Передплата 2024 «Добра кухня»

Пандемія пандемією, а сезон – за розкладом

Іспанія й Італія не чекають на туристів з-за кордону. Це хочуть використати головні конкуренти – Греція і Туреччина

Пандемію коронавірусу ще не переможено, але країни, які влітку традиційно приймають багато туристів, уже готуються до відпочинкового сезону. Італія й Іспанія на закордонних гостей цього року не розраховують, сподіваючись тільки на співвітчизників. Це прагнуть використати конкуренти, насамперед Греція і Туреччина. Перша готується прийняти перших закордонних туристів у липні, а друга — уже 15 червня (якщо відновиться авіасполучення). Аби уникнути повторного вибуху епідемії, турецьке міністерство туризму заборонило «шведський стіл». У готелях не буде анімації, і відпочивальники не зможуть поїхати на екскурсії…

У дискусіях про відпочин­ковий сезон, які точаться зараз в Італії, йдеться ви­ключно про своїх, італійських туристів. Імовірний приїзд гос­тей з-за кордону поки що ніхто не обговорює. Схоже, на Апен­нінах уже змирилися з тим, що до Італії, яку так болюче уразила пандемія коронавірусу, іноземці цьогоріч не приїдуть.

Власті курортних регіонів кра­їни налаштовані оптимістично: чимало італійських відпочиваль­ників уже забронювали собі місця у готелях і пансіонатах. Зокрема, багато бронювань на жовтень, який на півдні Італії цілком «літ­ній». Оптимізму готельєрам до­дав директор Департаменту ін­фекційних хвороб Національного інституту здоров’я Джованні Рец­ца. Мовляв, якщо нинішня тен­денція до зменшення кількості заражень збережеться, «можна сподіватися, що італійці зможуть поїхати до моря». Але при цьому, попереджає Рецца, «на пляжах доведеться дотримуватися соці­альної дистанції».

Місцева влада Сардинії, Апу­лії, Калабрії та інших курортних регіонів Італії вже розпочала під­готовку до особливого відпо­чинкового сезону. Насамперед ідеться про безпеку на пляжах (у тому числі «диких», безплат­них, — аби ті не перетворилися на «епідемічні бомби»). По-перше, на пляжах установлять дошки з інформацією про «посткаран­тинні» правила засмагання. По-друге, орендаторам пляжів ре­комендують найняти додаткових працівників, які стежитимуть за тим, чи виконують відпочиваль­ники ті правила. А над пляжами літатимуть безпілотники: чи усі дотримуються соціальної дис­танції?.. Як вирішила влада міс­течка Санта Марина (узбереж­жя Чіленто, південь країни), відстань між лежаками й пара­сольками різних родин стано­витиме не менше п’яти метрів, причому в одному такому «гніз­ді» зможуть перебувати не біль­ше чотирьох осіб. Перед входом на пляж усім відпочивальникам мірятимуть температуру, крім того, муситимуть повідомити свої особисті дані.

Іспанський уряд, порівняно з італійським, оцінює перспек­тиви відпочинкового сезону обережніше. Міністр споживан­ня Альберто Гарцон закликав іс­панців, які хочуть забронюва­ти місця на рідних курортах, до «терпіння». За словами Гарцона, «вчені ще багато не знають про цей вірус і те, як він поширюєть­ся, тому плани на відпустку пови­нні залишатися на карантині»… А міністр праці Йоланда Діас при­пустила: «Напевно, до кінця цьо­го року сектор туризму… не від­новить свою діяльність».

Боязких іспанських урядов­ців жорстко критикує Іспанська федерація агенцій подорожей (CEAV), яка об’єднує предствни­ків туристичного й готельно­го бізнесів. (Разом вони виро­бляють 20% ВВП Іспанії, даючи роботу 3 мільйонам людей). За підрахунками CEAV, через ка­рантин готельний сектор Іспа­нії уже втратив понад 50 мільяр­дів євро доходів. Тому, на думку CEAV, цього літа іспанські курор­ти просто зобов’язані приймати відпочивальників. Звичайно, з Іспанії, про закордонних турис­тів, як і в Італії, не йдеться. (2019 року Іспанію відвідали майже 84 мільйони іноземних гостей, які залишили у країні понад 92 мі­льярди євро). Іспанським го­телям, які гарантуватимуть, що їхні співробітники й гості убез­печені від зараження коронаві­русом, планують надавати зван­ня Covid Free, тобто «вільний від Covid».

