Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Америка «не може дихати»

Як пише The New York Times, Росія розпалює у США міжрасову ворожнечу – аби посіяти там хаос

У багатьох містах США, зо­крема Вашингтоні й Нью-Йорку, тривають масові заворушення. Через насиль­ство (у тому числі із за­стосуванням вогнепальної зброї), вандалізм, грабежі й мародерство владі 15 штатів довелося вивести на вулиці, крім поліції, Національну гвардію. У десятках міст діє комендантська година. У ніч на середу, 3 червня, Пента­гон скерував до Вашингтона 1600 військових, які мають, пояснив президент Дональд Трамп, «зупинити завору­шення, крадіжки, вандалізм, погроми й безглузде зни­щення майна». Приводом для протестів стала смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда, затрима­ного поліцією у Міннеаполісі (штат Міннесота). До Інтер­нету потрапило відео: поліці­янт натискає коліном на шию Флойда, той каже «не можу дихати» (ці слова стали голо­вним гаслом протестуваль­ників). Незабаром Флойд, що перед затриманням вживав сильні наркотики, помер. Поліціянта заарештували й звинуватили у вбивстві.

За висновком лікарів, зробленим після розтину 46-річного Джорджа Флой­да, безпосередньою причиною його смерті стала «затримка кро­вообігу й дихання внаслідок стис­кання шиї». У рапорті коронера також сказано, що загиблий аф­роамериканець мав хворе серце. І що незадовго до смерті Флойд уживав сильні наркотики — ме­тамфетамін, а також дуже не­безпечний фентаніл… Утім, гро­мадяни США, які підтримують протестувальників, звертають увагу головно на «расизм», який, на їхню думку, спричинив жор­стокі дії поліціянтів у Міннеаполі­сі. Мовляв, вбивство 46-річного «чорного» — не поодинокий не­щасний випадок, а доказ систем­ного дозволу на надмірну агресію поліції, насамперед щодо тем­ношкірих американців.

На жаль, мирні демократич­ні протести дуже швидко пере­росли у масові безлади, які ні­чого спільного з демократією не мають. Як саме це відбувається, бачимо на прикладі Сент-Луїса (штат Міссурі), який наводить інформагенція АР. Удень у місті відбулася мирна демонстрація, яка зібрала кількасот учасників. А увечері протестувальники роз­били вікна у відділку поліції і по­грабували довколишні крамниці, одну з яких підпалили. У поліціян­тів, які втрутилися, стріляли. Чет­веро правоохоронців поранені… У Баффало (штат Нью-Йорк) у групу поліціянтів врізався поза­шляховик.

У місті Нью-Йорк пограбували великий магазин торговельної мережі Macy’s, усі вітрини роз­били. А у Філадельфії (штат Пен­сильванія) власники крамниць захищаються від мародерів са­мостійно: озброївшись рушни­цями, чергують перед своїми ві­тринами.

Мер Нью-Йорка Білл де Бла­зіо звинуватив у навмисному розпалюванні насильства анар­хістів, які приїхали, за його сло­вами, з-за меж міста й штату Нью-Йорк. Цікаво, що «на бари­кадах» поліція затримала 25-річ­ну К’яру — доньку де Блазіо…

«Ті, хто несе загрозу неви­нним життям, а також майну, бу­дуть заарештовані та притягнуті до кримінальної відповідальності на всіх законних підставах», — на­голосив Дональд Трамп. За його словами, нинішніми протестами скористалися «анархісти, палії, мародери, злочинці й бунтівни­ки», які влаштували «акти вну­трішнього терору».

У багатьох містах США про­тестувальники мають на собі символіку Antifа — лі­вацької організації, яка завзято бореться зі злочинним, на думку «Антифи», капіталізмом. «Анти­фа» є терористичною організа­цією, що складається з нетер­пимих радикалів, які живляться ненавистю, — переконаний се­натор-республіканець Тед Круз. — Вони реалізують свою екстре­мальну програму шляхом агре­сивного насильства".

