Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перед виборами – плакатна війна

Не всі фанати того чи іншого кандидата у президенти Польщі тримаються у рамках пристойності...

Виборча кампанія у Польщі — у самісінькому розпалі (перший тур президентських виборів відбудеться у сусідній державі 28 червня). А відтак, емоції зашкалюють. І далеко не всім прихильникам того чи іншого кандидата вдається триматися у рамках пристойності…

Рtената Кім, журналістка польсько­го тижневика Newsweek, відомо­го гострою критикою чинної вла­ди, розмістила у соцмережі Facebook ось таке фото. Журналістка позує на тлі розмальованого фарбою передви­борного плаката президента Анджея Дуди, кандидата від правлячої консер­вативної партії «Право і Справедли­вість» (ПіС). Невідомий хуліган домалю­вав польському президенту характерні вуса, які викликають асоціації з… Гітле­ром, і спотворив прізвище. Журналіст­ка Newsweek підписала свій пост так: «Прошу панства, ми на Підкарпатті». Саме у Підкарпатському воєводстві, що межує із Львівщиною, підтримка ПіС і Дуди є найбільшою. Напевно, сво­їм постом Кім, яка Дуді явно не симпа­тизує, хотіла сказати, що й на Підкар­патті є люди, що не голосуватимуть за кандидата правлячої партії.

У соцмережах Кім переважно крити­кували, і невдовзі вона свій пост вида­лила. Утім, один із колег Кім написав у Twitter, що та презентує «файну журна­лістику». Відповідь Кім була емоційною: «Курче, яка журналістика? Я на Підкар­патті приватно»…

А тим часом, за даними опитування CBOS, рейтинг Анджея Дуди знову пі­шов угору. У першому турі за чинного президента мають намір проголосува­ти 48,6% виборців, які прийдуть на ви­бори. Цю цифру соціологи прокоменту­вали так: «Беручи до уваги статистичну похибку, з вірогідністю 95% можна кон­статувати: якби вибори відбулися під час опитування, Дуда одержав би від 45,6% до 51,5% голосів. Тож остаточно ще не вирішено, чи для виборів глави держави знадобиться другий тур».

Другим у першому турі, за даними CBOS, буде кандидат від ліберальної «Громадянської платформи», президент (мер) Варшави Рафал Тшасковський — 16,2% голосів. Третє місце в першому турі президентських виборів прогнозу­ють незалежному кандидатові, журналіс­ту Шимону Головні — 10,7%. А от опиту­вання Estymator для порталу dorzeczy. pl дає інші цифри по першому туру: Дуда — 43,1%, Тшасковський — 25%, Головня — 14,4% голосів.

Як бачимо, у другий тур, найімовірні­ше, вийдуть Дуда й Тшасковський. За да­ними опитування Estymator, переможе в другому турі чинний президент, але його перевага — у межах статистичної похиб­ки: 51,1% проти 48,9%. А от якщо у дру­гий тур разом із Дудою вийде Головня, то перевага кандидата ПіС буде ще мен­шою: 50,4% проти 49,6%. Так чи інакше, у другому турі кандидати боротимуться буквально за кожен голос.

Схожі новини