Трампа лише на 2,7%. Іще місяць тому перевага Байдена у цих штатах була вдвічі більшою… До вибо­рів два місяці, тож у «невизначе­них» штатах Трамп цілком може перегнати Байдена.

Поза тим, республіканці спо­діваються, що, як і 2016 року, ре­альний рейтинг Трампа вищий, ніж у соцопитуваннях. За даними компанії CloudResearch, виборці, які симпатизують Республікан­ській партії, удвічі частіше, ніж прихильники демократів, прихо­вують від соціологів свої справ­жні політичні переконання.

Чому після з’їзду Республі­канської партії рейтинг Трампа пішов угору? На з’їзді «слони» завдали по «віслюках» влучно­го удару. Республіканці звер­нули увагу американців на те, що у містах, якими керують ме­ри-демократи, досі тривають заворушення. Їх учасники, зо­крема прихильники руху BLM (Black Lives Matter, «Життя чор­них важливі»), вимагають… по­вністю припинити фінансування поліції і розпустити її. Зрозу­міло, поміркованим виборцям «невизначених» штатів такі гас­ла видаються надто радикаль­ними… І такі виборці, констатує портал Hill, схиляються до го­лосування за кандидата-респу­бліканця. Логіка цих виборців є приблизно такою: «Хтозна, чого очікувати від президента-демо­крата, якщо його партія так під­тримує активістів BLM. А ці мо­лодики не зупиняються навіть перед убивствами. От днями у Портленді (штат Орегон) учас­ник акцій BLM застрелив одно­го з прихильників чинного пре­зидента, які проїхалися містом під гаслом „Трамп-2020“. Мені особисто Трамп не дуже подо­бається, але радикали з BLM — іще менше».

Схожі новини