Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Раніше в Італії бракувало роботи, тепер – робітників»

Як живуть італійці й українські заробітчани у країні, яка найбільше постраждала від пандемії

Італія — одна з найбільш постраждалих від коронавірусу країн. Від початку пандемії майже 35 тисяч осіб померли і близько 240 тисяч заразились. Водночас у Ломбардії, регіоні, який був центром пандемії, днями зафіксували найнижчий від лютого рівень смертності через коронавірус. Українська заробітчанка Марія живе у Бергамо (Ломбардія), також перехворіла на коронавірус. Розповідає, карантин у провінції, яка входила в особливо небезпечну «червону зону», був жорсткий. Виходити на вулицю дозволяли лише у крайньому разі, не далі як 200 метрів від дому.

Тепер санітарні заходи у Ломбар­дії послабили, проте досі мешканці зобов’язані дотримуватись дистан­ції і носити маски надворі й у приміщен­нях. Скрізь вимірюють температуру. У крамницях досі обмежена кількість від­відувачів.

«У кафе можна перебувати всереди­ні, не лише на літньому майданчику, але треба дотримуватись дистанції мінімум метр. Столи розташовані далеко один від одного, а якщо заблизько, то загоро­джені склом чи спецплівкою. Персонал обов’язково у масках і рукавицях, — роз­повідає Марія. — Але багато магазинів, барів, ресторанів досі не відчинилися. У карантин не працювали, однак продо­вжували платити оренду й зарплати пра­цівникам. І зараз бізнес не може знову запрацювати — через збитки. Ті, що за­працювали, теж наразі не прибуткові. У меню набагато менше позицій, скороти­ли і персонал, тому що заклади прийма­ють набагато менше клієнтів».

Загалом, економіка Італії зазнала ко­лосальних втрат. Держбюджет виріши­ли частково наповнити за допомогою «нелегалів». В Італії оголосили міграцій­ну амністію, і заробітчани, які працюва­ли «на чорно», тепер можуть легалізува­тись. Держава планує видати мігрантам 200 тисяч посвідок на проживання.

«Раніше „пермессо“ українські заро­бітчани могли чекати роками, а то й не дочекатись, — каже Марія. — Тепер нас заохочують отримати посвідку, бо бю­джет треба чимось наповнювати. Видали закон про легалізацію працівників. Щоб податись на „пермессо“, потрібно за­платити офіційно приблизно 500 євро».

Жінка каже, хоч багато італійців по­важного віку померли, робочих рук в Італії бракує. Офіційно кордони для за­робітчан досі закриті, «пробиваються» одиниці. «Поки немає нових заробіт­чан, то є багато роботи. Багато нелега­лів перед пандемією повиїжджали з Іта­лії додому, а повернутись не можуть. Ні туристів, ні тих, хто хоче відвідати роди­чів, поки не пропускають», — розповідає Марія.

Однак винахідливі українці вже вига­дали способи, як потрапити до Італії. Ши­ряться між заробітчанами чутки, що за 50 євро можна зробити «липові» посвідки на роботу… Ажіотаж на кордонах посприяв стрімкому росту цін на перевезення, мі­німум утричі. Якщо раніше до Італії мож­на було дістатись за добу, тепер дорога буде вдвічі довшою. Це через кордон і че­рез маршрут — їдуть з України в Італію пе­реважно через країни, які не запроваджу­вали суворих карантинних заходів.

Чергові послаблення карантину в Іта­лії планують вводити з середини липня. Поки власники бізнесу намагаються ре­анімуватися на ринку, родичі загиблих шукають винних. Багато хто звинувачує місцеву владу, мовляв, надто пізно за­провадили карантин, вчасно не оцінили усіх загроз…

Схожі новини