Передплата 2024 ВЗ

Про загрозу пандемії ВООЗ знала ще у грудні. Чому мовчала?

На посаду очільника ВООЗ Гебреєсуса лобіювали китайці. Не хотів їх “палити”...

«Під кінець грудня Тайвань надіслав Всесвітній організації охорони здоров'я попередження — про ризик передачі коронавірусу від людини до людини, — повідомив представник Тайбею у Великій Британії Девід Лін. — Однак ВООЗ не поділилася цією інформацією з іншими країнами». А очільник ВООЗ, ефіоп Тедрос Гебреєсус, іще 4 березня (!) заявляв: «Вірус Covid-19 поширюється менш ефективно, ніж грип, і здається, його поширення не пришвидшують особи, які не хворіють»…

«Зробивши висновки з епідемії SARS 2003 року, уряд Тайваню створив спеціальний командний центр, аби зреагувати на спалах епідемії, — написав Лін. — Мандрівникам, що прибували з Уханя, китайського міста, де спалахнула епідемія, на Тайвані розпочали робити тести у грудні, на місяць раніше, ніж у КНР». (За словами Ліна, на Тайвані досі порівняно мало випадків захворювання на коронавірус). «Попри виключення Тайваню з ВООЗ через тиск Китаю, наприкінці грудня Тайвань надіслав ВООЗ вчасне попередження — про ризик передачі коронавірусу від людини до людини, — веде далі дипломат. — Однак ВООЗ не передала це попередження іншим країнам світу — через особливі відносини цієї організації з Китаєм. Ця помилка ВООЗ сповільнила глобальну реакцію на пандемію».

Звідки ростуть ноги «особливих відносин» ВООЗ із авторитарним Китаєм? Як пишуть західні ЗМІ, 2017 року, коли Тедрос Гебреєсус кандидував на посаду очільника Всесвітньої організації охорони здоров'я, саме Пекін був його лобістом. Китай не бентежило, що ефіоп мав у своїй шафі відразу кілька «скелетів». По-перше, очолюючи МОЗ Ефіопії (2005−2012), Гебреєсус приховав три епідемії холери в цій африканській державі, у 2006, 2009 і 2011 роках. Ефіопський уряд стверджував, що це просто випадки гострої водянистої діареї, яка є насправді одним із симптомів холери. Ті епідемії вбили сотні ефіопів… По-друге, коли Гебреєсус очолював МЗС Ефіопії (2012−2016), там відбувалися антиурядові протести, багатьох учасників яких убили чи кинули в тюрми.

Проти обрання Гебреєсуса главою ВООЗ у соцмережах було запущено потужну кампанію — під назвою NoTedros4WHO. У відповідь Гебреєсус заявив: його опоненти «представляють типовий колоніальний спосіб мислення, спрямований на… дискредитацію кандидата з країни, що розвивається»… Урешті-решт, сильне китайське лобі допомогло Гебреєсусу стати на чолі одного з найважливіших підрозділів ООН.

Тож не дивно, що глава ВООЗ не поспішав із терміном «пандемія». Можна припустити, робив це через сильний тиск Пекіна… 2 березня Гебреєсус заявив таке: «ВООЗ не вагатиметься назвати це пандемією, якщо на це вкажуть докази. Але із 88 тисяч 913 випадків зараження коронавірусом, зареєстрованих у цілому світі, 90% зафіксовано у Китаї, насамперед в одній провінції». 4 березня риторика Гебреєсуса залишалася заспокійливою (хоча вже почали з'являтися тривожні нотки: «Вірус Covid-19 поширюється менш ефективно, ніж грип, і здається, його поширення не пришвидшують особи, які не хворіють. Однак коронавірус спричиняє важчі захворювання, ніж грип, тим більше, ще немає вакцин або терапевтичних засобів». І нарешті, лише через тиждень, 11 березня, Гебреєсус остаточно здався: «коронавірус можна назвати пандемією», тому що «у 114 країнах світу підтверджено 118 тисяч заражень, і майже 4,3 тисячі людей померли».

Імовірна залежність очільника Гебреєсуса від його китайських друзів-партнерів коштувала світові дуже дорого. «Китай наразив світ на небезпеку, блокуючи інформацію про спалах коронавірусної епідемії, а значить, дозволяючи її поширення далеко за кордони КНР», — написав у газеті The Times посол США у Великій Британії Вуді Джонсон. За його словами,

Пекін «спочатку намагався приховати інформацію», а потім ділився ключовими даними лише вибірково, блокуючи доступ представників міжнародних служб із охорони здоров'я до того місця, де вибухнула епідемія. «Якби Китай зробив те, що треба, у потрібний час, то більша частина його населення й решта світу були б захищені від найпотужнішого удару коронавірусної хвороби», — констатував американський дипломат.

А тим часом…

Як стверджує японська інформагенція Kyodo, комуністична влада Китаю зманіпулювала даними щодо зараження коронавірусом в Ухані. Це мало статися під час візиту голови КНР Сі Цзіньпіна до цього міста. «Кіодо» посилається на інформацію одного з тамтешніх лікарів. За його словами, перед візитом до Уханя товариша Сі класифікацію пацієнтів було змінено. І з того часу з лікарень Уханя почали виписувати хворих, які ще повністю не одужали…

Схожі новини