Передплата 2024 «Добра кухня»

Олександр Щерба: "Щоб заманити гостей, готель у місті Грац готовий протягом трьох діб поселяти безкоштовно"

Країни Європи поступово оговтуються від пандемії коронавірусу та карантину. Чимало обмежень вже скасовано, люди повертаються до звиклого способу життя.

З карантинової «сплячки» виходить і Австрія. На ковід захворіло 16 429 австрійців, 607 підтверджених померлих. Вчора було 22 нових випадки по всій країні. Як Австрія пережила майже три місяці суворого карантину? Які наслідки епідемія матиме для економічного і політичного життя країни? Чого коронакриза навчила австрійців? Про це кореспондент «ВЗ» поговорила з Надзвичайним і Повноважним послом України в Австрії Олександром Щербою.

— У соцмережі Інстаграм постять фотографії з Відня, де видно, що люди на вулиці ходять без масок, відвідують ресторани… Виглядає, що життя нормалізувалося?

— Візуально справді так виглядає. На вулиці багато людей вже без масок. Але не можна сказати, що все повернулося на круги своя. Зовсім немає туристів. Немає нічного життя, відтак молоді, яка любить тусуватися у нічних клубах, на дискотеках, увечері нема куди подіться. Коли після роботи проходжу повз парк, бачу, як молодь зграйками сидить на траві, нудиться…

— Ви усі місяці карантину були у Відні? Як пережили цей час?

— Перші три тижні карантину був суцільний аврал, оскільки багато українців застрягли в Австрії. Хто не встиг перетнути кордон на автобусах, мусив десь перечекати, поки ми домовлялися за евакуаційний авіарейс. Я відкрив для цих людей посольство, організували ночівлю, харчування… Українська громада у Відні допомагала спальними мішками. Люди ночували у приміщенні нашого культурно-інформаційного центру. Було шість спецрейсів Київ-Відень. 25 травня — новий евакуаційний рейс Київ-Відень-Київ, який ініціювало посольство.

— Хто може скористатися цим рейсом?

— Якщо з Відня, то громадяни України, люди, які мають дозвіл на проживання в Україні, або у кого батьки чи родичі проживають в Україні. У Відень можуть летіти австрійці або люди, які мають дозвіл на проживання в Австрії. При цьому є опція заплатити 190 євро за тест на ковід.

— Тест є обов'язковим?

— Або тест, або зобов'язання після прильоту 14 днів перебувати у самоізоляції.

— З 15 травня в Австрії дозволили працювати ресторанам. Австрійці одразу пішли у ресторани чи не поспішали?

— Якщо ви бували у Відні, то бачили, що ввечері важко знайти вільний столик у ресторані. Але ця заповненість була значною мірою за рахунок туристів. До 90 відсотків відвідувачів заходів гастрономії у Відні були іноземці. Віденці, звичайно, пішли у ресторани. Але без туристів, на одних місцевих, заклади не виживуть. Відсутність туристів для Австрії — колосальна проблема!

— Австрійці, як і німці, вважаються дуже дисциплінованими. Карантин підтвердив це? Наскільки сумлінно громадяни дотримувалися усіх заборон та обмежень?

— Люди — скрізь люди. В Україні вважають, що ми, українці, безалаберні, а на Заході усі дисципліновані. Коли австрійцям сказали сидіти вдома і виходити лише за продуктами у магазин, я звернув увагу, що на автобанах все одно було багато автомобілів, а у лісах, які є навколо Відня, відпочивали сім’ями. Австрійці люблять виїжджати на природу…

— А це було заборонено?

— Якщо гуляли великими групами у парках, то штрафували, а якщо виїжджали у ліси, що поруч з Віднем, то штрафів не було. Людей можна зрозуміти, бо важко довго просиділи у чотирьох стінах, особливо з дітьми. То шукали можливість обійти ці заборони… Дисциплінованість чи, радше, відповідальність проявлялася у тому, що усі тримали так звану соціальну дистанцію: одна сім'я не наближалася до іншої сім'ї. Наприкінці квітня усі магазини в обов'язковому порядку почали видавати відвідувачам маски. До цього часу не всі дотримувалися цієї вимоги. Тобто тут теж не все було ідеально. Головне у цій короновірусній історії — вчасно «злякатись», і австрійський уряд це зробив вчасно.

