Передплата 2024 ВЗ

Хотіли оглянути собор: "вагнерівці" комічно пояснили свій візит у Білорусь

Кілька членів російської ПВК Вагнера, яких раніше затримали у Білорусі, заявили слідчим, що вони через Мінськ прямували у Стамбул, де мали намір "оглянути Собор Святої Софії"

Про це повідомляє голова Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич, якого цитує Белтелерадіокомпанія.

Носкевич розповів, які версії перебування у Білорусі «вагнерівці» озвучили силовикам під час розслідування.

«Варто зауважити, що в ході допитів вони дають найбільш суперечливі свідчення, зокрема про те, що група нібито мала намір вилетіти з Мінська у Стамбул, хоча деякі вказують зовсім інші точки остаточного візиту. Що стосується тих, які нібито летіли до Туреччини, у них так само різні цілі потрапляння в цю країну. Хтось летів засмагати, хтось відпочивати, хтось нібито охороняти якісь об'єкти, а хтось оглянути Собор Святої Софії».

Слідство виявило невідповідності у свідченнях затриманих. Одна з версій звучала так, нібито росіяни мали намір летіти в Стамбул. Однак Носкевич назвав виліт до Туреччини спланованим заздалегідь алібі, оскільки до аеропорту група так і не доїхала, хоча квитки були. Замість цього спочатку заселилася в Мінський готель IBB, де заздалегідь були заброньовані номери.

Під час виселення з цього готелю росіяни сповістили його співробітників, що їдуть в аеропорт, а насправді переїхали в санаторій «Білорусочка», де їх у підсумку і затримали.

З'ясувалися й інші подробиці. В одному з месенджерів була створена спеціальна група. У ній командир угруповання здійснював координацію дій підлеглих: від розпорядку дня, переклички та часу загального збору до наказу спалити старі квитки на території санаторію.

Читайте також: Серед бойовиків «Вагнера» помітили колишнього «беркутівця»

Нагадаємо, 29 липня в Білорусі затримали 33-х іноземних громадян, які виявилися бойовиками «Вагнера». Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом. У Білорусі вважають, що метою бойовиків була «дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії» президента Білорусі.

Схожі новини