Передплата 2024 «Добрий господар»

Джонсон обіцяє «Брексіт» – «без «якщо» чи «але»

Але Палата громад може перетворити обіцянку нового британського прем’єра на нікчемну «цяцянку»...

Новий прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обіцяє, що до 31 жовтня 2019 року Сполучене Королівство точно покине Європейський Союз, «без жодних «якщо» чи «але». Британські прихильники «Брексіту» тішаться як діти… Але чи не зарано?

Борис Джонсон каже, «Брексіт» відбудеться у будь-якому випад­ку, незалежно від того, проголосує Палата громад за відповідну Угоду з ЄС чи ні. Але насправді жоден із імовірних варіантів розвитку подій зовсім не га­рантує, що 31 жовтня Сполучене Коро­лівство нарешті покине Європейський Союз.

Варіант перший — уряд Джонсона внесе на розгляд Нижньої палати бри­танського парламенту ту саму Угоду з ЄС про умови «Брексіту», яку кілька ра­зів вносила колишня прем’єрка Тереза Мей. Депутати Палати громад, у тому числі частина представників Консерва­тивної партії Мей і Джонсона, за цю Уго­ду голосувати не хотіли. Чи зможе пе­реконати депутатів новий глава уряду? Шансів на це практично немає.

Варіант другий — Джонсон спробує змінити текст Угоди з ЄС. Схоже, зна­чна частина членів Консервативної пар­тії, які проголосували за прем’єрство Джонсона, вірять, що йому це вдасть­ся.

Третій варіант. Джонсон запевняє: якщо Палата громад не проголосує за Угоду з ЄС, стару чи нову, то 31 жов­тня Велика Британія вийде з Євросою­зу без жодної угоди (тобто відбудеться так званий жорсткий «Брексіт»). І знову ж таки, це лише обіцянка Джонсона, яку Палата громад легко перетворить на ні­кчемну «цяцянку». Більшість її депутатів налаштовані різко проти «Брексіту» без Угоди з ЄС (і недарма, адже цей варіант загрожує Британії серйозними еконо­мічними проблемами). А відтак, аби не допустити такого «Брексіту», депутати, найімовірніше, проголосують за черго­ве його відтермінування, скажімо, на пів року. Лідери Є С кажуть, що нічого про­ти не матимуть.

Четвертим варіантом є достроко­ві парламентські вибори. Але чи нава­житься на них Джонсон? Сумнівно. За прогнозами соціологів, його Консерва­тивна партія зазнала би на таких вибо­рах нищівної поразки й напевно втра­тила би владу. А Джонсон втратив би будь-які політичні перспективи…

Схожі новини