Передплата 2024 «Добра кухня»

"У Чехії не побачите людину, яка би ходила без маски"

Контакти хворого відстежують через мобільний, пенсіонери мають певні години для закупів у магазині, а працедавцям спишуть гроші як податки, якщо вони дадуть їх працівникам на оздоровлення 

Чехія — одна з небагатьох країн ЄС, яка вчасно і головне — ефективно почала боротися з коронавірусом. Станом на зараз інфі­ковано 6553 осіб, померло 176 осіб (це 2,7 відсотка).

Останнім часом кількість хворих різко пішла на спад. Кілька днів поспіль не було зафіксовано жодної смерті, пов'язаної з коронавірусом. А з 20 квітня країна поступово виходить з карантину.

Розповісти про особливості боротьби з пандемією у Чехії я попросила свого однокурсника, який понад три роки живе у цій країні. Іван Берец родом з Закарпаття, свого часу працював головним редактором газети Київської міської держадміністрації «Столиця», головним редактором газети «Старий Замок» на Закарпатті. Наприкінці 2016 року вирішив кардинально змінити життя і виїхати у Чехію, де жила його родина. Зараз Іван працює на автомобільному заводі. І каже, що дуже задоволений своїм рішенням. «Мені тут дуже комфортно жити, почуваюся, як вдома».

— У лікарнях Чехії останніх кількох днів не зафіксували жодної смерті, пов’язаної з коронавірусом, вперше з 23 березня. Це свідчить, що країна ефективно бореться з пандемією. Які заходи були найбільш розумні та ефективні?

— Чехія дуже оперативно відреагувала на появу вірусу Сovid-19 в Європі. Негайно був створений кризовий штаб, який очолив заступник міністра охорони здоров’я Чеської Республіки Роман Примула. Штаб засідає щодня, після чого у прямому ефірі відбувається пресконференція, на якій члени штабу повідомляють про ухвалені рішення й відповідають на запитання журналістів. На початку пандемії у роботі штабу регулярно брав участь і керівник уряду Чехії Андрей Бабіш. До речі, мама прем’єр-міністра Андріана Шнайбнерова народилася в 1927 році у селищі Ясіня Закарпатської області.

Оперативно на карантин закрили освітні, медичні заклади — обмежили прийом хворих, а згодом перевели на дистанційне консультування пацієнтів. Аналогічно почали працювати освітні заклади. Обмежили роботи готелів, ресторанів, кафе і т.д. Розпочали медичні перевірки на кордонах. Заводи й фабрики відправили своїх працівників на оплачуваний карантин — при цьому працівники отримують від 60 до 80% своєї зарплати.

Уряд забезпечив медиків захисними засобами — масками, респіраторами, рукавицями. Для цього зафрактували український літак Руслан, який двічі на тиждень доставляв дані засоби із Китаю.

Із запровадженням карантину в соціальних мережах чимало чехів публікували інформацію, що можуть безплатно пошити захисні маски і віддати тим, хто потребує. Ми самі так їх отримали.

Живемо у маленькому курортному місті Маріанські Лазні на заході Чехії. Міська влада оперативно уклала угоду з фабрикою, яка пошила для містян захисні маски. Їх у різних куточках міста роздали безкоштовно з розрахунку дві маски на одну людину. Тут не побачите людину, яка би ходила містом без маски. Є правила, яких всі дотримуються.

— А скільки хворих у вашому містечку?

— У нашому містечку — 18 тисяч мешканців. На коронавірус захворіло 20 людей. Це досить багато, тому місцеві жителі трохи перелякані. Перший хворий — молодий чоловік, який на початку березня повернувся з заробітків з Австрії. Він не знав, що інфікований, тому 7 березня (карантин в країні запровадили 9 березня) пішов на традиціний масовий захід — в місцевому спортклубі проводили танці. Там було щонайменше 200 людей. На другий день він пішов на дискотеку. Після цього йому стало зле, але думав, то від того, що напередодні випив зайвого. Тому замість того, аби залишитися вдома і лікуватися, пішов по барах та ресторанах «поправляти здоров'я». Коли йому вже стало зовсім погано, зробили тест і виявили вірус. Після цього місто вимерло… Хоча ніхто з інфікованих не помер, а перший хворий вже видужав.

— З 20 квітня Чехія починає виходити з карантину. В який спосіб і в якій послідовності країна послаблює карантині заходи?

— Кризовий штаб прийняв спеціальну програму, в якій розписано, як і в які терміни відбуватиметься повернення до нормального життя. 20 квітня починають працювати вищі учбові заклади для студентів останніх курсів. Мова йде про консультації та майбуті іспити. Умови — не більше п'яти студентів в аудиторії і дотримування всіх карантинних заходів. Обов'язково треба носити захисні маски і дотримуватись відстані одне від одного — два метри. Від 11 травня відновлюється навчання для випускників середніх шкіл, консерваторій та інших спеціалізованих закладів. З 25 травня — у початкових школах. Але, крім звичайних карантинних заходів, є ще одна вимога — в класі не може бути більше 15 учнів, кожний учень має сидіти один за партою. З 1 червня, якщо все буде нормально, випускники шкіл почнуть складати аналог українського ЗНО й вступні іспити.