— Може, тому, що Австрія безпосередньо межує з Італією, яка була найбільш ураженою поширенням небезпечного вірусу країною в Європі.

— Італія весь світ налякала. Звичайно, враховуючи, що вірус в Австрію прийшов з Італії, переляк був з італійським присмаком.

— Зараз австрійці дотримуються вимог карантину?

— На вулиці маску носити вже не обов'язково, але у магазин можна заходити лише у місці. Не бачив, щоб хтось був у магазині без маски. У ресторани я поки що не ходжу, боюсь, але бачу, що усі офіціанти обслуговують клієнтів у прозорих пластикових забралах на обличчях. Люди сидять на відстані.

— Дозволено обслуговувати лише на літніх майданчиках чи у залах також?

— Можна приймати клієнтів і всередині ресторану, якщо є достатньо місця між столиками.

— Ви згадували, що карантин завдав колосальної шкоди економіці Австрії. Як саме постраждала економіка?

— Підскочило безробіття. До кризи Австрія мала один з найнижчих рівнів безробіття в Європі — 4,5 відсотка, а через два тижні від початку кризи було зафіксовано найвище безробіття з часів Другої світової війни. За останніми даними — 600 тисяч, це понад 12 відсотків. Для країни з майже дев'ятимільйоним населення це дуже багато. Уряд виділив 38 млрд. євро на підтримку бізнесу, щоб подолати наслідки кризи. Було заявлено, що 15 млрд. євро піде на екстрену допомогу тим галузям, які особливо постраждали через кризу. Але бізнес все одно не дуже щасливий.

Як тільки відкрили перукарні, я одразу побіг стригтися до свого знайомого перукаря. Спитав, як пережив карантин. Той відповів, що якби карантин тривав ще два-три тижні, то він би вже не відкривався. Я спитав, чи отримав якусь фінансову допомогу від уряду? Сказав, що поки ніякої допомоги не було.

Найбільше, звичайно, постраждав бізнес, орієнтований на туристів. Нема туристів — нема життя. 29 травня мають відкриватися готелі. То один з готелів у місті Грац, коли побачив, що у перші дні після 29 травня у нього немає жодного бронювання, заявив, що перші три дні буде безкоштовно поселяти у себе гостей. Це, думаю, не лише рекламний хід, але й спосіб привернути увагу до критичної ситуації у готельному бізнесі.

Головна інтрига, чи приїдуть в Австрію німці. Бо саме сусіди-німці є головною групою відпочиваючих. А німецький уряд натякнув своїм громадянам, що цього літа краще відпочивати у Німеччині, аби підтримати власну економіку і власну туристичну сферу. Це дуже бентежить австрійську туристичну галузь. Якщо німці не приїдуть, то це буде болючий удар.

— А на росіян та українців не розраховують?

— Цей турист — щедрий, але не такий масовий. На нього не дуже розраховують, бо невідомо коли з'явиться авіасполучення.

— Чи австрійська влада стимулює розвиток внутрішнього попиту. Читала, що влада Відня мала наміри роздавати мешканцям ваучери на 25 євро, щоб підтримати ресторани.

— Щось таке про ваучери крутиться в заголовках. Влада постійно закликає громадян купувати австрійське. Тут і без того покупець орієнтований на австрійського виробника як найбільш близького та якісного, а зараз, приміром, харчовий ринок взагалі стане австро-центричним.

— Жителям Словенії влада обіцяє видати ваучери на 200 євро для відпочинку всередині країни. Проводити відпустку у своїй країні закликав громадян і уряд Чехії. Для стимулювання запропонував роботодавцям, аби ті виплатили кожному працівникові, окрім відпускних, додаткові 10 тисяч крон (приблизно 400 євро) на оздоровлення, а держава спише ці гроші як податки. Чи є щось подібне в Австрії?

— Не чув, але це дуже делікатне питання. Якщо влада стимулюватиме у такий спосіб австрійських роботодавців, аби люди проводили відпустку лише у своїй країні, то що завадить тим же німцям робити те саме? Такий стан речей був би насамперед невигідний Австрії — невеличкій країні за територією та населенням, але з точки зору туристичної індустрії справжньому гіганту.

