Передплата 2024 «Добра кухня»

У другий тур вийдуть Дуда й Тшасковський

Хто у ньому переможе? Шанси фаворитів президентської кампанії у Польщі – абсолютно рівні

За кілька днів до президентських виборів у Польщі (перший тур у неділю, 28 червня) фаворитами, за даними соціологів, є два кандидати. Це чинний президент, кандидат від правлячої консервативної партії «Право і Справедливість» (ПіС) Анджей Дуда, і мер Варшави, кандидат від опозиційної ліберальної партії «Громадянська платформа» Рафал Тшасковський.

За даними опитування Social Changes, проведеного на замов­лення порталу wPolityce. pl, за Дуду в першому турі хочуть голосувати 41% виборців, за Тшасковського — 29%. Не­залежний кандидат, журналіст Шимон Головня, має підтримку 13% виборців, а кандидат націоналістичної «Конфедера­ції» Кшиштоф Босак — 7%. І, нарешті, за кандидатів від Селянської партії і «Ліви­ці», відповідно Владислава Косіняка-Ка­миша й Роберта Бєдроня, віддадуть свої голоси по 4% польських виборців.

Соціологи прогнозують дуже високу явку, що становитиме, за прогнозами, аж близько 80%. Якби справді була та­кою, то це був би рекорд! Досі найбільша явка на президентських виборах у Поль­щі становила 68,23%. Саме стільки ви­борців прийшли на дільниці 1995 року, у другому турі голосування, коли суперни­чали Лех Валенса й Олександр Кваснєв­ський.

Найімовірніше, перший тур виборів нового президента Польщі не визначить, і 12 липня буде другий тур. Соціологіч­ні прогнози говорять або про рівні шан­си двох фаворитів (тобто чиясь перева­га — у межах статистичної похибки), або про кількавідсоткову перевагу Рафала Тшасковського. Утім, останні опитування були зроблені у Польщі ще до візиту Ан­джея Дуди до Вашингтона (24 червня), де польський президент зустрівся зі сво­їм американським колегою Дональдом Трампом. У таборі ПіС сподівалися, що успіх цього візиту продемонструє поля­кам важливість збереження президент­ського крісла за Дудою. Тшасковський, мовляв, може не мати з Трампом тієї «хі­мії», яку має Дуда, і тоді Польща вже не матиме настільки великої підтримки Бі­лого дому.

«США й Польща ніколи не мали ліп­ших відносин, ніж зараз», — заявив Трамп у Вашингтоні, назвавши Дуду своїм «дру­гом». Після переговорів двох лідерів президент Польщі повідомив про їх ре­зультати. Зокрема, за словами Дуди, найближчим часом між урядами двох держав буде підписано угоду про ви­користання ядерної енергії для вироб­ництва електрики у Польщі. (Очевид­но, американці збудують у Польщі АЕС). «Немає сумнівів, — наголосив Дуда, — що оборонна співпраця Польщі й США до­дає нашій країні інвестиційної привабли­вості». У такий спосіб Дуда нагадав про великі інвестиційні проєкти, які реалізу­ють у Польщі гіганти інтернет-індустрії США, Microsoft i Google. Йдеться про мі­льярди доларів.

В «оборонній співпраці, про яку згадав Дуда, також є прогрес. «Найімовірніше, переведемо частину наших військ із Ні­меччини до Польщі, — пообіцяв польсько­му президенту Трамп. — Польща є одні­єю з 8 країн-членів НАТО, які сплачують у бюджет Північноатлантичного Альянсу стільки, скільки повинні, тобто 2% свого ВВП».

«Чи я готовий до того, аби Польща прийняла більше американських сол­датів? Так, готовий, — заявив, зокрема, Дуда. — 2014 року Росія напала на Укра­їну, забрала Крим, окупує частину Доне­цької і Луганської областей. Це був рік величезних побоювань у державах Балтії і у польському суспільстві». За словами Дуди, «сьогодні присутність військ НАТО у Польщі демонструє: якби хтось захотів напасти на Польщу, це не була би легка прогулянка», тому що «у разі чого поль­ських солдатів підтримає найсильніша армія світу».

Схожі новини