А ось Греція, де завдяки вчас­ному запровадженню жорстких карантинних обмежень інфіко­ваних коронавірусом небагато, від планів приймати закордон­них туристів не відмовляється. (Греки сподіваються, що, за умо­ви позитивного розвитку ситуа­ції, брак туристів у травні й черв­ні компенсує оксамитовий сезон у жовтні й листопаді, коли відпо­чивальників, порівняно зі звичай­ним роком, може бути більше). Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс навіть закликав Євро­пейську Комісію «якомога швид­ше» розробити план відновлення вільного пересування людей усе­редині Шенгенської зони. Атени можна зрозуміти: п’яту частину ВВП Еллади створює саме ту­ризм, у цій галузі — близько чвер­ті усіх робочих місць.

Як розповів грецький міністр туризму Гаррі Теохаріс, відпо­чивальників з-за кордону країна прийматиме, починаючи з лип­ня. Однак лише з тих держав, де коронавірус до того часу вже приборкають. За словами Тео­харіса, Атени розглядають мож­ливість запровадити для відпо­чивальників «паспорт здоров’я», який підтвердить, що людина не хворіє на Covid-19.

У Туреччині, що як місце пляжного відпочинку дуже популярна й серед укра­їнців, уже оголосили точну дату початку туристичного сезону. 24 травня, відразу після релігійного свята Рамазан Байрам (23-го), тамтешні готелі відкриються для туристів із Туреччині, а уже з 15 червня будуть готові прийняти ту­ристів з-за кордону. Звісно, якщо не буде форс-мажору з панде­мією (зараз ситуація у Туреччи­ні розвивається оптимістично: кілька днів поспіль кількість оду­жалих перевищує кількість нових інфікованих) і якщо відновиться авіасполучення «з тими країна­ми, у яких ситуація з епідемією нормалізувалася».

Аби уникнути повторного ви­буху епідемії, міністерство ту­ризму Туреччини встановило правила, за якими цього сезо­ну працюватимуть готелі на там­тешніх курортах. Як інформує сайт turkeyforfriends.com, харчу­вання за системою «буфет» (у нас це чомусь називають «шведський стіл») не буде. Обслуговування за принципом «усе включено», імо­вірно, збережеться, але порцій­ні страви й напої подаватимуть туристам офіціанти (у ресторані або ж навіть у номер).

Як скасування «шведського столу» вплине на вартість відпо­чинку? Точно не здешевить. До­датковим офіціантам треба пла­тити, а туристів у готелях буде щонайменше удвічі менше: за­вантаження готелів дозволили не більше, ніж на 50% від мак­симальної місткості — аби уник­нути скупчень людей, зокрема, у ресторанах. Відповідно, кіль­кість шезлонгів на пляжах і біля басейнів буде скорочено вдвічі, а відстань між ними буде збіль­шено до кількох метрів (безпеч­на соціальна дистанція).

Буде також збільшено кіль­кість готельного персоналу, офіціантів, покоївок і приби­ральниць, аби пришвидшити прибирання й дезінфекцію при­міщень. Увесь персонал готе­лів зобов’яжуть постійно носи­ти маски й регулярно проходити медичний огляд, зокрема, зда­вати тести на коронавірус.

Турецьким готелям також на­казано збільшити кількість ме­дичного персоналу. У кожному готелі цілодобово чергувати­муть лікар і кілька медсестер. У медичному кабінеті має бути на­бір необхідних ліків і тестів на визначення Covid-19.

Відпочивальники не змо­жуть їздити на автобусні екс­курсії (принаймні їх не прода­ватимуть на території готелів), зокрема, ходити вздовж узбе­режжя на яхтах, які можна буде орендувати хіба що індивідуаль­но. Нічні клуби й дискотеки за межами готелів не працювати­муть, а в готелях скоротять роз­важальні програми. Найімовір­ніше, так званих аніматорів не буде, а замість вечірніх танцю­вальних шоу гостям запропону­ють послухати музику. У записі.

І нарешті, усі турецькі готе­лі, які цього сезону планують приймати туристів, зобов’язані одержати «Сертифікат чистоти» — документ, що підтверджує, що на території даного готелю не виявлено коронавірусу.

Схожі новини