Передплата 2024 ВЗ

“Брексіт” тепер буде. А Велика Британія?

Джонсон може не лише вивести Королівство з ЄС. “Лаври” прем'єра, за якого воно розпалося, також “світять” Джонсону...

Дострокові парламентські вибори у Великій Британії, що відбулися 12 грудня, стали тріумфом Консервативної партії та її лідера Бориса Джонсона. У Палаті громад «торі» взяли 365 мандатів із 650. Тепер консерватори мають змогу не лише самостійно сформувати уряд, а й проголосувати за Угоду між ЄС і Великою Британію про умови «Брексіту», тобто виходу Сполученого Королівства з євроспільноти. І тоді Джонсон виконає свою головну передвиборну обіцянку — Get Brexit Done, тобто «Доведімо „Брексіт“ до кінця». Утім, радість у таборі «торі» затьмарили результати виборів у Шотландії. Там упевнено перемогли націоналісти, які вже вимагають нового референдуму щодо незалежності. А відтак, Джонсон може увійти в історію не лише як прем'єр, що вивів Британію з ЄС. «Лаври» прем'єра, за якого Королівство розвалилося, також можуть дістатися Джонсону…

У телефонній розмові з Джонсоном перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен пообіцяла: її уряд невдовзі оприлюднить документ, який обгрунтує необхідість проведення у Шотландії нового «незалежного» референдуму. Утім, аби такий плебісцит відбувся, потрібна згода уряду Великої Британії, а Лондон у особі Джонсона давати її категорично відмовляється. Попередній референдум у Шотландії відбувся нещодавно, 2014 року, підкреслив Джонсон у розмові зі Стерджен, тому жодної необхідності проводити новий референдум немає.

«Я рішуче сказала йому, що маю мандат для того, аби запропонувати людям вибір. Але Джонсон стояв на своєму», — розповіла Стерджен на зустрічі з 48 депутатами Палати громад від Шотландської національної партії, обраними 12 грудня. Попри жорстку позицію Джонсона, Стерджен не має наміру відступати. Перша міністерка каже, «ці парламентські вибори стали для Шотландії переломним моментом».

Під час виборчої кампанії Нікола Стерджен повторювала: голосування за ШНП буде фактично голосуванням за незалежність. Виборці Стерджен почули. На виборах 12 грудня ШНП перемогла у 48 з 59 шотландських округів (для шотландських націоналістів це другий найкращий результат в історії), і ШНП збільшила свою фракцію у Палаті громад на 13 депутатів. Окрилена успіхом, Стерджен пропонує, аби новий «незалежний» референдум відбувся у Шотландії вже у другій половині 2020 року.

«Шотландія дуже виразно хоче іншого майбутнього, ніж те, яке вибрала більшість виборців на решті території Сполученого Королівства, — наголосила Нікола Стерджен. — І Шотландія хоче мати право вирішувати власне майбутнє. „Торі“ мусять сприйняти й зрозуміти цю реальність. Шотландські виборці сказали консерваторам „ні“, і це було катастрофічною поразкою Консервативної партії, яка у Шотландії втратила понад половину мандатів». Нагадаємо, на референдумі 2016 року щодо «Брексіту» більшість шотландців висловилася проти виходу Британії з ЄС. (Проти була також більшість виборців Північної Ірландії, натомість Англія і Уельс «Брексіт» підтримали). Гаслом виборчої кампанії Джонсона було «Доведімо „Брексіт“ до кінця». І 12 грудня шотландці підтвердили, що, як і раніше, хочуть залишитися в ЄС.

Як розповіла Стерджен в інтерв’ю ВВС, незалежна Шотландія могла би за «відносно короткий» період стати членом Європейського Союзу. «Якщо Шотландію випхають з ЄС, будемо шукати зворотний шлях», — обіцяє перша міністерка. Хоча 60% шотландського експорту йде у Сполучене Королівство, і лише 18% - у ЄС, Шотландія, за словами Стерджен, хоче «залишитися на спільному ринку Євросоюзу, який у вісім разів більший за британський». Шотландію надихає приклад Ірландії. «Коли вона поєднала свою незалежність з членством у ЄС, то експорт Ірландії до Євросоюзу зріс, і ця держава стала заможнішою, — підкреслила Стерджен. — Вважаю, Шотландія також може цього досягнути».

Раніше перша міністерка Шотландії обіцяла повернутися до теми референдуму тоді, коли підтримка незалежності Шотландії буде на рівні 60% виборців. Перед достроковими виборами 12 грудня ця підтримка становила близько 50%, але у ШНП вважають, що час на новий референдум уже настав. Мовляв, перший, на якому більшість шотландців проголосувала проти виходу з Королівства, відбувся ще до загальнобританського референдуму щодо «Брексіту», який, на думку Стерджен, кардинально змінив політичну ситуацію.

Чи мають шотландські націоналісти шанси виграти референдум? Хоча ШНП за підсумками виборів матиме у Палаті громад аж 81% депутатських місць від Шотландії, за націоналістів голосували лише 45% шотландських виборців. Це на 8,1% більше, ніж на попередніх парламентських виборах у Сполученому Королівстві. Але водночас тільки на неповні 2% голосів більше, ніж отримали в Шотландії консерватори, лейбористи й ліберальні демократи (усі разом), — а усі ці партії виступають проти виходу Шотландії з Королівства. Тож сили прихильників і противників шотландської незалежності приблизно рівні.

А тим часом…

Уряд Джонсона хоче виключити можливість продовження (на два роки) перехідного періоду після «Брексіту». Відповідний законопроєкт Палата громад голосуватиме у першому читанні у п'ятницю, 20 грудня. Згідно із запропонованими Джонсоном змінами, після формального «Брексіту» (відбудеться 31 січня або раніше) перехідний період, під час якого відносини Королівства і ЄС будуватимуться на теперішніх засадах, має завершитися 31 грудня 2020 року, і не може бути продовжений. До цієї дати Велика Британія і ЄС мають домовитися про нову торговельну угоду. На думку Джонсона, це реально, а от у Брюсселі вважають, що домовитися буде дуже важко… Якщо не вдасться, то 31 грудня 2020-го відбудеться фактично «жорсткий «Брексіт», тобто без торговельної угоди. Звісно, за «наглої потреби» Палата громад може до 21 грудня ухвалити інший законопроєкт, який усе-таки продовжить перехідний період. Тож голосування цієї п'ятниці — насамперед робота Бориса Джонсона на свій «ядерний» електорат. Ось бачите, мовляв, я обіцяв вам Get Brexit Done («Довести «Брексіт» до кінця»), і я свою передвиборну обіцянку виконую…

Схожі новини