Передплата 2024 ВЗ

Свята Софія знову стане мечеттю?

Це «розчарує християн», каже Вселенський патріарх Варфоломій І

Турецький суд прийняв до розгляду заяву асоціації, яка пропонує перетворити музей Святої Софії у Стамбулі на ісламський храм — мечеть. Рішення у цій справі суд має винести протягом двох тижнів. Вселенський патріарх Варфоломій І виступив проти цієї ідеї, зате її підтримує президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Позивачі поставили під сумнів законність рішен­ня від 1934 року (світською Турецькою Республікою керував у той час її засновник Мустафа Кемаль Ататюрк) — про перетво­рення тодішньої мечеті на музей Аясофія, доступний для пред­ставників усіх релігій. Як заявив адвокат асоціації, що подала позов до суду, «ця мечеть є осо­бистою власністю султана Мех­меда Завойовника». Цей вождь турків-османів 1453 року за­воював візантійський Констан­тинополь і перетворив спору­джену у VI столітті християнську церкву на ісламську мечеть.

Як заявив Вселенський па­тріарх Варфоломій I, який є ду­ховним главою близько 300 мільйонів православних усьо­го світу, перетворення музею Аясофія на мечеть «розчарує християн». Із протестом висту­пив також уряд сусідньої Греції, прес-секретар якого наголосив: «Туреччина ризикує одержа­ти „величезну емоційну прірву“ з християнськими країнами». «Свята Софія є символом толе­рантності й різноманітності, — підкреслив речник МЗС Фран­ції. — Це місце має залишатися відкритим для всіх». Утримати­ся від перетворення музею Ая­софія на мечеть офіційну Анкару закликав і держсекретар США Майк Помпео.

На думку активістів, які вже давно агітують за перетворення музею Аясофія на мечеть, такий крок підкреслить статус Туреч­чини як переважно ісламської держави. Перед місцевими ви­борами 2019 року відновлення цієї мечеті підтримав президент Туреччини Ердоган, який є рев­ним мусульманином.

Схожі новини