Передплата 2024 «Добра кухня»

Тих, хто живе на соцвиплати, в Америку не пустять

США змінили умови участі у лотереї Green Card, але поки не скасували

Десятки тисяч українців, які щороку подають заявку на участь у розіграші лотереї Green Card, можуть втратити шанс отримати щасливий квиток до США. У Білому домі повідомили, що відтепер при видачі Green Card враховуватимуть рівень доходів претендента. Зокрема, можуть відмовляти тим, хто користується програмами соціальної допомоги, не має приватної медичної страховки.

Для українців, які значну частку своїх доходів отри­мують неофіційно, а від­так не можуть їх підтвердити, це може стати значною перешко­дою. Адже навіть якщо пощас­тить виграти у лотерею Green Card, їм можуть відмовити в отриманні візи. Адже перемога у лотереї ще не дає гарантії, що консульство видасть іммігра­ційну візу.

До речі, українці так активно мріють про «Гамерицкий край», що голові платити гроші посе­редникам, аби ті зареєстрували їхню заявку на участь у лотереї. Однак у посольстві кажуть, ро­бити це треба самостійно. Ко­ристуватись послугами посе­редників не заборонено, однак в Україні були непоодинокі ви­падки, коли посередники бра­ли гроші за реєстрацію, але не повідомляли клієнтам коди до­ступу. Відтак потім, аби дізна­тись, чи є їхнє прізвище серед претендентів, люди мусили зно­ву платити посереднику. А якщо щастило виграти, то за доступ до даних шахраї іноді вимагали 10−15 тисяч доларів!

Насправді для людини, яка знає англійську на достатньо­му рівні, не проблема запо­внити анкету на Green Card самостійно. Якщо ж ви англій­ської не знаєте, то як плану­єте потім пройти співбесіду у посольстві? Для отримання ім­міграційної візи знання мови необхідне. Але навіть знання мови і підтверджений дохід — не гарантія отримання візи. Львів’янка Катерина Солтис виграла у лотереї Green Card з четвертого разу, але коли ді­йшло до оформлення візи, у неї попросили імунізаційну карту або інший документ, який під­тверджує, що вона вакцинова­на. Але щеплень вона не мала. І хоча дівчина доробила ще­плення від гепатиту, дифтерії та правця, у візі їй відмовили.

Утім, чи довго ще США розі­груватимуть посвідки на про­живання у лотерею, не відо­мо. Президент США Дональд Трамп, який не надто толерант­но ставиться до іммігрантів, не­одноразово заявляв, що від та­кої практики пора відходити, бо вона шкодить національній без­пеці. Такі заяви небезпідставні. У 2017 р. у Нью-Йорку емігрант з Узбекистану, який переїхав до США завдяки Green Card, вла­штував теракт, внаслідок якого загинули вісім осіб.

Які шанси на виграш у Green Card?

У середньому шанс на ви­граш у лотереї Green Card оці­нюють як 1:200. Однак залежно від кількості претендентів у кож­ній країні шанси на виграш різ­ні. Щороку США розігрують 55 тисяч лотерей. Але кожна краї­на-учасник може претендувати приблизно на 7% квитків. Тобто серед українців розігрують при­близно 3850 лотерей щороку.

Що вона дає?

Виграш у лотереї Green Card дає право на отримання дивер­сифікаційної візи на 10 років. Однак уже після п’яти років про­живання у США можна претен­дувати на громадянство. Влас­ник Green Card має право не лише жити на території країни, а й працювати, володіти неру­хомістю, а також претендува­ти на деякі пільги, які передба­чені для громадян США. Однак ані надання житла, ані працев­лаштування у США Green Card не гарантує. Тобто після пере­їзду до США доведеться само­стійно шукати роботу і платити за житло.

Схожі новини