Передплата 2024 ВЗ

«Чому мішенню Трампа стала саме Європа?»

У Cтарому світі критикують його рішення про заборону в’їзду до США з Шенгенської зони

Лідерам ЄС дуже не сподобалося «коронавірусне» рішення президента США Дональда Трампа, який заборонив в’їзд у Штати усім, хто протягом двох останніх тижнів побував у Шенгенській зоні.

«Коронавірус — глобальна криза, яка… вимагає співпраці, а не односторонніх дій, — заявили голова Єврокомісії Урсуля фон дер Ляєн і президент Європейської ради Шарль Мішель. — ЄС не схвалює, що рішення США ввести заборону на поїздки було ухвалене в односторонньому порядку й без консультацій».

За інформацією CNN, «європейські посли у Ва­шингтоні не знали, що це станеться, попри те, що були в контакті з американською ад­міністрацією». А посол Бельгії у Вашингтоні здивований: «Не­зрозуміло, чому зроблено виня­ток для Великої Британії».

Як розповів Трамп у своєму телезверненні з приводу коро­навірусу, від опівночі у п’ятницю, 13 березня, запроваджено за­борону (на 30 діб) на в’їзд до США для усіх осіб, що протягом останніх двох тижнів перебува­ли у Шенгенській зоні. (Тобто під цю заборону підпадають і укра­їнці, якщо у визначений термін вони були, наприклад, у Франції чи Польщі).

Заборона на прибуття до США з країн Шенгенської зони не поширюється на осіб, для яких Штати є місцем постійно­го проживання, а також на най­ближчих членів родин амери­канських громадян.

Чому саме Трамп вирішив покарати Європу? За словами господаря Білого дому, ЄС бо­реться з коронавірусом не так активно, як США. «Європей­ський Союз не вжив таких самих запобіжних заходів щодо тих, хто прибуває з Китаю та інших місць зараження». Як наслідок, розповів Трамп, «значна части­на» заражень коронавірусом у США — від прибулих із Європи. Заборону на в’їзд із країн Шен­генської зони Дональд Трамп назвав «необхідним кроком».

За словами Трампа, грома­дянам США похилого віку слід бути «дуже обережними», вод­ночас «для переважної біль­шості американців ризик є дуже й дуже низьким». Президент США також заявив про заходи зі стимулювання економіки під час пандемії коронавірусу. «За­раз маємо відставити політику вбік, припинити партійні поділи й об’єднатися як країна і єдина родина», — наголосив Дональд Трамп.

«Звернення Трампа збенте­жило, — написав оглядач бри­танської телемережі ITV. — Чому для Сполученого Королівства зроблено виняток? Чому мі­шенню стала Європа?.. Паса­жири, що прямують до США. Європейські туристи, які вже там. Трансатлантичний бізнес. Студенти. Список можна про­довжити… Усе це масштабний безлад, якого ми не бачили де­сятиліттями. У своїй промо­ві Трамп висловив дуже мало співчуття. Не було прояву со­лідарності з італійським наро­дом. Не було визнання героїз­му медиків, що опинилися на „лінії фронту“. Не згадав про те, що це глобальна пандемія, і що ми всі у цьому разом. На­томість Трамп говорив про „за­кордонний вірус“… і неоднора­зово вказував на Китай як на джерело пандемії. Трампа за­раз тестує криза, яка викри­ває його найбільші слабкості, у тому числі схильність до теорій змов і глибокий скептицизм щодо науки… Америка й світ відчайдушно потребують лі­дера. Минулого вечора (тобто коли Дональд Трамп виголосив своє звернення. Авт.) його не було».

А тим часом…

Піковий період поширен­ня коронавірусу в Китаї уже минув, епідемія на порівняно низькому рівні. Про це зая­вив речник Державної комісії здоров’я КНР. За його сло­вами, у провінції Хубей, яка є центром епідемії, протягом тижня не зафіксували жодно­го нового зараження за межами міста Ухань.

Схожі новини