— Як на внутрішньополітичну ситуацію вплинув карантин? Бачила емоційний виступ депутата австрійського парламенту, який жортско критикував канцлера Себастьяна Курца за суворі обмежувальні заходи під час карантину.

— Це був Герберт Кікль — голова фракції націоналістичної проросійської «Партії свободи» (FPÖ). Він робить те, що властиво опозиції: критикує владу. А взагалі-то, рейтинг канцлера Себастьяна Курца протягом кризи сильно виріс. Австрійці вважають, що влада вчасно відреагувала на виклики, пов'язані з епідемією і вжила адекватні заходи. Австрія вважається одним із світових лідерів у боротьбі з коронавірусом. Криза згуртувала австрійців.

Звичайно, опозиція знайде за що критикувати. Зокрема, на початках був один болісний момент. На гірськолижному курорті у містечку Ішгль у популярному ресторані, де відпочивало багато туристів з Західної Європи, бармен виявився носієм коронавірусу. Він заразив багато туристів, які відповідно повезли вірус у свої країни. І Австрію за те, що допустила таку історію, у тих країнах дуже критикували. Відповідно і опозиція у самій Австрії спекулювала на цій прикрій історії.

— Ще опозиція критикувала уряд за намір стежити за людьми через смартфони. А тим, у яких немає смартфонів, планували видати спеціальні брелки, що повідомляють про місцезнаходження людини. Чи була реалізована ця ідея?

— Ні, ця ідея не була реалізована. Вона звучала як пропозиція, але навіть у правлячій коаліції не було у цьому питанні єдності. Я сам спробував завантажити цей додаток на своєму телефоні, і перше, що цей додаток мене спитав — доступ до мікрофона. Я не погодився. Думаю, більшість людей так само неохоче дають доступ до приватної сфери.

— Міністр культури Австрії Ульріке Луначек нещодавно подала у відставку. Вона обурила діячів культури нерозумінням специфіки їхньої роботи. Наприклад, влада дозволила театрам і музикантам проводити репетиції, але за умов — не більше, ніж з одним актором. Розсмішила діячів культури і пропозиція міністерства дозволити публічні вистави, але з умовою, що між акторами буде захисна зона не менше 20 квадратних метрів. Діячі культури назвали ці обмеження неадекватними. Як виходить з кризи культурна сфера Австрії?

— Дуже повільно. З 27 травня відкриються музеї. А ось театри закриті до осені. Для Австрії, де культурне життя вирує, де у кожному маленькому містечку свій культурний фестиваль, де культура — це хліб насущний для тисяч людей, такий стан речей — потрясіння, з яким ніхто не знає, що діяти.

— Міністр МЗС України Дмитро Кулеба каже, що на міжнародному рівні є ідея запроваджувати паспорти здоров'я? Чи вам щось про це відомо?

— На жаль, не чув, але якщо ковід-19 стане, як дехто передбачає, частиною нашої реальності, то наявність у людини імунітету буде важливим фактором і при подорожах, і при наймі на роботу. З чим я і привітав одного свого друга-музиканта з України, який живе у Відні і у березні легко перехворів на коронавірус. На що він мені відповів, що ні подорожей, ні роботи наразі нема, і принаймні до осені не передбачається.

— Австрійська медицина вважається однією з найкращих у Європі. Вона гідно витримала випробування коронавірусом?

— Були побоювання, чи вистачить апаратів для штучної вентиляції легенів. Насправді, все було не так погано. Багато апаратів стояли в запасі. Були побоювання, чи достатньо є реанімаційних палат (хоча Австрія за цим показником на душу населення друга в Європі після Німеччини). І тут все було гаразд, палат вистачило.

— Що особисто вас найбільше вразило під час карантину?

— Те, що незважаючи на весь переляк, Австрія не закрила свої кордони для автомобільного трафіку. Якби закрила кордон, як це зробити деякі країни ЄС, це була б для нас катастрофа. А так, тисячі українців змогли повернутися додому через австрійський гуманітарний коридор.

— Чого епідемія карантин навчили австрійців? Який висновок зробили з цієї ситуації?

— Наскільки швидко може змінюватися звична реальність. Наскільки крихким є наше звичне життя, і наскільки у таких форс-мажорних ситуаціях важливо бути відповідальним. Це урок не лише для австрійців, а для усіх нас.

Схожі новини