«Антифа» нагадує французь­кий рух «Жовті жилети». Такий самий безглуздий і агресивний протест, таке саме бажання усе розвалити й знищити… «Жовті жилети» перебувають під очевид­ним впливом російських спец­служб, які, організовуючи у Фран­ції масові безлади, намагаються тримати «під ковпаком» прези­дента Емануеля Макрона. Мож­ливо, «Антифа» також має зв’язки з російськими спецслужба­ми? Виключати цього не можна. Адже, як пише американська га­зета The New York Times (NYT), пе­ред президентськими виборами у США Кремль намагається роз­палити там вогонь насильства на расовому ґрунті. Йдеться, пише NYT, як про «білих» супрематистів (тобто тих, хто переконаний у ви­щості «білої» раси), так і про «чор­них» екстремістів.

NYT посилається на звіти семи американських високопо­садовців, поінформованих про найсвіжіші дані розвідуваль­них служб США. За їхніми дани­ми, 2016 року Служба зовнішньої розвідки РФ намагалася розпа­лити у США міжрасову ворожне­чу, створюючи у соцмережах гру­пи руху Black Lives Matter («Чорні життя важливі») та поширюючи у цих групах дезінформацію, — з метою зменшити явку афроаме­риканців на президентські вибо­ри. А зараз, стверджують дже­рела NYT, Кремль насамперед намагається вплинути на соцме­режні групи «білих» супрематис­тів, аби схилити тих до агресив­них дій щодо «чорних».

Мета таких дій РФ, кажуть джерела газети, — створити у США якомога більше хаосу. «Ро­сія готова здійснити нахабні й руйнівні операції», — вважає Де­від Портер, один із головних фа­хівців ФБР із іноземних впливів.

І все-таки, чому в Америці «за­горілося» саме зараз? Суспіль­ні настрої радикалізувала еконо­мічна криза, що стала наслідком пандемії коронавірусу. «У США зараз уже 40 мільйонів безробіт­них, — розповів виданню tvp.info.pl польський політолог та амери­каніст Артур Врублевський. — Щоб лікуватися, потрібно багато гро­шей». У більшості «чорних» вели­ких статків немає. Протягом ба­гатьох років афроамериканці не мали доступу до медичного об­слуговування, чимало з них ма­ють хронічні хвороби. Як наслідок, серед померлих від коронавіру­су багато «чорних». Цей факт про­буджує давні історичні образи на «білих»… Утім, певна упередже­ність поліції до афроамериканців має свої підстави (що, звісно, аж ніяк не виправдовує дії поліціянта, через які помер Флойд). «Афроа­мериканців серед громадян США тільки близько 14%, і водночас аж 41% - серед засуджених до стра­ти. 52% звинувачених у вбивствах — афроамериканці», — нагадує експерт. «Статистика невблаган­на — „чорні“ справді здійснюють ці злочини».

Свою роль зіграли й со­ціальні мережі, за допо­могою яких протесту­вальники легко організуються. Демонстрантів «підігрівають» наркоділки, обурені бажанням Трампа побудувати стіну на кор­доні з Мексикою. Наркотрафік, а з ним і величезні прибутки нар­комафії, під загрозою…

І, нарешті, у США зараз три­ває виборча кампанія. «Нама­гаються проявити себе лівацькі групи, пов’язані з Демократич­ною партією», — констатує Вру­блевський. Однією з учасниць демонстрації перед Білим до­мом була зараз яскрава пред­ставниця лівого крила Демокра­тичної партії сенаторка Елізабет Воррен, відома борчиня з банка­ми й корпораціями. Воррен хо­тіла стати кандидаткою у пре­зиденти, але «праймеріз» у Демократичній партії програла. Тепер переключилася на бороть­бу з Трампом: мовляв, неодноз­начна риторика «хтивого» прези­дента заохочує расистів…

Пандемія і спричинена нею економічна криза погіршили шан­си Трампа на переобрання. Їх міг покращити Ілон Маск, який за­пустив на орбіту свого «Драко­на», але масові заворушення цей історичний політ затьмарили… Утім, ховати виборчі перспекти­ви Трампа ще зарано. «Коли вну­трішня ситуація у США загострю­ється, перемагають кандидати від Республіканської партії, оскіль­ки заворушення мобілізують „бі­лий“, фермерський електорат, — нагадав Врублевський. — 1968 року, коли у США була хвиля де­монстрацій, зокрема на расовому ґрунті, на виборах переміг прези­дент Ніксон. Так само може бути й зараз. Консервативні виборці, які бояться вуличного радикалізму, цілком можуть мобілізуватися».

Схожі новини