Щодо бізнесу. Вже дозволено працювати маленьким кафе, але свою продукцію вони видають через окреме віконце (піца, кебаб, кава). З 20 квітня починають працювати майстерні, фермерські базари, автосалони. Дозволено проводити весілля до десяти людей. Через тиждень відкриваються магазини площею до 200 квадратів. З 11 травня знову працюватимуть торгові центри площею до тисячі квадратів, автошколи, спортивні й фітнес зали. Від 25 квітня відчиняються ресторани, кафе, бари, але мусять обладнати спеціальні місця на вулицях із дотриманням карантинних правил. На початку червня, якщо ситуація не погіршуватиметься, відновлять роботу інші сфери надання послуг — готелі, музеї, зоопарки, перукарні.

— Чи зробила влада Чехії якісь кардинальні висновки щодо ставлення до лікарів? І щодо системи охорони здоров'я? Наскільки вона ефективно спрацювала? Які зміни впроваджувалися під час карантину?

— Найперше, держава забезпечила захисними засобами медиків та працівників будинків для одиноких пенсіонерів. На будь-яку критику щодо поганого забезпечення медичних закладів негайно реагували. Були ситуації, коли прем'єр-міністр сам телефонував до керівника закладу і питав, чи доставили йому обіцяні медичні матеріали.

Лікар у Чехії — дуже шанована особистіть. Одначе чимало з них поїхали працювати до Німеччини. Відчувається нестача медиків різного фаху. Тому уряд й кризовий штаб виступили з ініціативою до парламенту дозволити працювати у чеських лікарнях дипломованим спеціалістам з третіх країн без нострифікаці (підтвердження) диплому й сертифікату. Йдеться, зокрема, про українських лікарів. Але чеський сенат відхилив цю пропозицію.

Після оголошення карантину кризовий штаб визначив лікарні, які прийматимуть хворих. Ці лікарні отримували все необхідне у першу чергу. В багатьох лікарнях скасували планові операції. У великій кількості закупили експрес-тести. Щодня в Чехії зараз роблять 12 тисяч тестів. Уряд хоче вийти на показник — 16 тисяч тестів щодня.

— Що особисто тебе найбільше вразило чи здивувало у період цього карантину?

— Більшість чехів намагається допомогти одне одному. Маріанські Лазні знаходяться за 30−40 кілометрів від німецького кордону. Чимало місцевих працюють у Німеччині і щотижня на вихідні поверталися додому. Є такі, що ранком їдуть до Німеччини на роботу, а ввечері повертаються. Ні разу не чув, ні разу ніде не читав, що ці чехи привезли з Німеччини Covid-19.

Щоб максимально вберегти пенсіонерів, влада запровадила таке правило: хто старший за 65 років, в магазини за продуктами можуть ходити у певні години. Спочатку визначили, що з 8 до 10 ранку. Як би я прийшов у продуктовий у цей період, мене б не пустили. Потім змінили графік: дозволили їм ходити на закупи з 7 до 9 ранку. Але в пресі почали критикувати це рішення, мовляв, це зарано для стареньких, їм доведеться рано прокидатися. Влада прислухалася і повернула попередні години. Це робиться для того, щоб старші люди не контактували з іншими покупцями. Я йду в магазин зазвичай з 10 до 12 години вдень. Тому і казав тобі, щоб телефонувала після 12-ї. Бо якщо піду по обіді, вибір продуктів буде обмежений. Наприклад, може не бути хорошої вирізки свіжого м'яса.

Уряд закликав чехів проводити цьогорічну відпустку в своїй країні. Для цього запропонував роботодавцям, аби виплатили кожному працівникові, окрім відпускних, додаткові 10 тисяч крон (приблизно 400 євро) так би мовити на оздоровлення (середня зарплата в Чехіі — 30 тисяч крон, це приблизно 1200 євро). А держава спише ці гроші як податки. З одного боку, це убезпечить людей, бо за кордоном все ще можна інфікуватися. Крім того, така політика стимулюватиме розвиток внутрішнього туризму. І гроші залишаться в країні.

— Як себе поводить церква, духовенство? Наскільки вони законослухняні? Бо в Україні є священнослужителі, причому різних конфесій, які грубо ігнорують правила карантину.

— Чехія доволі атеїстична країна. До храмів, як правило, ходять ті, хто давно приїхав з України (50−60 років і більше), або ж заробітчани. Ми по одягу визначаємо українця, коли йдемо до церкви чи повз неї. Вітаємося українською. Духовенство дотримуєтсья законів і правил, які діють в Чехії. Якщо держава прийняла рішення про карантин, дискусія є зайвою. Тут є і Чеська православна церква. Богослужіння проводиться російською, старослов’янською й чеською мовами. Але вона не підпорядковується Москві.

— Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек змушений був сплатити штраф у розмірі 10 тисяч крон (близько 400 доларів) за те, що зняв маску під час відеоконференції у залі, де крім нього знаходилися люди. Які ще курйози були під час карантину?

— Так, Ян Гамачек сплатив штраф. І це показник, що закон і рішення кризового штабу однакові для всіх. До речі, Гамачек кілька тижднів тому очолив кризовий штаб. А Роман Примула зайнявся «розумним» карантином. Що це означає? Напочатках, коли хворих було небагато, було простіше з'ясувати коло їх спілкування та перевірити цих людей. Коли хворих побільшало, фізично опитати кожного стало важко. Тому влада за допомогою операторів мобільного зв'язку розробила програму, яка дозволяє через мобільний телефон хворого за навігацією з'ясувати, з ким він потенційно міг контактувати, перетинатися. Це робиться лише з дозволу хворого. Наприклад, він був у супермаркеті і біля нього у черзі стояла людина. Програма це відстежила і на мобільний телефон тої людини прийде повідомлення, що вона стояла біля інфікованого, тому мусить бути на самоізоляції.

— Прага — туристичне місто, як і Львів. Значною мірою живе з того. Зараз туристів нема, місто «мертве». Як виживає бізнес, побудований на туризмі? Чи допомагає влада бізнесу?

— Празі влада не допомагає так, як іншим підприємцям Чехії. Вважається, що у столиці вони самодостатні. Мерія неодноразово просила уряд звернути увагу на своїх підприємців, однак уряд вирішив допомагати тим, хто веде свій бізнес за межами Праги. Відтак мерія за свій рахунок допомагає підприємцям. Як конкретно, мені важко сказати. Можу поділитися інформацією про те, як допомагає мерія міста Маріанські Лазні. Це друге за красою, готельними компексами й лікувальними санаторіями курортне місто у Чехії після Карлових Вар. Мерія прийняла рішення зменшити орендну плату підприємцям на 90 процентів! Міський транспорт на період карантину — безплатний.

— Чи відтерміновують виплату податків?

— Так, скасовано деякі сплати, зокрема щодо страхування.

— Чи передбачені прямі грошові допомоги громадянам та підприємцям з бюджету країни. Як, наприклад, в Німеччині, де малим підприємцям виплачують від 5 до 15 тисяч євро.

— Від держави підприємець отримує щомісяця 25 тисяч крон. Також Чехія надала можливість підприємцям відтермінувати сплату кредитів. Сенат прийняв рішення про введення мораторію на сплату іпотеки та споживчих кредитів на термін від трьох до шести місяців.

— Наскільки збільшилась цифра безробітних і чи збільшили їм допомогу? Наприклад, в США в 25 разів збільшилась кількість заявок на допомогу з безробіття.

— Ще донедавна в Чехії було найменше незайнятих працівників в Європі, які перебували на обліку в аналогах українських центрів зайнятості. Але, я так розумію, що там були ті, хто не хотів працювати взагалі. Лише у чеській промисловісті не вистачає близько двісті тисяч працівників. Зараз чисельність безробітних, звісно, зросла. Обумовлено це і тим, що чимало чехів працювало не напряму, а через посередників. Так отримували більшу зарплату, бо не сплачували всі податки. Гадаю, у червні економіка Чехії повернеться до нормального функціонування і знову виникне проблема «робочих рук». Чимало українців виїхало з Чехії через коронавірус, назад не відомо, коли і як повернуться. Хоча деякі чеські фірми готові за свій рахунок виготовити документи і відправити чартерні рейси за працівниками в Україну.

— Під час карантину розгорівся скандал між Росією і Чехію. Йдеться про так звану війну пам'ятників. Муніципальна влада одного з районів Праги вирішила демонтували пам'ятник маршалу Конєву (його встановили в 1980 році) і перевезти в Музей памяті ХХ століття. Конєв відомий не лише як воєначальник часів Другої світової війни, а й як активний командувач придушення Празької весни 1968 року. Цей пам'ятник часто обливали фарбою. І муніципалітет витрачав купу грошей, щоб його щоразу відмивати. Міністр оборони Росії Шойгу звернувся до міністра оборони Чехії, щоб він вплинув на місцеву владу. Той відповів, що його компетенція не поширюється на це рішення. В Росії зчинилась страшна істерія. Так вже було у подібних випадках з країнами Балтії, Польщею. Яка реакція суспільства, медіа на цей скандал?

-- Звичайних чехів це мало хвилює. Є кілька проросійських «активістів» у Празі, які через російські ЗМІ щось там вимагають, але на них ніхто не звертає уваги. Хіба що українці, які радо вітають таке рішення мерії Праги. До речі, цікавий нюанс. У лютому площу, де розташоване Посольство Росії, було перейменовано на честь Бориса Нємцова. Тоді Р Ф вирішила зробити «хід конем» і змінила юридичну адресу посольства. Тепер пошта приходить їм на адресу, де розташований консульський відділ, а це сусідня вулиця.

Схожі новини