Передплата 2024 ВЗ

Із Гонконгу з любов’ю. До Британії

Лондон готовий прийняти 2,9 мільйона жителів цього регіону – через порушення Китаєм його особливого статусу

Близько 2,9 мільйона жителів Гонконгу зможуть оселитися у Великій Британії, обіцяє її уряд, і згодом одержати громадянство Сполученого Королівства. У такий спосіб Лондон відреагував на набуття чинності репресивного закону про безпеку Гонконгу, нав’язаного комуністичним Китаєм.

Прем’єр-міністр Вели­кої Британії Борис Джон­сон і глава МЗС Коро­лівства Домінік Рааб заявили: цим законом про безпеку Пе­кін явно порушив Китайсько-британську декларацію 1984 року — про умови передачі Гон­конгу під суверенітет Пекіна. Через це права власників бри­танських закордонних паспор­тів на поселення у Королівстві будуть розширені.

Статус британського за­кордонного громадянства був створений 1985 року лише для тих жителів Гонконгу, які наро­дилися там до переходу регіону під юрисдикцію КНР, тобто до 30 червня 1997 року, і які у встановлений термін подали заявки на такий статус.

За підрахунками британ­ського МЗС, цей статус ма­ють у Гонконзі близько 2,9 мільйона осіб. Зараз вони ма­ють право на безвізовий в’їзд до Британії і перебування там терміном до півроку, а також на британський консульський захист за кордоном. Однак жи­телі Гонконгу з британським закордонним громадянством усе ще підлягають імміграцій­ному контролю на Туманно­му Альбіоні, а також не мають права постійно жити й працю­вати у Королівстві.

Як повідомив Рааб, британ­ський уряд має намір надати цим жителям Гонконгу, їхнім чо­ловікам/дружинам і дітям право жити й працювати або навчати­ся у Королівстві — протягом п’яти років. Після цього такі особи зможуть одержати право на по­стійне проживання, а ще через рік — повноцінне громадянство Сполученого Королівства.

1 липня, на 23-ту річницю переходу Гонконгу під юрис­дикцію Китаю, поліція затри­мала у Гонконзі 370 осіб, які взяли участь у незаконних, як вважає Пекін, демонстра­ціях. Серед затриманих була 15-річна дівчина, яка тримала плакат із написом «Незалеж­ність Гонконгу».

Схожі новини